Hlavní obsah

Uštvaná matka: Schizofrenní děti aneb Jak mění své „já“?

Foto: Marie Bartošová

V každém dítěti se ukrývají netušené možnostiFoto: Marie Bartošová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všimla jsem si několika okamžiků, kdy mám pocit, že jsou mé děti schizofrenní. V jejich chování se občas objevuje hned několik osobností, a jen stěží lze určit, která osobnost je dominantnější.

Článek

Během svého rodičovství jsem viděla proměny svých dětí snad stokrát. Nevím, zda je to dáno jejich vývojem, ale vypozorovala jsem přítomnost jejich „druhých“ já hned v několika verzích. Ta malá submisivní „já“ nemá smysl popisovat, proto se zaměřím jen na ta výraznější. Tady jsou:

Citový vyděrač

Osobnost tak dominantní, že by dokázala obměkčit i Hitlera. Projevuje se předstíraným pláčem, tahaným, jak se říká, až z paty, pohledem zvaným „psí oči“ a prosebným výrazem. Většinou platí jen na psychicky méně odolné jedince, jako jsou babičky, tatínkové a bezdětné návštěvy. Při dostatečně dlouhé ignoraci této osobnosti se navrátí dítě do klidového stavu.

Ignorant

Další velmi dominantní druhé já našich dětí. Projevuje se krátkodobou hluchotou a slepotou, někdy i němotou, v devadesáti devíti procentech se jedná o postižení záměrně předstírané. Troufám si odhadnout, že neplatí vůbec na nikoho, ale zato dokáže vesměs úplně všechny neskutečně vytočit. Pro odstranění této osobnosti je většinou potřeba šoková terapie.

Vědátor

Osobnost vědátora se vyvíjí spolu s dítětem. Každé dítě ji má někde uvnitř zakódovanou a schovanou. Projevuje se neustálými otázkami „proč“ a na každou vaši odpověď dalšími otázkami „proč“, které nemají konce. Většinou tyto osobnosti zkoumají jevy natolik dopodrobna, že skončíte u teorie relativity, schopnosti chápání hloubky vesmíru a upadnete do hlubokých depresí způsobených uvědoměním si vlastní bezvýznamnosti. Tato osobnost s postupem času vyprchá sama, jakmile se dostaví osobnost zvaná „kašlu na úkoly“.

Designér

Estetické druhé já vašeho dítěte se zdá být takřka neškodné. Projevuje se častým převlékáním, ať už kvůli špatné barevné sladěnosti nebo kvůli kousavosti látek. Průvodním jevem této osobnosti je nacházení rozkramařeného oblečení všude možně po bytě a ztráta vašich podprsenek, které slouží jako klapky na uši. Tato osobnost nelze odstranit, je to vrozená vada.

Instrumentalista

Pokud jsou hudební sklony hodně dominantní, vyústí schizofrenie dítěte až k vývinu osobnosti instrumentalisty, který dokáže hrát na všechno. Počínaje vašimi nervy, přes topení, pračku, vanu, až po hrnce, talíře, pokličky a kladívko. Pokud se projevuje až příliš dominantně, může vyústit až v osobnost „ignoranta“ jednoprocentního – toho, který ignoraci nepředstírá, ale skutečně ohluchl.

Degustátor

Jedná se o Zdeňka Pohlreicha v zárodku. Z nějakých dosud nezjištěných příčin se tyto osobnosti našich dětí snaží ochutnat cokoli, co je v jejich blízkosti. Ať už je to tráva, písek, hnůj, kuřinec, kaluž, omítka, hlína nebo syrová cibule, jednoznačně musí vědět, jak to chutná. Tuto osobnost bych nepotlačovala. Ještě pořád je tady možnost, že bude mít jednou svůj vlastní pořad.

Mé děti mají nebo měly všechna tato druhá já a spoustu dalších, například „leklou rybu“, „diktátora“, „usurpátora“, „drtiče odpadu“ a podobně.

Jaké schizofrenní osobnosti se skrývají ve vašich dětech?

Související témata:

Načítám