Hlavní obsah

Nejen Pražský hrad: největší české poklady, které jsou zapsané na seznamu UNESCO. Znáte je všechny?

Foto: Mapy.cz/Gabriela Uhrová

Foto: Mapy.cz/Gabriela Uhrová

Reklama

Jsou to nejrůznější budovy, jezera, národní parky, ale třeba i celá města. Kulturní a přírodní památky, které jsou tak unikátní, že je organizace UNESCO zapsala na seznam světového dědictví. I Česká republika se takovými skvosty pyšní. Tak schválně, jak dobře se vyznáte v českých památkách UNESCO?

Článek

Je to seznam plný historických, kulturních či přírodních skvostů. Najdete tam třeba ikonickou athénskou Akropoli, britský Stonehengde, španělské poutní město Santiago de Compostela, italské Benátky či historické centrum Říma a další.

Za památkami UNESCO ale nemusíte cestovat přes půl světa, najdete je i u nás. Otázka zní, jestli o nich víte. Svoje znalosti si ověříte v našem kvízu.

1. Jistě vás nepřekvapí, že na seznamu UNESCO je od roku 1992 zapsané historické centrum Prahy. Od roku 2010 je ale na seznamu ještě jedno specifické pražské místo. Víte, které?
2. Na seznamu UNESCO je hned několik českých měst či obcí (nebo jejich částí). Které město nebo obec se ale na tomto seznamu nevyskytuje a ani žádná jeho pamětihodnost?
3. V samém srdci Hané leží Olomouc a asi není překvapením, že i ta se objevila na seznamu UNESCO. Sice jen díky jedné památce, ta ale rozhodně stojí za to. Víte, která to je?
4. Na seznamu UNESCO je i Státní hrad a zámek Český Krumlov. Velkým lákadlem města je i legendární otáčivé divadelní hlediště v zámecké zahradě. Víte ale, co je nejcennějším exponátem českokrumlovského zámku?
5. Která z následujících tří českých památek není zapsána na seznamu UNESCO?
6. Mezi poklady UNESCO patří i takzvané nehmotné památky. Většinou se jedná o unikátní a jen pro danou oblast specifické řemeslné techniky, zvyky, národní tance a podobně. Kterou z následujících tří nehmotných památek má na seznamu Česká republika?
7. V roce 1994 se mezi UNESCO památky dostalo i jedno z nejlepších děl architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichla (1677–1723). Stavba barokní gotiky uchvacuje především svým neotřelým tvarem. Jde o velmi komplikované průniky šesti kružnic ve tvaru pěticípé hvězdy. Víte, o jakou památku se jedná?
8. V roce 2003 se na seznam UNESCO dostala i Bazilika sv. Prokopa a židovská čtvrť, které najdete v jednom městě na západě Moravě, v jihovýchodním cípu kraje Vysočina. Zajímavostí je, že po Jeruzalémě jsou jedinými židovskými památkami na seznamu. Víte, které české město se těmito unikáty pyšní?
9. Oblast na pomezí Moravy a Dolních Rakous proměnil v průběhu 18. a 19. století rod Lichtenštejnů v dechberoucí park plný přírodních i kulturních památek. Najdete tam dva zámky, ale třeba i minaret, Lovecký zámeček, Janův hrad, uměle vysázený Boří les a spoustu dalších zajímavostí. Na seznam UNESCO se tento skvost dostal v roce 1996. Jak se jmenuje?
10. UNESCO zaujala i jedna oblast v ČR, která je úzce spjata s hornictvím. Na seznam se tak dostala i hornická krajina, která se pyšní sítí horních měst a unikátními památkami nad i po zemí. O jakém regionu je řeč?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Nejen památky, které byly zapsány na seznam UNESCO, ale spousta dalších pamětihodností a míst v ČR stojí za návštěvu. Myslete na to, že Sezona hradů a zámků startuje! Nenechte si ujít nově zrekonstruované skvosty či zajímavé výstavy

Reklama

Načítám