Hlavní obsah

Už máte svého paroháče? Vyberte si!

Foto: Michal Pavlík, Hana Zárubová

Ozdobte se slušivými parohyFoto: Michal Pavlík, Hana Zárubová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebojte, nechceme na vás vašemu manželovi nic prozrazovat... jen vám chceme ukázat v poslední době stále oblíbenější vánoční motivy – soby a jeleny. Najdete je nejen na balicích papírech, ubrouscích a punčochách na sladkosti, ale i na oblečení a špercích. Takže jestli zítra nějakého paroháče nenajdete pod stromkem, přinášíme vám inspiraci pro váš příští „úlovek“.

Článek

Pojďme nejdříve ke krásným doplňkům. U nás jsou hodně populární originální šperky s jeleny dvou designérek Kamily Písaříkové a Báry Vogeltanzové.

Na foto: Fler.cz (vlevo), Jelenisperky.cz

Na foto: Deers.cz

Kde se vzaly, tu se vzaly… parohy

Odkud se vzala dekorace sobů, je asi všem jasné. Je to jednoduché. Sob je zvíře, které táhne saně Santovi, a vlivem internetu a dovozu zahraničních výrobků ho také naše společnost zařadila mezi vánoční dekorace. Co se týče motivu jelena, který není až tak spojován s vánočními zvyky, je to trochu složitější. Nejprve se začal více používat v designu, a to jako prvek kýče.

Brože, náušnice i čelenky

Svého soba i jelena můžete mít i vy. Taková brož na kabátu nebo kabelce, či jelen do vlasů a sob do uší zaujmou na první pohled a mohou podtrhnout váš outfit. „Velmi často objednávaným šperkem je jelení brož poskládaná pouze ze třpytivých kamenů. Vyráběna je v několika barevných variacích a hodí se téměř k jakémukoliv outfitu a příležitosti. Tito jelínci – třpyťáci se dají nosit i jako několik broží najednou. Pak se na vašem kabátě třpytí celá jelení rodinka,“ doporučuje designérka Bára z jelenisperky.cz.

A neméně krásné šperky s jeleny vyrábí i Kamila Písaříková z deers.cz: „Každý jelen je originál, každý má své jméno. V oblibě jsou velké i mini brože, přívěsky, sponky, čelenky i náušnice. Nově jsou v prodeji také prstýnky, autorské jelení kabelky, korále a náramky."

I celebrity milují jeleny

Jelení šperky slavily velký úspěch i docela nedávno. Brož s jelenem totiž dostala jako dárek bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightové, která měla před pár týdny slavnostní křest své knihy „Tajná řeč broží“. „Jako jedna z kmoter knihy byla i poslankyně Miroslava Němcová, která jí jelení šperk oficiálně darovala. Jelení brož od ní také dostala paní Dagmar Havlová a kníže Schwarzenberg, který ji prý uplatní na oblíbených honech,“ prozrazuje Bára Vogeltanzová s tím, že její šperky ráda nosí třeba i Kateřina Herčíková Hrachovcová nebo Marta Jandová. Šperky s jelínky od druhé designérky Kamily má zase v oblibě Chantal Poullain, Eliška Kaplicky, Míša Maurerová či Lucie Borhyová.

Na foto: Fler.cz

Když si ho obléknete

Určitě si všichni pamatujete známý svetr se sobem, který měl na sobě Colin Firth ve filmu Deník Bridget Jones. Ale po takovém už touží asi málokdo, vždyť byl jen pro smích, přestože ho na sobě měl ten „pravý“. Avšak existují i jiné kousky, které byste si mohla do svého šatníku pořídit. Ať už je to decentní dámský svetr s jelenem z obchodu 3suisses.cz nebo ručně malovaná halenka, tričko, vtipný kulich na hory i kravata pro vašeho malého syna. Stačí se porozhlédnout, v obchodech se to nyní paroháči skutečně jen hemží.

Na foto: Fler.cz, Halens.cz, Marks & Spencer

S paroháčem na vánoční stůl i do ložnice

Nejste natolik odvážná, abyste si na sebe oblékla něco se sobem či jelenem, ale klidně byste si tento motiv pořídila do bytu? Pak můžete vybírat v obchodech s nábytkem, dekoracemi, ale i ložním prádlem. I zde totiž narazíte na povlečení, dekorativní polštáře, fleecové plédy a deky s tímto obrázkem. V drogeriích a papírnictvích pak můžete vybírat i drobnosti v podobě vánočního balicího papíru, ubrousků na štědrovečerní stůl, ale i svícínků a sošek. Takže vám přejeme, ať narazíte na toho „svého“.

Načítám