Hlavní obsah

Útlé boky a pevný zadeček? Ano!

Foto: Thinkstock

Pevné boky a zadeček docílíte jen cvičenímFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společně jsme od ledna zhubly první kritická kila, ale ještě to stále není ono. „Co s těmi proklatými boky a povislým zadečkem?", stěžujete si mi v e-mailech. A tak jsem nelenila a zašla se zeptat do fitness centra World Class trenéra Mgr. Marka Olivy, jak se zbavit tukových polštářů na stehnech a zpevnit „rozsezené" pozadí. Sestavili jsme pro vás cílený zeštíhlující plán.

Článek

I když jsou jisté tělesné proporce každé z nás přírodou dány, neznamená to, že nemáme šanci mít pěkně zaoblené boky a pevný sexy zadeček. Jak správně cvičit na posilovacích strojích, se můžete inspirovat v naší reportáži zaměřené přímo na tyto problematické partie.

Neustále bojujeme!

Ano. Je to tak. Potřebujeme se zbavit tuku na stehnech, a při tom hubneme na hrudníku. S tímhle je trochu potíž. Hubnout se musí komplexně a tělo to ví. Jsme nastavené tak, že nemůžeme snížit tukovou vrstvu jen na konkrétní části těla. Kam naše tělo bude ukládat tukové zásoby, je zpravidla určené geneticky. Když budeme posilovat jen konkrétní problematické partie, tak docílíme toho, že je důkladně protáhneme a zpevníme. To znamená, že pokud máme problém na stehnech, můžeme trénink přizpůsobit těmto partiím a věnovat se jim vícekrát týdně, ale aby hubnutí bylo rovnoměrné, měly bychom zařadit v týdnu i další partie, i když v menším množství. Ideální je samozřejmě komplexní cvičení zaměřené na aerobní aktivitu a celé tělo.

Vhodné sporty na spodní partie

Běh

Za 30 minut spálíme kolem 370 kcal. Běh patří k nejlepším sportům, které nás přivedou k postavě snů a zlepší nám vytrvalost. Můžeme ho provozovat prakticky kdekoli a kdykoli a nestojí nás ani korunu (pokud nepočítám výdaje za kvalitní obuv a oblečení). Proto je ideální pro všechny, které bojujeme s časem nebo jsme finančně omezené. Pro začátečnice je nevhodnější kombinace rychlé chůze a běhu. Pokud si nemůžeme změřit tepovou frekvenci, pomůže laický odhad. Nejvíce tuků tělo spaluje při běhu, při kterém jsme schopné ještě mluvit. V takovém tempu je nejlepší vytrvat co nejdéle – ideálně 30 až 40 minut. Pro hubnoucí režim stačí 3krát týdně.

Foto: Thinkstock

Jízdu na kole si užijete i s rodinouFoto: Thinkstock

Jízda na kole

Kolo je opět relativně nenáročný sport, při kterém navíc můžeme zapojit celou rodinu a nemusíme mít výčitky, že se dětem dostatečně nevěnujeme. Je možné si upravit rychlost i trasu. Malé miminko může cestovat s námi – ve speciálním vozíku. Jako začátečnice bychom měly nejprve ujet kratší úseky a postupně přidávat kilometry i rychlost. Pokud chceme, aby nám děti stačily, ale nechceme se ulívat, postačí nastavit těžší převod. Po výletě je nutné se dostatečně protáhnout. Při hubnutí je ideální rovný terén s občasným mírným převýšením, pravidelné tempo a delší trasa. Za půl hodiny spálíme zhruba 240 kcal.

Švihadlo

Na nohy je úžasným cvičením skákání přes švihadlo. Při tomhle návratu do školních let můžeme za 30 minut spálit i 350 kcal. Pro mě bylo nejtěžší překonat stud před sousedy, tak jsem raději vyrazila za skákáním do přírody. Švihadlo se dá naštěstí skvěle schovat do batohu. Skákáním navíc rozvíjíme koordinaci těla, vytrvalost a tvarujeme dolní končetiny. Na začátek postačí cca třicetisekundové intervaly. Postupně však přidáváme. Nemusíme skákat vysoko, stačí pár centimetrů nad zemí. Jaký styl si zvolíme, je čistě na nás.

Foto: Thinkstock

Švihadlo nám připomene školní létaFoto: Thinkstock

Chůze

Pokud si netroufáte na běh, volte chůzi. Projít se dá kdykoli a kdekoli – na pláži, ve městě, po horách... Ideální pro sledování kondice je krokoměr nebo přístroj na měření tepové frekvence. je ověřené, že čísla nás dokážou pěkně motivovat. Při chůzi víc než paže a nohy určují správnost pohybu boky. Díky nim si můžeme hlídat rytmus a rychlost. Podle odborníků by měl pohyb vycházet z ramen a lokty paží by měly být mírně pokrčené. Neměly bychom zapomínat na ruce. Hlava je vzpřímená. Abychom neunavily záda, měly bychom stále být mírně v předklonu – myšleno od pasu nahoru.

Chůze je skvělým doplňkem ke cvičení v posilovně. Na rozdíl od sportování v interiéru nás nikdy nemůže zaskočit stereotypem. Komu nestačí vlastní váha těla, může si pohyb ztížit závažím na kotníky. Než se vydáme do hor, měly bychom se na to připravit – postačí trénink v posilovně, přesně takový, jaký je v přiložené videoreportáži. A když bude ošklivé počasí? Můžeme si zacvičit doma. Cviky, které zabírají, najdete v článku Krásný zadeček? Víme, jak na to!.

Nezapomeňte!

Ke cvičení patří i zdravý jídelníček. Tipy na dietní jídla, která nám pomohou zatočit s přebytečnými kilogramy, jsou v rubrice Recepty pro redukci váhy. Nikdy bychom neměly vynechat ani relax. Jednou nebo dvakrát do měsíce si dopřejme masáž, každý den pak můžeme zvládnout jemnou masáž i doma pomocí speciálního kartáčku a případně použít i zeštíhlující přípravky. Pomohou nám zjemnit pokožku, zprůchodnit lymfatický oběh a zbavit se celulitidy. Dobré jsou i masáže pomocí střídání teploty vody. Tady pozor u žen, které mají problémy s křečovými žilami.

Při pravidelném dodržování všech uvedených zásad budeme mít možnost svými ženskými boky a pevným zadečkem ještě v létě okouzlit naše okolí. Tak vzhůru do práce!

Související témata:

Načítám