Hlavní obsah

Sezona hradů a zámků startuje! Nenechte si ujít nově zrekonstruované skvosty či zajímavé výstavy

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Po dvou letech zahájí české hrady a zámky sezonu bez zpoždění a také nutnosti nosit během prohlídky roušky. Je proto načase vyrazit se pořádně pokochat památkovými skvosty, které naše domovina nabízí.

Článek

Na začátek si dovolíme jednu technickou. Před pár dny informoval Národní památkový ústav, že vstupné na hradech a zámcích se zvýší o 30 korun. Naopak ceny pro děti a mládež se sníží, a to v rámci dlouhodobých snah učinit památky pro mladé co nejdostupnější. Dost ale o praktických záležitostech, teď k tomu hlavnímu. Máme pro vás několik tipů, kam se letos podívat.

1. Zámek Jezeří

Na první pohled nenápadný zámek kousek od Litvínova. Kdysi platil za drahokam Krušný hor, ale po v letech v komunismu, kdy se stal základnou armády a dalších institucí, trochu lesku opadlo. Nyní se ale po pár rekonstrukcích stává opět vyhledávanou památkou, proto doporučujeme vyrazit se pokochat dřív, než zde budou davy. Za vidění stojí zejména strašidelné sklepení nebo proslulý pokoj pro alchymisty. K letošnímu roku pak byla dokončena renovace divadelního sálu, v němž kdysi zněla například i Beethovena třetí symfonie Eroica.

Foto: Profimedia.cz

Původně hrad přestavěný na zámek dostal za komunistů zabrat, ale po renovacích je zase co obdivovatFoto: Profimedia.cz

2. Hrad a zámek Frýdlant

Ve 13. století bylo původní panství v Ústeckém kraji rozšířené o gotický hradní palác a v průběhu staletí jej další majitelé přestavěli na renesanční zámek. V aktuální sezoně si můžete tento severočeský skvost prohlédnout v rámci dvou hlavních prohlídkových tras, které jsou jednoduše rozdělené na Frýdlantský hrad a Frýdlantský zámek. V první uvidíte zbrojnici, hodovní místnost nebo velký rytířský sál, v druhé bohatě vybavené interiéry včetně zámecké koupelny nebo kuchyně.

Foto: Profimedia.cz

Tak trochu architektonická všehochuťFoto: Profimedia.cz

3. Zámek Červené Poříčí

Zámeček Červené Poříčí vystavěný ve stylu saské renesance se nachází ve stejnojmenné obci v Plzeňském kraji. Letos se sem skutečně vyplatí vyrazit, protože po několika letech byla dokončena obnova budovy v předzámčí. Navíc zde bude otevřená výstava o výchově mladých šlechticů v 19. století. Stavba proslulá nenucenou, ne příliš honosnou, ale sofistikovanou krásou se ve svých interiérech pyšní řadou fresek a maleb a ornamentální výzdobou.

Foto: Profimedia.cz

Renezanční zámeček najdete v okrese KlatovyFoto: Profimedia.cz

4. Zámek Náměšť nad Oslavou

Náměšťský zámek byl původně hrad, ale ve druhé polovině 16. století ho moravští páni ze Žerotína nechali přestavět na okázalé renesanční sídlo. Bohatě zařízený zámek s krásnou kaplí a knihovnou se může pyšnit i svými exteriéry, včetně předzámčí. Nově bude v rámci prohlídkových tras k vidění kulečníkový sál, kde se kdysi bavila šlechta, a během prohlídky reprezentačních prostor zavítáte také na výstavu Příběhy psané vlnou a hedvábím, zde se dozvíte mimo jiné zajímavosti o způsobu barvení těchto materiálů.

Foto: Anna Vavríková / MAFRA / Profimedia

Okolí zámku stojí za dlouhou procházkuFoto: Anna Vavríková / MAFRA / Profimedia

5. Zámek Uherčice

Na výstavbě a stylizaci současné podoby zámku Uherčice se v šestnáctém století podíleli proslulí italští architekti a umělci. Dnes je zde k vidění rozsáhlý renesanční areál, s později dostavěnými barokními prvky, se zahradami, francouzským parkem s umělou hradní zříceninou a na něj navazujícím anglickým parkem. Letos na začátku dubna se zde otvírá zcela nová prohlídková trasa v severním křídle zámku. Představí zrenovované privátní prostory včetně banketního sálu.

Foto: Profimedia.cz

Můžete tu obdivovat jak francouzskou, tak anglickou zahraduFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám