Hlavní obsah

V hlavní roli rozpečený sýr: pivní dip, masové kuličky a květákové placičky

Foto: Tomáš Rubín

Řekněte sýr! Tato jídla vykouzlí spokojený úsměv na tváři každého mlsouna!Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Jestli jsou pro vás jídla typu pizza nebo těstoviny vlastně jen záminkou pro táhnoucí se rozteklý sýr, určitě pochopíte motivaci dnešního vaření – totiž užít si sýr v receptech, ve kterých dokonale vynikne!

Článek

Zlatavý táhnoucí se sýr, to je hlavní hvězda následujících receptů. Začneme pivním sýrovým dipem, který se s těmi kupovanými nedá srovnávat jak složením, tak chutí, pokračovat budeme květákovými placičkami (když je něco ze zeleniny a bezlepkové, tak je to vlastně dietní, no ne :-)?) a jako takovou menší třešinku na dortu naservírujeme masové kuličky s výraznou rajčatovou omáčkou a pořádnou vrstvou rozpečeného sýra.

Sýrový dip

Potřebujete: 2 lžíce másla, velký stroužek česneku, 2 lžíce hladké mouky, 125 ml světlého piva, 175 ml mléka, 200 g čedaru, ¼ lžičky uzené nebo pálivé papriky, sůl

Foto: Tomáš Rubín

Domácí sýrový dip se s těmi kupovanými, co se týče chuti i složení, vůbec nedá srovnávatFoto: Tomáš Rubín

Postup: Máslo rozpusťte v kastrůlku, přidejte najemno nasekaný česnek a mouku a asi minutu opékejte. Za stálého šlehání přilejte pivo a mléko a 5–10 minut povařte do zhoustnutí. Na závěr vmíchejte nastrouhaný sýr, nechte rozpustit a dochuťte paprikou a případně solí. Ihned podávejte s preclíky, nachos nebo třeba pokrájenou zeleninou. Kdyby vám dip vystydl a zatuhl, znovu ho pomalu rozehřejte.

Tip: Jestli nemáte rádi nahořklou chuť piva, klidně je vyměňte za mléko nebo místo něj dejte asi 60 ml bílého vína a zbytek dolejte opět mlékem nebo smetanou.

Bezlepkové květákové placičky se sýrem

Potřebujete: 1 květák, lžičku soli, lžičku oregana, lžičku bazalky, 125 g mozzarelly, 30 g parmezánu, 1 vejce, 3 stroužky česneku, pepř, lžíci olivového oleje

Na dokončení:125 g strouhaného sýra (mozzarella, čedar, gouda), oblíbenou rajčatovou omáčku

Foto: Tomáš Rubín

Květákovo-sýrové placičky neobsahují ani gram mouky a pečou se v trouběFoto: Tomáš Rubín

Postup: Květák rozmixujte na jemnou drť a v uzavřené nádobě v mikrovlnce nebo na plotně ho 6 minut poduste. Nechte ho trochu vychladnout, přesypejte do čisté utěrky a vymačkejte z něj co nejvíce tekutiny – těsto pak bude krásně křupavé a ne zbytečně vodnaté. Vmíchejte sůl, oregano, bazalku, najemno nastrouhané sýry, vejce, prolisovaný česnek a čerstvě mletý pepř.

Na pečicí papír potřený olejem pak hmotu stlačte na asi 1 cm tlustou placku (jestli nemáte moc velký plech, vyjdou vám spíš 2) a pečte při 220 °C 15–20 minut dozlatova. Posypejte sýrem, vraťte ještě na chvíli do trouby, aby se sýr rozpustil, a podávejte pokrájené na kousky třeba jako chuťovku k vínu.

Tip: Placičky budou ještě lepší, když je podobně jako u květákové pizzy nebo cuketové pizzy ještě potřete rajčatovou omáčkou.

Masové kuličky v pikantní rajčatové omáčce

Na 4 velké porce potřebujete: 500 g mletého hovězího, 1 vejce, lžičku soli, lžičku oregana, pepř, lžičku harissy, lžíci olivového oleje

Na omáčku: 2 plechovky drcených rajčat, 2–3 lžičky harissy, 4 stroužky česneku, sůl, 1–2 lžičky oregana, pepř, 2 hrsti sýra (já dala goudu a Blaťácké zlato)

Foto: Tomáš Rubín

Pod vrstvou rozteklého sýra se ukrývají šťavnaté masové kuličky a výrazná rajčatová omáčkaFoto: Tomáš Rubín

Postup: Troubu předehřejte na 220 °C. Maso spojte s vajíčkem a ochuťte solí, oreganem, čerstvě mletým pepřem a harissou. Plech nebo pánev, která smí do trouby, vytřete olejem a naolejovanýma rukama do ní z masa klaďte malé kuličky. Dejte asi na 10 minut péct, aby se maso zatáhlo.

Mezitím smíchejte rajčata s harissou, nasekaným česnekem, solí, oreganem a čerstvě mletým pepřem. Nalejte na předpečené kuličky, teplotu stáhněte na 180 °C a pečte ještě asi 20 minut, až je maso propečené. Zasypejte sýrem a dejte naposledy na pár minut zapéct. Podávejte s oblíbenými těstovinami.

Také často vymýšlíte různá jídla jen proto, aby v nich mohl být rozteklý sýr :-)?

Reklama

Načítám