Hlavní obsah

V hlavní roli rozpečený sýr: pivní dip, masové kuličky a květákové placičky

Foto: Tomáš Rubín

Řekněte sýr! Tato jídla vykouzlí spokojený úsměv na tváři každého mlsouna!

Jestli jsou pro vás jídla typu pizza nebo těstoviny vlastně jen záminkou pro táhnoucí se rozteklý sýr, určitě pochopíte motivaci dnešního vaření – totiž užít si sýr v receptech, ve kterých dokonale vynikne!

Článek

Zlatavý táhnoucí se sýr, to je hlavní hvězda následujících receptů. Začneme pivním sýrovým dipem, který se s těmi kupovanými nedá srovnávat jak složením, tak chutí, pokračovat budeme květákovými placičkami (když je něco ze zeleniny a bezlepkové, tak je to vlastně dietní, no ne :-)?) a jako takovou menší třešinku na dortu naservírujeme masové kuličky s výraznou rajčatovou omáčkou a pořádnou vrstvou rozpečeného sýra.

Sýrový dip

Potřebujete: 2 lžíce másla, velký stroužek česneku, 2 lžíce hladké mouky, 125 ml světlého piva, 175 ml mléka, 200 g čedaru, ¼ lžičky uzené nebo pálivé papriky, sůl

Foto: Tomáš Rubín

Domácí sýrový dip se s těmi kupovanými, co se týče chuti i složení, vůbec nedá srovnávat

Postup: Máslo rozpusťte v kastrůlku, přidejte najemno nasekaný česnek a mouku a asi minutu opékejte. Za stálého šlehání přilejte pivo a mléko a 5–10 minut povařte do zhoustnutí. Na závěr vmíchejte nastrouhaný sýr, nechte rozpustit a dochuťte paprikou a případně solí. Ihned podávejte s preclíky, nachos nebo třeba pokrájenou zeleninou. Kdyby vám dip vystydl a zatuhl, znovu ho pomalu rozehřejte.

Tip: Jestli nemáte rádi nahořklou chuť piva, klidně je vyměňte za mléko nebo místo něj dejte asi 60 ml bílého vína a zbytek dolejte opět mlékem nebo smetanou.

Bezlepkové květákové placičky se sýrem

Potřebujete: 1 květák, lžičku soli, lžičku oregana, lžičku bazalky, 125 g mozzarelly, 30 g parmezánu, 1 vejce, 3 stroužky česneku, pepř, lžíci olivového oleje

Na dokončení:125 g strouhaného sýra (mozzarella, čedar, gouda), oblíbenou rajčatovou omáčku

Foto: Tomáš Rubín

Květákovo-sýrové placičky neobsahují ani gram mouky a pečou se v troubě

Postup: Květák rozmixujte na jemnou drť a v uzavřené nádobě v mikrovlnce nebo na plotně ho 6 minut poduste. Nechte ho trochu vychladnout, přesypejte do čisté utěrky a vymačkejte z něj co nejvíce tekutiny – těsto pak bude krásně křupavé a ne zbytečně vodnaté. Vmíchejte sůl, oregano, bazalku, najemno nastrouhané sýry, vejce, prolisovaný česnek a čerstvě mletý pepř.

Na pečicí papír potřený olejem pak hmotu stlačte na asi 1 cm tlustou placku (jestli nemáte moc velký plech, vyjdou vám spíš 2) a pečte při 220 °C 15–20 minut dozlatova. Posypejte sýrem, vraťte ještě na chvíli do trouby, aby se sýr rozpustil, a podávejte pokrájené na kousky třeba jako chuťovku k vínu.

Tip: Placičky budou ještě lepší, když je podobně jako u květákové pizzy nebo cuketové pizzy ještě potřete rajčatovou omáčkou.

Masové kuličky v pikantní rajčatové omáčce

Na 4 velké porce potřebujete: 500 g mletého hovězího, 1 vejce, lžičku soli, lžičku oregana, pepř, lžičku harissy, lžíci olivového oleje

Na omáčku: 2 plechovky drcených rajčat, 2–3 lžičky harissy, 4 stroužky česneku, sůl, 1–2 lžičky oregana, pepř, 2 hrsti sýra (já dala goudu a Blaťácké zlato)

Foto: Tomáš Rubín

Pod vrstvou rozteklého sýra se ukrývají šťavnaté masové kuličky a výrazná rajčatová omáčka

Postup: Troubu předehřejte na 220 °C. Maso spojte s vajíčkem a ochuťte solí, oreganem, čerstvě mletým pepřem a harissou. Plech nebo pánev, která smí do trouby, vytřete olejem a naolejovanýma rukama do ní z masa klaďte malé kuličky. Dejte asi na 10 minut péct, aby se maso zatáhlo.

Mezitím smíchejte rajčata s harissou, nasekaným česnekem, solí, oreganem a čerstvě mletým pepřem. Nalejte na předpečené kuličky, teplotu stáhněte na 180 °C a pečte ještě asi 20 minut, až je maso propečené. Zasypejte sýrem a dejte naposledy na pár minut zapéct. Podávejte s oblíbenými těstovinami.

Také často vymýšlíte různá jídla jen proto, aby v nich mohl být rozteklý sýr :-)?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek