Hlavní obsah

Rozvíjejte chuti u batolat

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Rozvíjejte chuti již v raném věkuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smysl pro rozmanité chutě a jejich kombinace se rozvíjí už v raném věku. Ovlivňovat zdravé návyky nevylučuje naučit dítě ocenit a vychutnat pestrost stravy včetně ne zcela obvyklých pokrmů.

Článek

,,Když byly moje děti malé a přišla k nám třeba návštěva, všichni žasli, že Tomáš i Adam jedí olivy. Je pravda, že hořké chuti děti vesměs moc nelákají, ale jak je vidět, můžou si je oblíbit. Nedávala jsem jim je z nějaké rozmařilosti, ale protože jsou zdravé, a když jsme je doma měli, tak jsme je zkrátka jedli všichni," líčí Eva Honzáková, která před lety absolvovala ve Velké Británii speciální kurz týkající se zdravé výživy včetně stravování dětí.

Stejně tak byli Evini synové zvyklí jíst odmalička syrovou zeleninu. ,,V dětských ordinacích dodnes bývají obrázky, jak si děti pochutnávají na čerstvé mrkvičce. Je to trochu zavádějící, protože zrovna mrkev je lepší podávat po tepelné úpravě. Ale v každém případě by děti měly syrovou zeleninu jíst, i když mnoho rodičů to trochu zanedbává. Já ji dávám jako přílohu v podstatě k čemukoli, kluci se ji naučili jíst raději než saláty. Takže to střídám, hlavně kvůli olivovému oleji, který je nejen v kombinaci se zeleninou pro lidský organismus životodárný," tvrdí paní Eva. Jak připomíná, týká se to takzvaného extra panenského olivového oleje, který je lisován za studena a zachovává si všechny minerály, vitaminy, nenasycené mastné kyseliny a antioxidanty.

Kysané zelí místo pamlsku?!

Paní Radka, máma tří (dnes už dospělých) dětí, zase vzpomíná, jak budila pozornost, když na procházku do parku brala místo sušenek skleničku kysaného zelí. ,,Dávala jsem ho dětem jen tak rukou do pusy a ostatní maminky na mě hleděly - no, některé trochu s odporem. Ale byl to takový svérázný zvyk mojí babičky, která vždycky říkala, že kysané zelí dá tělu to nejzdravější, co potřebuje. Pak jsem si v literatuře ověřila, že měla ve velké míře pravdu. Každopádně se všechny mé děti naučily kysané zelí nejen odmalička jíst, ale dneska trvají na tom, že ho musíme společně sami vlastnoručně nakládat," vzpomíná paní Radka.

Dbejte na pestrou nabídku

Předchozímu příběhu o kysaném zelí se dietoložka Honzáková zasmála, ale potvrdila, že paní Radka zvolila správný přístup. ,,Děti se v poměrně raném věku mohou naučit jíst to, co se jim předkládá a nabízí. Pokud nabídka není pestrá a nespočívá v rozmanitosti, děti se přirozeně uchýlí hlavně ke sladkostem."

Sladkosti z dětského jídelníčku vymazat nelze

Občasné chuti na sladké se ani my, dospělí, jen tak nezbavíme, ať se snažíme jakkoli. Zkrátka organismus si sladké žádá a ten dětský ještě víc. ,,Nemá smysl to dětem odpírat. Nejsem příznivkyní výchovy, která je založena jen na zdravé stravě. I sladkosti by měly být k dispozici, ale ne na úkor ovoce, zeleniny. Pokud tuto vyváženost nebudete respektovat, hrozí, že dítě bude sladkostmi posedlé," varuje dietoložka Eva Honzáková. Jak dodává, pravdu měly naše maminky a babičky, které sladkosti nabízely, ale až po jídle.

,,Naopak salát nebo zelenina před hlavním jídlem je pro organismus a trávení to nejlepší. Nastaví ho totiž tak, že si z lehko stravitelné zeleniny bere to kvalitní a začne o to lépe pracovat, i co se týče dalších chodů. Nemějte strach, že když si děťátko schroustá kus zeleniny, bude protestovat kvůli hlavnímu jídlu a vám zbude v lednici hlavní chod. A i kdyby k tomu došlo, počkejte, za chvilku se nají s chutí. Zelenina na čas zasytí, ale nastavený metabolismus pak vstřebá tím nejlepším způsobem i nachystaný oběd nebo večeři," říká Eva Honzáková.

Načítám