Hlavní obsah

Jak neuklouznout? Zkuste naše rady i tipy na vylepšení bot

Foto: Thinkstock

Nebojte se náledí, kupte si nesmekyFoto: Thinkstock

Reklama

Je jedno, jak mírná nebo naopak velká zima je právě za okny, protože den, kdy to bude pořádně klouzat, jistě stejně přijde. Jak se na něj připravit, abyste se nemuseli bát, že se na ledovce nezraníte?

Článek

Jistě máte už osobní zkušenost – stačí chvilka – a prásk, sedíte nebo ležíte na zemi a hlavou vám proběhne strach, jestli jste si něco nezlomili, zda vstanete. V takovou chvíli je pozdě myslet na to, že jste si měli vzít lepší boty nebo měli udělat „něco“, co by vás pádu uchránilo.

Jak předejít uklouznutí?

Než vyrazíte na zledovatělý chodník, měli byste se tedy co nejlépe ochránit před pádem a jeho případnými následky. Jak to udělat?

  • Vezměte si boty s protiskluzovou podrážkou. „Při minusových teplotách materiály tvrdnou, a proto více kloužou na zledovatělém povrchu. Vhodná obuv má podešev vyrobenou z měkkého materiálu s vyšším obsahem pryže. V ideálním případě by podešev měla být i vybavena hlubším dezénem a protiskluzovými prvky,“ říká Lukáš Ohanka, marketingový ředitel Baťa.
  • Ideální jsou boty kotníčkové a šněrovací, které dobře fixují kotník pro případ pádu.
  • Dávejte pozor na místech, která kloužou víc – mohou to být dlaždice, kočičí hlavy, ale i bílé pruhy přechodu pro chodce, kamenné leštěné schody, kovové obruby nebo dřevěné plochy.
  • Při chůzi ze schodů a do schodů se vždy raději přidržujte zdi nebo zábradlí.
  • Výhodu mají lidé, kteří cvičí – pevné svaly snižují riziko úrazu, protože ochrání například páteř nebo kosti. Lidé v kondici jsou také stabilnější a mohou pádu lépe zabránit.
  • Možná jste už slyšeli, že je dobré si na podrážky bot v takové chvíli nastříkat tekuté řetězy, které se používají na pneumatiky aut. Pak ale hledejte přípravek, který s nanesením na boty také počítá.
  • Řešením jsou i „nesmeky“, tedy návleky na podrážky bot, které zabrání uklouznutí.
  • Můžete rovněž zajít k ševci a nechat si své oblíbené zimní boty podlepit podrážkou, která má protiskluzovou úpravu.
  • První pomocí, kterou ale asi ve městě využijete opravdu jen v krizi, je navléknout přes boty staré hrubší ponožky – takže se podívejte do přehledu výrobků na návleky, které mají stejný efekt.
  • Z kategorie rychlé „první pomoci“ je i přelepit si podrážky bot pruhy náplastí bez polštářku.

Přehled výrobků na trhu

Jednou z kategorií jsou různé druhy nesmeků, tedy návleků na boty, které zabrání uklouznutí. Ovšem pozor – většinu z nich nemůžete nechávat na botách pořád, na hladkém povrchu, například dlažbě nebo eskalátoru by naopak klouzaly. Nesmí se používat ani při řízení auta.

Nesmeky Quickstep od Rud-Bergsteiger

Jsou baleny v praktickém plastovém pouzdře, které se vejde do kapsy kabátu nebo zimní bundy. Nasazení na obuv je snadné a rychlé. Můžete je využít nejen na ledě či ušlapaném sněhu, ale i v hlubokém sněhu, na mokré trávě nebo v klouzavé hlíně.

Cena: 393 Kč

Nesmeky DueNorth All Purpose

Vyrábějí se z odolné gumy a jsou osazeny snadno vyměnitelnými plochými hroty. Lze je použít na jakémkoli druhu obuvi od manažerských polobotek přes sportovní, turistickou a pracovní obuv až po dámské boty na vysokém podpatku.

Cena: 640 Kč

Nesmeky mini

Ideální právě do města. Tyto pásky jsou skladné, snadno se nasadí na přední část jakékoli obuvi – tedy i na boty s podpatkem, a jsou relativně nenápadné. Po použití se dají snadno ukrýt i do kabelky.

Cena: 130 Kč

Návleky proti uklouznutí Antislip

Originální protiskluzové návleky pomáhají na ledu, sněhu i hladkém povrchu. Na boty je snadno nasadíte, po použití je stačí vyprat a usušit. Jsou univerzální pro velikost 33–42. Patentováno v Dánsku.

Cena: 269 Kč

Tekuté řetězy Druchema

V popisu na obalu najdete i to, že je lze nanést na boty nebo konce holí, proto jsme je zařadili do našeho přehledu. Návod na to, jak povrch ošetřit, také najdete v popisu od výrobce, nanášejí se opakovaně během zimy.

Cena: 203 Kč

Znáte jinou prevenci uklouznutí? Napište nám o ní!

Reklama

Související témata:

Načítám