Hlavní obsah

Ušetřit za letenky? Víme jak!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Někdy se vyplatí si připlatitFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo z nás by občas nechtěl nějakou tu kačku ušetřit. A hlavně, když si za to můžete dopřát komfort, který obvykle stojí o mnoho víc. A protože léto už je opravdu za dveřmi a většina z nás už pomalu balí kufry, bude se hodit pár rad, jak ušetřit na leteckých zájezdech.

Článek

Nenaleťte na triky nízkonákladových společností

V čem spočívají marketingové triky nízkonákladových společností? Lákavá cena často neobsahuje všechny poplatky, které je nakonec nutné zaplatit. Ušetřit však přece jen můžete, pokud se smíříte s tím, že během letu nedostanete ani najíst, ani napít, zkrátka žádný komfort. Dobře si spočítejte všechny poplatky (palivový příplatek, případné vízum, letištní taxu...), některé zájezdy totiž dokonce stojí po součtu těchto položek stejně jako např. British Airways, což je o poznání jiná káva. U letenek pozor, aby se sleva nevztahovala jen na let tam. Cesta zpět vás může přijít pěkně draho. Cena u nízkonákladových leteckých společností takřka nikdy nezahrnuje cestovní pojištění osob a zavazadel, víza, příplatek za místenky v letadle, příplatek za vyšší třídu nebo bakšišné.

Jak najdete nejlevnější let

Poslední dobou stále častěji sázejí Češi na zájezdy na poslední chvíli. Některé stojí víc než na První moment. Navíc cestovní kanceláře už pochopily a tyto zájezdy tak významně neslevují, jako tomu bylo dříve. Jak najít nejlevnější last minute? Pravidlo 1: Časová flexibilita. Čím větší máte časové rozpětí a je vám jedno, kdy poletíte, tím snáze najdete nejlevnější let či zájez. Vyvarujte se ve vyhledávačích proto zadávání přesných termínů. Dejte si větší časové rozpětí. Pravidlo 2: Zvažte počet dní. Nejlevnější zájezdy jsou vždy na 7 a 14 dnů. Pakliže se rozhodnete pro 10- až 12denní, může vás to stát stejně jako volba 14denního pobytu. Prodloužené víkendy vás vyjdou při rozpočítání ceny úplně nejdráž. Pravidlo 3: Volte širší okruh letišť. Stejně jako u doby odletu je to i s letištěm. Nechte si opět větší rezervu. Ta se dá kdykoli zúžit, ale vyjde vám více možností. Opět obecně platí, že místa, která jsou vašemu domovu nejblíže a hodně frekventovaná, bývají až o 50 % dražší. Chcete-li ušetřit, nebojte se odletů z Německa či Rakouska.

Náš tip: V Německu zapomeňte na Drážďany, ale volte raději Mnichov nebo Frankfurt (tam seženete nejlevnější letenky). Čím je letiště větší, tím je také více možností nabídek konkurence, což snižuje cenu zájezdu.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Na letenkách můžete ušetřit i několik tisícFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Když nevíte, kam letíte

Další ušetření představují zájezdy, které mohou, ale nemusí být označené „Roulette" či „Hot-line". Jedná se o to, že vlastně do poslední chvíle nevíte, do kterého hotelu budete uložené. Znáte místo, termín, hotelovou kategorii, typ stravování a někdy i typ pokoje (např. s výhledem na moře). Občas se uvádí místo jako celá oblast, někdy víte i konkrétní město a při nejlepším se dozvíte, i na jaké pláži se budete slunit. Ušetřit tak můžete i tisíce. Sleva ovšem zahrnuje to, že si kancelář vyhrazuje právo umístit vás tam, kde je snadná dostupnost transferu, autobus si příliš nezajede apod. Služby by ovšem měly zůstat na úrovni stejně jako hotel.

Odcestujte se zahraničními cestovkami

Už před deseti lety se dala v Německu sehnat např. Dominikánská republika za poloviční cenu než u nás. Ti, co uměli jazyky a nebáli se, procestovali tak celý svět takřka za babku. Cestovní kanceláře nabízejí přímo na letišti poslední volná místa. Pokud patříte k ostýchavějším, zkuste některou z agentur, které zprostředkovávají zájezdy cizích cestovních kanceláří. Je to trošku dražší, ale stále se to vyplatí. Kamarádka vloni letěla na čtrnáct dní na Mauricius do čtyřhvězdičkového hotelu za neuvěřitelných 20 000 korun. Auto nechala v Německu a na letiště se dopravila MHD. Náklady na parkovné a cestovné tam a zpět byly minimální.

Zázračná karta, nebo podvod?

Na trhu se objevila také úplná novinka - speciální karta Star Letuška Club. Co je zač? Při pohledu na ceny držící se daleko pod hranicí nejlevnějších letenek si normální člověk zaťuká na čelo: Pravděpodobně dobrý marketingový tah letecké společnosti. Vydala jsem se hledat pravdu. A světe, div se, karta existuje. Za „pouhých" 95 korun měsíčně slibuje svému držiteli nadstandardní zacházení, neuvěřitelné ceny letenek (např. Dillí - Indie, přes Curych v business class s použitím salonků za 13 000 Kč), volný vstup do letištních salonků, cestovní pojištění zdarma, přednostní odbavení u vybraných leteckých společností apod. Jestli hodně létáte, určitě se vám vyplatí. Jestli v blízké době odlet neplánujete a 95 korun měsíčně obětujete, může sloužit jako klasická kreditka, díky které dostanete slevu třeba do luxusního kadeřnictví.

Příjemný let!

Reklama

Související témata:

Načítám