Hlavní obsah

Tři recepty z květáku, které (zaručeně) neznáte!

Foto: Greta Blumajerová

Nejen, že žádný neobsahuje lepek, ale tyhle tři originální pokrmy zachutnají i těm, kteří květák nemusejí! K tomu si připočtěte skvělou chuť a extra porci živin (tahle zelenina je překvapivě bohatá na vitaminy a vlákninu!) a o večeři je doufám rozhodnuto!

Ano, slyšíte dobře, z květáku je možné připravit těsto na pizzu bez mouky, pikantní indickou polévku i zobání k vínu. Garantujeme, že tahle jídla si zamilují i zarytí odpůrci květáku!

Článek

Propašujte květák plný vitaminů a vlákniny do jídla, kde byste ho vůbec nečekali: upečte z něj pizzu bez použití mouky! Ta u nás málem zmizela ještě dřív, než jsme ji stačili vyfotit! Překvapivě dobrý je ale i jen tak pečený v troubě nebo v pikantní polévce s indickým kořením a kokosovým mlékem.

Květáková pizza bez mouky

Na 30centimetrovou pizzu potřebujete: 1 malý květák, ¼ hrnku strouhaného parmezánu, ¼ hrnku strouhané mozzarelly, lžičku soli, 1/2 lžičky sušené bazalky, 1/2 lžičky sušeného oregana, stroužek česneku, 1/2 lžičky sladké nebo pálivé papriky, 1 vejce, oblíbenou náplň (já dala rajčatovou omáčku s česnekem, mozzarellu, černé olivy a po upečení čerstvý špenát)

Foto: Greta Blumajerová

Květáková krusta na pizzu je hotová rychleji než klasické kynuté těsto. To se hodí, nemyslíte?

Postup: Očištěný květák rozmixujte najemno, až bude svým vzhledem připomínat sníh. V uzavírací nádobě vhodné do mikrovlnky ho v ní 4 minuty povařte, vysypte na čistou utěrku, a když trochu zchladne, zabalte ho do ní jako do uzlíčku a vymačkejte co nejvíce tekutiny. To zaručí, že se pizza nebude drolit.

Květák smíchejte s vajíčkem, solí, prolisovaným česnekem, sýrem a kořením a na naolejovaný pečicí papír upěchujte vrstvu silnou necelý centimetr. Pečte asi 10 minut na 220 stupňů dozlatova, ale myslete na to, že se krusta do trouby ještě vrátí s náplní. Potřete oblíbenou omáčkou, posypte sýrem a dalšími ingrediencemi a dejte ještě na chvíli zapéct, až se sýr rozpustí. Jestli dáváte čerstvý špenát, přidejte ho na pizzu až po upečení, aby příliš nezavadl.

Květáková kari polévka

Na 4 až 6 porcí potřebujete: 1 červenou cibuli, 3 lžíce rostlinného oleje, 1 květák, 3 stroužky česneku, lžíci indického koření (já dala kari a tandoori masala), 140 g rajčatového protlaku, 1 plechovku kokosového mléka (400 ml), sůl, pepř, limetkovou šťávu, čerstvý koriandr nebo jarní cibulku na ozdobení

Foto: Greta Blumajerová

Polévku vůbec není třeba zahušťovat – rozmixovaný květák zaručí správnou hustotu. Já mám nejradši polévky krémové, takže jsem přidala vody jen tolik, aby byla zelenina ponořená

Postup: Ve větším hrnci zahřejte 3 lžíce oleje, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte zesklovatět. Přidejte omytý a na růžičky rozdělený květák, česnek a koření a chvíli opékejte. Zalejte kokosovým mlékem, přimíchejte protlak a zalejte zhruba litremvody nebo vývaru, osolte a povařte do změknutí květáku. Na závěr rozmixujte, případně dosolte, opepřete a ochuťte limetkovou šťávou. Podávejte posypané koriandrem či nasekanou jarní cibulkou a sledujte, jestli někdo pozná, že je polévka z květáku!

Pečený květák

Potřebujete: 1 malý květák, celou palici česneku, další zeleninu dle chuti (určitě nevynechejte červenou cibuli, já dala ještě cuketu a červenou papriku), olivový olej, oblíbené koření (například sladká paprika, drcené chilli a grilovací koření nebo tandoori masala), sůl

Foto: Greta Blumajerová

I když nejste úplně fanouškem květáku, ten pečený v troubě musíte aspoň jednou vyzkoušet!

Postup: Troubu předehřejte na 180 stupňů, očištěný květák rozeberte na růžičky, oloupanou cibuli nakrájejte na klínky a další zeleninu na podobně velké kousky,bohatě polejte olivovým olejem, posypte kořením, osolte a dejte péct na asi 40 minut, dokud květák nezměkne. Podávejte s hummusem nebo jiným dipem jako předkrm nebo zdravé zobání k vínu.

Foto: archiv firem

Mixér ve 4 barvách rozmixuje květák či polévku cobydup a během chvilky v něm připravíte i domácí hummus. Podívejte se ale i na další pomocníky na přípravu domácí pizzy

Máte také nějaký tip na nezvyklou úpravu květáku?

ynezorPumanzeSaNyknalC