Článek
Příprava dortu obvykle není tak úplně hračka. Ale když budete mít dostatek nadšení a trpělivosti, tenhle zvládnete. Když se to zdařilo nám...
Na korpus o průměru 20 cm potřebujete: 6 vajec (ta zvažte, bude to asi 380 g), odpovídající množství polohrubé mouky, stejné množství cukru krupice
Na krém:400 g čokolády na vaření, 50 g másla, 400 ml smetany ke šlehání
Na zdobení: potravinářské barvy (zelená, červená, hnědá, žlutá), 700 g mandlové potahovací fondánové hmoty, 2 balení bonboniéry s čokoládovými tyčinkami, mašle

Potřeby ke zdobení a výrobě krému. Korpus si upečte takový, jaký máte rádiFoto: Greta Blumajerová
Začněte korpusem. Ten buď můžete upéct takový, jaký máte rádi, anebo se řídit naším receptem na tradiční piškot. Odvažte vejce, tuto váhu si zapamatujte a odměřte totéž množství mouky i cukru. Žloutky oddělte od bílků. V jedné míse vyšlehejte do pěny žloutky s polovinou cukru, ve druhé míse zase zbytek cukru a bílky proměňte ve sníh. Pak už stačí jen vše společně s mouku promíchat a nadýchané těsto v dortové formě péct při 180 stupních asi 55–60 minut.
Příprava krému
Poté přichází řadu na krém. Smetanu nalejte do koflíku, přidejte k ní máslo a přiveďte vše k varu. Do větší misky nalámejte čokoládu, přelejte ji smetanovou směsí a metličkou míchejte, dokud se všechny ingredience nespojí. Krém nechte zchladnout na vzduchu, a pak ho přesuňte do lednice.

Krém nechte vychladnout na vzduchu, poté ho přesuňte do ledniceFoto: Greta Blumajerová
Lístky a dýně
Zbývá už jen příprava zdobení, my jsme začali listy. Základní hmotu jsme obarvili nažluto a sem tam do ní přidali flíček zelené a červené. Když budete se vzorem spokojení, máte několik možností: využít speciální formičky a hmotu do nich vtlačit (a vždy nechat krátce zchladit v lednici), anebo vyválet plát a použít vykrajovátka ve tvaru listů. Variantou je i použití vypichovátek. Vše bez problémů pořídíte v potřebách pro cukráře.
Žebroví listí můžete dotvarovat špejlí nebo kosticemi. Vyplatí se i lístky naskládat do mističek a nechat ztuhnout v lednici, budou stylově zohýbané.

Základ modelovací hmoty obarvěte do žluta, listům pak budou slušet červené i zelené flíčkyFoto: Greta Blumajerová

Jednou z možností je fondánovou hmotu vyváletFoto: Greta Blumajerová

Formičky pořídíte v cukrářských potřebách, možná je máte i domaFoto: Greta Blumajerová
Ze zbytku hmoty ještě vytvarujte dýně – stačí zkombinovat oranžovou hmotu, přidat stopku z hnědé a pohrát si s cukrářskými kosticemi.

Dýně tvarujte v dlaních, s rýhami vám pomůžou cukrářské kosticeFoto: Greta Blumajerová
A jde se kompletovat! Dort třikrát podélně rozřízněte a pomažte krémem – zevnitř i svrchu. Na strany pak nalepte čokoládové tyčinky. Na vršek rozmístěte dýně a listí, převažte mašlemi, hotové dílo nechte v lednici pár hodin odpočívat a může se slavit. Narozeniny, svátek, anebo třeba jen příchod podzimu!

Dort obalte čokoládovými tyčinkami, navrch naskládejte připravené zdobeníFoto: Greta Blumajerová

A může se začít slavit!Foto: Greta Blumajerová
Jaké dorty a moučníky děláte vy? Přidávejte fotky do naší speciální fotogalerie. Mimochodem, už teď tam objevíte spoustu originálních nápadů.