Hlavní obsah

Ultimátní průvodce světem podpatků: Kolik jich znáte vy?

Foto: HighKey, Shutterstock.com

Foto: HighKey, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dokážou protáhnout postavu, zmenšit chodidla a zvýšit sebevědomí. Právě proto bývají nejoblíbenějším kouskem v botníku i přesto, že pohodlnou chůzi rozhodně nezaručují. Podpatky zkrátka hrají v životě ženy důležitou roli. Znáte je všechny?

Článek

Zatímco některé druhy umí pojmenovat každá z vás, jiné dnes teprve objevíte. Ale nebojte, nebudeme se zabývat klasifikací živočichů ani výskytem jehličnanů v mírném podnebném pásu. Řeč je totiž o podpatcích. A protože jsou často hlavní dominantou celé boty, vyplatí se v jejich názvech naučit orientovat.

Jako na jehlách 

Jehlové podpatky mohou dosahovat výšky až 25 cm. Takové obutí se dá považovat za vražedný nástroj a vymknutý kotník hrozí nositelce doslova na každém kroku. Název „stiletto“ boty získaly odvozením z italského slova „stilettare“, což v překladu znamená píchnutí nebo bodnutí. O něco bezpečnější jsou podpatky, kterým se v angličtině říká „pumps“. Jsou nižší a malinko širší, stále se však jedná o takzvané jehly.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Aldo (prodává Zoot, 1999 Kč; Francesco Russo (prodává Farfetch), info o ceně v prodejněFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): H&M, 1499 Kč; Steve Madden (prodává Zalando), 2540 KčFoto: Archiv firem

Střevíčky na kačence

Pokud máte z výšek strach nebo se nechcete trápit v nepohodlných lodičkách, sáhněte po botách „na kačence“. Boom zažily v padesátých letech minulého století, ale protože se trendy neustále vracejí, objevíte je i v dnešních kolekcích. Těmto podpatkům, které nemají víc než 5 cm, se přezdívá „kitten heels“ a můžete je najít jak v širší, tak v užší variantě. Jsou vhodné na celodenní nošení, vypadají skvěle ke kalhotám cigaretového střihu, ale mají i jedno minus. Na optické prodloužení nohou s nimi bohužel můžete zapomenout.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Lazzarini (prodává Humanic), 1699 Kč; Baťa, 799 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Mohito, 799 Kč; Guess Jeans (prodává Answear), 3799 Kč Foto: Archiv firem

Podpatky do práce

Zpátky do nebeských výšin se vyšvihnete na blokových podpatcích. Možná si je pamatujete z šedesátých a sedmdesátých let, kdy je ženy nosily ke kalhotám do zvonu i všelijakým šatičkám. Protože jsou dost široké, zaručují stabilitu při chůzi. Tu můžete ještě podpořit, pakliže zvolíte boty s částečnou platformou v přední části. Jejich nevýhoda spočívá hlavně v tom, že se příliš nehodí pro slavnostní příležitosti. Nechcete-li se ale podpatků vzdát ani při deštivém počasí, když spěcháte do práce, volte takové, které mají protiskluzovou podrážku.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Stradivarius, 599 Kč; Pull & Bear, 799 Kč Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Sinsay, 549 Kč; Tezyo, 3390 Kč Foto: Archiv firem

Módní matematika

Nyní se už přesouváme k uměleckým skvostům. I obyčejné boty totiž mohou vypadat jako sochařský um. Geometrické podpatky jim rázem propůjčí nevšední vzhled, který vynikne především s jednoduchým outfitem, ale bláznivější look této obuvi sluší také. Momentálním hitem jsou lodičky s otevřenou patou a kulatým dřevěným podpatkem. Až se zdá, že nevznikly v ateliéru módního návrháře, nýbrž v dílně zručného řezbáře. Nemyslíte? Další variantu netradičních podpatků představují vinylové krychle, hranoly či kvádry, ať už s výřezem nebo bez.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Mango, 1599 Kč; Reserved, 1799 Kč Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Bershka, 999 Kč; Solo Femme (prodává Answear) 1999 Kč Foto: Archiv firem

Novodobá sochařina

Na první pohled ani nevypadají, že by byly součástí obuvi. To jsou „sculptural heels“, tedy takzvané sochařské podpatky. Vyrábějí se v mnoha provedeních a mezi nejčastěji používané tvary patří opět tělesa, která žáci školou povinní pravidelně rýsují v hodinách geometrie do svých sešitů. Podpatky složené z několika kuliček, vyřezané do cik cak vzoru či modely asymetrického typu jsou již běžně k dostání. Výjimkou však nejsou ani boty, kde se každá z páru pyšní zcela odlišným kramflekem. Zdá se vám to jako úlet?

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Baldowski (prodává Answear), 4199 Kč; Zara, 1599 Kč Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Zara, 1999 Kč; Bershka, 999 Kč Foto: Archiv firem

Z rukou klenotníka

Speciální druh pak reprezentují podpatky zdobené. Objímají je vyřezávané motivy ze světa flóry a jsou ideální volbou na červený koberec nebo ty nejpompéznější události. Na denní nošení se opravdu nehodí, působily by poněkud komicky. Žádnému oku neunikne ani detail v podobě osázených kamínků. Boty v tomto provedení unosíte na večerní party, ale podobný kousek snese i výjimečnější oběd či večeři s rodinou a přáteli.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Dolce & Gabbana, 37 700 Kč; Chi Chi London (prodává Zalando), 1520 Kč Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): New Look (prodává Tamsin), 820 Kč; Tezyo, 3490 Kč Foto: Archiv firem

Jaké podpatky nosíte nejraději vy? 

Načítám