Hlavní obsah

Uzený hovězí jazyk s křenovou omáčkou a nekynutým knedlíkem

Hodnocení:
(37)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
2 hodiny
Náročnost
nízká

Tradiční česká kuchyně je většinou poměrně náročná na čas i přípravu, ale zrovna křenová omáčka do tohoto ranku nepatří. Naučíme vás i jednoduchý knedlík bez kynutí a vážení a super šťavnaté uzené maso. Jen nikomu neříkejte, odkud pochází…

Ingredience pro:
4 porce
Na maso a vývar
  • 1 uzený hovězí jazyk
  • 10 kuliček pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
Na omáčku
  • 1 cibule
  • 50 g másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 500 ml vývaru
  • 180 ml smetany ke šlehání 30%
  • 3 lžíce křenu
  • citron
  • sůl
  • cukr
Na jeden knedlík
  • 1 hrnek hrubé mouky
  • 1 starý rohlík
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • 1/2 hrnku mléka
Článek

Postup

Krok 1: Začněte tím, že (klidně den předem) dejte spolu s kořením vařit jazyk. Klidně ho rozpulte, zalijte dostatečným množstvím vody a povařte úplně doměkka – jedině tak půjde dobře oloupat. V tlakovém hrnci stačí hodina, v klasickém zhruba dvě. Sceďte, odměřte asi půl litru vývaru na omáčku a jazyk oloupejte. Osvědčilo se mi jazyk oloupat i od další vrstvičky, která strávníkům stále připomíná, co vlastně jedí…

Foto: Eva Malúšová

Když je jazyk dobře uvařený, jde loupat skoro sám. Omáčku pak připravíte jen z několika málo surovin a vývaru, který vám zbude z masa

Krok 2: Nyní se pusťte do knedlíku. Zvolila jsem jednoduchý bez kynutí, který odměříte jen s pomocí hrnečku, ale službu vám samozřejmě udělá i jiný. Mouku smíchejte s na kostičky pokrájeným včerejším rohlíkem, solí, kypřicím práškem, vejcem a mlékem na husté těsto. Podle potřeby přidejte mléko nebo mouku. Nechte deset minut odstát, poté vytvarujte váleček a vařte ho v osolené vodě 25 minut. Čas od času otočte a ihned po uvaření propíchejte vidličkou.

Foto: Eva Malúšová

Nejrychlejší knedlík na světě? Jedině tenhle bez vážení a kynutí

Krok 3: Konečně přichází čas na omáčku: najemno pokrájenou cibuli nechte zesklovatět na másle, zasypejte moukou a ještě asi minutu opékejte. Postupně za stálého míchání přilijte vývar z jazyka a patnáct minut povařte.

Foto: Eva Malúšová

Omáčku stihnete, než se uvaří knedlík: základ je ze zlatavé cibulkovo-máslové jíšky, kterou zředíte uzeným vývarem

Krok 4: Jemně strouhaný křen (začněte dvěma lžícemi a v případě potřeby přidejte) zakápněte citronem, aby neztmavl.

Foto: Eva Malúšová

Aby křen nezhnědl, zakápněte ho trochou citronu nebo octa – omáčku navíc i dochutí

Krok 5:  Omáčku tyčovým mixérem rozmixujte, vmíchejte do ní smetanu a křen, chvíli prohřejte a podle chuti dolaďte ještě trochou citronové šťávy, soli nebo cukru.

Foto: Eva Malúšová

Na závěr přijde smetana, křen a podle chuti ještě troška soli, cukru nebo citronu. Pak už stačí jen prohřát a podávat!

Krok 6: Podávejte s plátky knedlíku a vařeného jazyka.

Foto: Eva Malúšová

Šťavnaté uzené maso, smetanová křenová omáčka a jemný knedlík tvoří báječnou kombinaci

Tip: Pokud by u vás doma jazyk nikdo nejedl, jednoduše ho vyměňte za jiné uzené hovězí. Nebo maso pokrájejte na kostky a opečte na troše tuku, pak už ale nikdy nebudete moct přiznat barvu…

Jak jste na tom s konzumací jazyků, ocásků, jater a podobných záležitostí? Připadá vám to jako přirozená součást masového jídelníčku, nebo dáváte přednost anonymnějším částem?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.