Hlavní obsah

Upečte si stylový podzimní dort: Tenhle zvládnete raz dva

Foto: Greta Blumajerová

Pohrajte si spolu s námi s podzimními motivy!

Chtěli byste příchod podzimu oslavit sladce? Upečte celé rodině stylový dort! Uvnitř je čokoláda, na vrchu drobné dýně a spadané listí. Uvidíte, je snazší, než určitě čekáte!

Článek

Příprava dortu obvykle není tak úplně hračka. Ale když budete mít dostatek nadšení a trpělivosti, tenhle zvládnete. Když se to zdařilo nám...

Na korpus o průměru 20 cm potřebujete: 6 vajec (ta zvažte, bude to asi 380 g), odpovídající množství polohrubé mouky, stejné množství cukru krupice

Na krém:400 g čokolády na vaření, 50 g másla, 400 ml smetany ke šlehání

Na zdobení: potravinářské barvy (zelená, červená, hnědá, žlutá), 700 g mandlové potahovací fondánové hmoty, 2 balení bonboniéry s čokoládovými tyčinkami, mašle

Foto: Greta Blumajerová

Potřeby ke zdobení a výrobě krému. Korpus si upečte takový, jaký máte rádi

Začněte korpusem. Ten buď můžete upéct takový, jaký máte rádi, anebo se řídit naším receptem na tradiční piškot. Odvažte vejce, tuto váhu si zapamatujte a odměřte totéž množství mouky i cukru. Žloutky oddělte od bílků. V jedné míse vyšlehejte do pěny žloutky s polovinou cukru, ve druhé míse zase zbytek cukru a bílky proměňte ve sníh. Pak už stačí jen vše společně s mouku promíchat a nadýchané těsto v dortové formě péct při 180 stupních asi 55–60 minut.

Příprava krému

Poté přichází řadu na krém. Smetanu nalejte do koflíku, přidejte k ní máslo a přiveďte vše k varu. Do větší misky nalámejte čokoládu, přelejte ji smetanovou směsí a metličkou míchejte, dokud se všechny ingredience nespojí. Krém nechte zchladnout na vzduchu, a pak ho přesuňte do lednice.

Foto: Greta Blumajerová

Krém nechte vychladnout na vzduchu, poté ho přesuňte do lednice

Lístky a dýně

Zbývá už jen příprava zdobení, my jsme začali listy. Základní hmotu jsme obarvili nažluto a sem tam do ní přidali flíček zelené a červené. Když budete se vzorem spokojení, máte několik možností: využít speciální formičky a hmotu do nich vtlačit (a vždy nechat krátce zchladit v lednici), anebo vyválet plát a použít vykrajovátka ve tvaru listů. Variantou je i použití vypichovátek. Vše bez problémů pořídíte v potřebách pro cukráře.

Žebroví listí můžete dotvarovat špejlí nebo kosticemi. Vyplatí se i lístky naskládat do mističek a nechat ztuhnout v lednici, budou stylově zohýbané.

Foto: Greta Blumajerová

Základ modelovací hmoty obarvěte do žluta, listům pak budou slušet červené i zelené flíčky

Foto: Greta Blumajerová

Jednou z možností je fondánovou hmotu vyválet

Foto: Greta Blumajerová

Formičky pořídíte v cukrářských potřebách, možná je máte i doma

Ze zbytku hmoty ještě vytvarujte dýně – stačí zkombinovat oranžovou hmotu, přidat stopku z hnědé a pohrát si s cukrářskými kosticemi.

Foto: Greta Blumajerová

Dýně tvarujte v dlaních, s rýhami vám pomůžou cukrářské kostice

A jde se kompletovat! Dort třikrát podélně rozřízněte a pomažte krémem – zevnitř i svrchu. Na strany pak nalepte čokoládové tyčinky. Na vršek rozmístěte dýně a listí, převažte mašlemi, hotové dílo nechte v lednici pár hodin odpočívat a může se slavit. Narozeniny, svátek, anebo třeba jen příchod podzimu!

Foto: Greta Blumajerová

Dort obalte čokoládovými tyčinkami, navrch naskládejte připravené zdobení

Foto: Greta Blumajerová

A může se začít slavit!

Jaké dorty a moučníky děláte vy? Přidávejte fotky do naší speciální fotogalerie. Mimochodem, už teď tam objevíte spoustu originálních nápadů.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama