Hlavní obsah

Lahůdka za pár korun? Játra! Zkuste 3 lahodné večeře

Foto: Tomáš Rubín

Uvidíte, že játra mohou vonět, vypadat a samozřejmě i chutnat mnohem lépe než ta s „uho“ omáčkou ze závodní jídelnyFoto: Tomáš Rubín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zapomeňte na šedé „uho“ ze závodní jídelny, játra se dají uvařit tak, že se po nich budete ještě dlouho olizovat. Nám nejvíc chutnají restovaná na cibulce, glazovaná s pomeranči nebo jako rychlá paštika.

Článek

Já rád játra, ty rád játra… No dobře, játra se sice netěší úplně všeobecné oblibě, ale pokud patříte k těm, kteří si na této železem nabité pochoutce rádi pochutnají, máme pro vás dnes hned tři zajímavé recepty. První je rychlá paštika bez pečení, druhý jsou restovaná játra na cibulce a balzamiku a třetí recept má základ v kachních játrech, pomerančích a medu.

Rychlá játrová paštika

Potřebujete: 500 g králičích, krůtích nebo kuřecích jater, 3 šalotky, 3 lžíce másla, sůl, lžičku provensálského koření, 2 velké stroužky česneku, 2 lžíce koňaku nebo červeného vína, bílý pepř, 100 ml 30% smetany, citron

Foto: Tomáš Rubín

Jemnou králičí paštiku máte za chvilku hotovouFoto: Tomáš Rubín

Postup: Játra propláchněte studenou vodou, očistěte a pokrájejte na menší kousky. Najemno nakrájenou šalotku nechte změknout na másle, přidejte játra a nasekaný česnek a ze všech stran orestujte, aby se maso zatáhlo. Vevnitř by mělo zůstat lehce růžové. Zalejte koňakem nebo vínem, nechte odpařit, dost osolte a přidejte provensálské bylinky a bílý pepř. Přemístěte do mixéru a spolu se smetanou rozmixujte na jemný krém. Dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem a nechte vychladnout, paštika pak ještě hezky zatuhne. Podávejte s oblíbeným pečivem a rybízovou nebo brusinkovou zavařeninou.

Tip: Luxusnější verzi paštiky najdete i s celým postupem v článku Nekupujeme, vyrábíme: Vyladěná domácí paštika? Zkuste králičí!. I do této paštiky pak můžete přidat brusinky či mandle.

Smažená telecí játra na cibulce

Na 4 porce potřebujete: 600 g telecích jater, 2 lžíce hladké mouky, olivový olej, 2 cibule, 4 lžíce balzamika, sůl, pepř

Foto: Tomáš Rubín

Telecí játra doplňte karamelizovanou cibulkou s balzamikemFoto: Tomáš Rubín

Postup: Játra několikrát propláchněte ve studené vodě a pokrájejte na tenké plátky. Osušte je a obalte v hladké mouce. Z obou stran pak zprudka opečte na olivovém oleji, vyndejte z pánve, osolte, opepřete a nechte v teple. Na výpeku pak nechte pomalu dozlatova opéct najemno pokrájené cibule, osolte, opepřete a zalejte je balzámovým octem. Nechte trochu zhoustnout a podávejte spolu s játry a šťouchanými brambory.

Tip: Hned tři recepty na telecí maso najdete v článku 3 obědy, za které se nemusíte stydět ani před tchyní. Z křehkého telecího!.

Kachní játra na pomerančích a medu

Na 2 velké porce potřebujete: 500 g kachních nebo husích jater, 3 lžíce másla, 2 pomeranče, lžíci medu, lžičku rozmarýnu, 50 ml bílého vína, sůl, pepř

Foto: Tomáš Rubín

Glazovaná kachní játra s pomeranči si vychutnejte v rámci svátečního předkrmu či večeřeFoto: Tomáš Rubín

Postup: Játra propláchněte studenou vodou, očistěte a přepulte. Zprudka je ze všech stran na másle orestujte, aby se zatáhla, ale uvnitř zůstala ještě růžová. Uložte do tepla a do výpeku přidejte šťávu z jednoho pomeranče, med, rozmarýn, víno a lžičku soli. Tekutinu zredukujte asi na polovinu, přidejte oloupané měsíčky druhého pomeranče a nechte lehce změknout. Do pánve pak vraťte játra, prohřejte a dochuťte čerstvě mletým pepřem. Podávejte s pečivem nebo pečenými brambory.

Tip: Pomeranče masu prostě sluší. Vyzkoušejte i náš oblíbený recept na glazovaná vepřová žebra.

Jestli jste dočetli až sem, asi to znamená, že si na játrech rádi pochutnáte. Nebo je tomu jinak?

Související témata:

Načítám