Hlavní obsah

Lahůdka za pár korun? Játra! Zkuste 3 lahodné večeře

Foto: Tomáš Rubín

Uvidíte, že játra mohou vonět, vypadat a samozřejmě i chutnat mnohem lépe než ta s „uho“ omáčkou ze závodní jídelnyFoto: Tomáš Rubín

Zapomeňte na šedé „uho“ ze závodní jídelny, játra se dají uvařit tak, že se po nich budete ještě dlouho olizovat. Nám nejvíc chutnají restovaná na cibulce, glazovaná s pomeranči nebo jako rychlá paštika.

Článek

Já rád játra, ty rád játra… No dobře, játra se sice netěší úplně všeobecné oblibě, ale pokud patříte k těm, kteří si na této železem nabité pochoutce rádi pochutnají, máme pro vás dnes hned tři zajímavé recepty. První je rychlá paštika bez pečení, druhý jsou restovaná játra na cibulce a balzamiku a třetí recept má základ v kachních játrech, pomerančích a medu.

Rychlá játrová paštika

Potřebujete: 500 g králičích, krůtích nebo kuřecích jater, 3 šalotky, 3 lžíce másla, sůl, lžičku provensálského koření, 2 velké stroužky česneku, 2 lžíce koňaku nebo červeného vína, bílý pepř, 100 ml 30% smetany, citron

Foto: Tomáš Rubín

Jemnou králičí paštiku máte za chvilku hotovouFoto: Tomáš Rubín

Postup: Játra propláchněte studenou vodou, očistěte a pokrájejte na menší kousky. Najemno nakrájenou šalotku nechte změknout na másle, přidejte játra a nasekaný česnek a ze všech stran orestujte, aby se maso zatáhlo. Vevnitř by mělo zůstat lehce růžové. Zalejte koňakem nebo vínem, nechte odpařit, dost osolte a přidejte provensálské bylinky a bílý pepř. Přemístěte do mixéru a spolu se smetanou rozmixujte na jemný krém. Dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem a nechte vychladnout, paštika pak ještě hezky zatuhne. Podávejte s oblíbeným pečivem a rybízovou nebo brusinkovou zavařeninou.

Tip: Luxusnější verzi paštiky najdete i s celým postupem v článku Nekupujeme, vyrábíme: Vyladěná domácí paštika? Zkuste králičí!. I do této paštiky pak můžete přidat brusinky či mandle.

Smažená telecí játra na cibulce

Na 4 porce potřebujete: 600 g telecích jater, 2 lžíce hladké mouky, olivový olej, 2 cibule, 4 lžíce balzamika, sůl, pepř

Foto: Tomáš Rubín

Telecí játra doplňte karamelizovanou cibulkou s balzamikemFoto: Tomáš Rubín

Postup: Játra několikrát propláchněte ve studené vodě a pokrájejte na tenké plátky. Osušte je a obalte v hladké mouce. Z obou stran pak zprudka opečte na olivovém oleji, vyndejte z pánve, osolte, opepřete a nechte v teple. Na výpeku pak nechte pomalu dozlatova opéct najemno pokrájené cibule, osolte, opepřete a zalejte je balzámovým octem. Nechte trochu zhoustnout a podávejte spolu s játry a šťouchanými brambory.

Tip: Hned tři recepty na telecí maso najdete v článku 3 obědy, za které se nemusíte stydět ani před tchyní. Z křehkého telecího!.

Kachní játra na pomerančích a medu

Na 2 velké porce potřebujete: 500 g kachních nebo husích jater, 3 lžíce másla, 2 pomeranče, lžíci medu, lžičku rozmarýnu, 50 ml bílého vína, sůl, pepř

Foto: Tomáš Rubín

Glazovaná kachní játra s pomeranči si vychutnejte v rámci svátečního předkrmu či večeřeFoto: Tomáš Rubín

Postup: Játra propláchněte studenou vodou, očistěte a přepulte. Zprudka je ze všech stran na másle orestujte, aby se zatáhla, ale uvnitř zůstala ještě růžová. Uložte do tepla a do výpeku přidejte šťávu z jednoho pomeranče, med, rozmarýn, víno a lžičku soli. Tekutinu zredukujte asi na polovinu, přidejte oloupané měsíčky druhého pomeranče a nechte lehce změknout. Do pánve pak vraťte játra, prohřejte a dochuťte čerstvě mletým pepřem. Podávejte s pečivem nebo pečenými brambory.

Tip: Pomeranče masu prostě sluší. Vyzkoušejte i náš oblíbený recept na glazovaná vepřová žebra.

Jestli jste dočetli až sem, asi to znamená, že si na játrech rádi pochutnáte. Nebo je tomu jinak?

Reklama

Související témata: