Hlavní obsah

Jak si maximálně usnadnit úklid? Máme tipy architektů!

Foto: Ideal Standard

Jednoduše zařízený byt se snadno uklízí. A začněte třeba u koupelny!Foto: Ideal Standard

Reklama

Zařiďte si bydlení tak, abyste se při úklidu co nejméně nadřeli! Jaké chyby při zařizování bytu děláte? Zeptali jsme se architektů a dalších odborníků, kteří radí, jak to udělat, aby se vám doma hromadilo co nejméně prachu a alergenů. Na co tedy musíte myslet?

Článek

Architekti a designéři se shodují v tom, že snadný úklid je jednou z podmínek kvalitního moderního bydlení. Jedním dechem pak v souladu s lékaři dodávají, že úklid by měl být zároveň účinný, a tedy i vysoce hygienický a schopný zbavit vás nejen běžných nečistot, ale i prachu, roztočů a jiných alergenů. Zařiďte si byt podle jejich rad!

Foto: BoConcept

Pod nábytek na nožičkách se při úklidu snadno dostaneteFoto: BoConcept

Rada první: Vytírejte!

Textilie, speciálně pak koberce s vysokým vlasem, těžké závěsy a různé dekorativní dečky zdobící nábytek jsou ideálním „skladištěm“ prachu a útočištěm pro roztoče. Omezte počet textilií a koberců! Jednak tím snížíte počet míst, kde se kumulují alergeny, a jednak budete moci alespoň z valné části nahradit luxování vytíráním. Důvod je prostý, při vytírání se nevíří prach. „Úklid, při kterém podlahové plochy i plochy nábytku jednoduše setřete vlhkým hadrem, je z hlediska hygienických požadavků nejefektivnější,“ potvrzuje MUDr. Martina Slavíčková z Ústavu klinické imunologie a alergologie.

Foto: BoConcept

I tradičněji orientovaný interiér se obejde bez deček a kobercůFoto: BoConcept

Rada druhá: Volte nožičky!

Ať už  jde o obývací pokoj, ložnici nebo jinou místnost, vždy si můžete položit jednoduchou otázku. Bude se vám dobře uklízet prostor za těžkou skříní, kam se navíc většinou nedostanete ani s hadrem? Jistěže ne. Ulehčete si úklid! „Pokud je to možné, volte nábytek na nožičkách. Budete moci snadno uklízet i taková místa, kde se standardně po několik měsíců hromadí prach, špína, ale i alergeny nebo bacily,“ radí Ondřej Beneš z České komory architektů.

Foto: Bonaldo

Nemusíte mít zrovna takhle zařízené bydlení, i když uklízet takovou místnost je jistě snadnéFoto: Bonaldo

Rada třetí: Ať visí!

Stojíte-li před rekonstrukcí koupelny anebo máte-li z jiného důvodu možnost výměny toaletní mísy, pak zvolte závěsnou. Jinak jde o podobný problém jako u nábytku bez nožiček. Podlahy se vám budou snadněji vytírat a dříve nedostupný prostor za klasickou stojací toaletou bude najednou velmi jednoduše přístupný. V závěsné variantě se vyrábí toaletní mísy všech rozměrů, což platí i o bidetech.

Foto: Ideal Standard

Prostor se závěsnou toaletou či bidetem se vám bude uklízet snadnějiFoto: Ideal Standard

Tip redakce: Fígle na úklid toalety najdete ve článku 10 kroků k dokonale čisté toaletě.

Rada čtvrtá: Topte chytře!

Při zařizování bytu nevolte do dětských pokojů podlahové topení. Teplo a elektrostatický náboj přitahují více prachu a alergenů k podlaze. Malé děti na ni neustále padají a i normálně k ní mají na rozdíl od dospělých hlavičkami blízko. Zvolte proto topení stropní nebo klasické radiátorové a podobně – ovšem s dostatečnou bezpečnostní zábranou.

Rada pátá: Do předsíně raději lino

Není důvod zbavovat se úplně všech koberců. Rozhodně byste je ale měli nahradit podlahovou krytinou vhodnou k vytírání v těch částech bytu, kde obvykle chodíte v botách. Platí to zejména o prostoru zádveří nebo o předsíni. „Předsíně jsou navíc místa, která se většinou nedají odvětrat a kde se hromadí nečistoty z vašich podrážek. Zkuste namísto koberců a textilních předložek zvolit přírodní linoleum. Je to ekologický a přírodní materiál, a navíc má přirozený antiseptický účinek,“ radí architektka Andrea Šabrňáková.

Můžete používat i ekologické prostředky. Dnes se jejich speciální řada dá koupit běžně v drogerii. Mají dostatečný desinfekční účinek a jsou vhodné i pro alergiky a nejsou drahé.

Foto: Sconto nábytek

Zejména tam, kde chodíte v botách, byste měli zvolit podlahovou krytinu, kterou můžete vytíratFoto: Sconto nábytek

Rada šestá: Zaměřte se lustry

Textilie jsou doslova lapačem na prach a alergeny. Jak často vysáváte nebo vyklepáváte látková stínítka na lampách? Pokud zní odpověď „občas“, pak vám s největší pravděpodobností u stropu visí doslova skladiště prachu a ráj pro roztoče. Stačí, když se v místnosti udělá průvan anebo když o lustr zavadíte, a všechno se pak hezky snese na vaši hlavu. „Volte tedy raději taková stínítka, která můžete snadno otřít během několika vteřin," připomíná architekt Dalibor Brandenský.

Foto: Decoland

V látkových stínidlech se hromadí prach. Volte raději taková, které se vám budou snadno otíratFoto: Decoland

Rada sedmá: Do ložnice patří žaluzie

V ložnici byste měli dýchat čistý vzduch. V těžkých závěsech se ale hromadí prach a roztoči. Stačí pak závěs energicky roztáhnout a vše se doslova rozlétne po místnosti. Buďto tedy budete závěsy neustále pečlivě vytřepávat, anebo si můžete vybrat žaluzie, ze kterých vše jednoduše setřete hadrem.

„Dřevěné žaluzie jsou krásným interiérovým prvkem. Na trhu se ale postupně stále více uplatňují plastové a na rozdíl od látkových žaluzií také plně zatemňující PVC žaluzie. Jejich předností je snadná omyvatelnost a údržba,“ popisuje možnosti Petr Kříž ze společnosti Bematech. Schopnost plného zatemnění se vám v ložnici bude navíc hodit pro delší nerušený spánek ve volných letních dnech, kdy slunce vychází velmi brzo.

Foto: Bematech

Žaluzie jsou snadno omyvatelné, a ty dřevěné navíc dokážou vytvořit zajímavou atmosféruFoto: Bematech

Moderní bydlení není sterilní bydlení zapáchající dezinfekcí (další tipy na úklid domácnosti najdete zde: Jak se doma konečně zbavit prachu? Zkuste novinky! ). I snadno udržovatelný interiér může být útulný a plný barev i příjemných materiálů. A že není možné udělat romantickou atmosféru bez těžkých splývavých závěsů? A co třeba svíčky a osvětlení? S tím si pohrát nemůžete?

Reklama

Načítám