Hlavní obsah

V hlavní roli rozpečený sýr: Zkuste pizzu, květákové placičky i bagetky

Foto: Greta Blumajerová

Řekněte sýr! Ale ne, nemusíte, dnešní recepty s lahodným rozpečeným sýrem vykouzlí spokojený úsměv na tvářích vašich strávníků i bez toho :-)Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Dnešní delikatesy mají jednoho společného jmenovatele: lahodný rozpečený sýr, který přímo svádí k jejich ochutnání. Květákovým placičkám, rychlé pizze a pikantní bagetce prostě nelze odolat!

Článek

Umíte si představit něco lepšího než zapečené jídlo plné zlatavého rozpuštěného sýra? Ten dnes hraje hlavní roli hned ve třech receptech: na snadnou pizzu (než vykyne těsto, v klidu si připravíte všechny suroviny na náplň!) dejte mozzarellu, do květákových placiček parmezán a k pikantní česnekové bagetě zase výrazný čedar.

Květákové placičky se sýrem

Na 4 porce potřebujete: 1 velký květák, 1 menší cibuli, 2 vejce, 2 stroužky česneku, ½ hrnku strouhaného parmezánu (nebo sýru Gran Moravia či Grana Padano), ¼ hrnku strouhanky, sůl, pepř, olej na potření plechu

Foto: Greta Blumajerová

Jemnou chuť květáku podtrhněte parmezánem a česnekem a podávejte s bramborami nebo jen tak s kečupemFoto: Greta Blumajerová

Postup: Květák rozeberte na růžičky a v osolené vodě povařte asi 7 minut, jen aby byl na skus. Osušte a rozmixujte najemno. Kdyby byl květák moc vodnatý, drť zabalte do čisté utěrky a část vody vyždímejte.

Smíchejte s najemno pokrájenou cibulí, vajíčky, prolisovaným česnekem (toho klidně přidejte víc), sýrem a strouhankou. Osolte, opepřete a namočenýma rukama tvarujte malé tyčinky či placičky. Pečte na pečicím papíře pokapaném olejem v troubě vyhřáté na 180 °C. Po 15 minutách placičky otočte a pečte ještě asi 10 minut dozlatova. Podávejte třeba s jednou ze 3 originálních bramborových příloh.

Tuňáková pizza s pórkem

Na 1 plech potřebujete:225 g hladké mouky, ½ kostky droždí, 175 ml teplé vody, ½ lžičky soli, lžíci olivového oleje

Na obložení: 1 konzervu tuňáka v oleji (170 g), hrst černých oliv, 1/2 pórku, 150 g mozzarelly, ½ kelímku smetany na vaření nebo na šlehání, pepř, oregano

Foto: Greta Blumajerová

Do zdobení pizzy klidně zapojte i děti – rády se na něm vyřádí!Foto: Greta Blumajerová

Postup: K mouce přidejte droždí rozpuštěné v teplé vodě, sůl a olej a vypracujte lepivé těsto. Přikryjte utěrkou a nechte asi 40 minut na teplém místě vykynout. Mezitím si pokrájejte olivy, pórek nasekejte na kolečka a mozzarellu nastrouhejte. Těsto rozprostřete navlhčenýma rukama v tenké vrstvě na pomaštěný plech a obložte kousky okapaného tuňáka, olivami, pórkem a sýrem. Pokapejte smetanou, opepřete a posypejte oreganem. Pečte asi 15 minut při 200 °C dozlatova.

Tip: Těsto udělejte rovnou z dvojité dávky a druhou pizzu potřete rajským protlakem ochuceným česnekem, posypejte bylinkami a obložte oblíbeným salámem a sýrem.

Česnekové bagety s jalapeños

Potřebujete: 1 střední bagetu, 100 g výrazného sýra (čedar, ementál, gouda), 2 stroužky česneku, 3 lžíce kysané smetany, 2 naložené papričky jalapeños, sůl, pepř

Foto: Greta Blumajerová

Bageta s pikantní sýrovou náplní je ideálním pohoštěním k vínu. I s přípravou a pečením ji máte za 15 minut na stole!Foto: Greta Blumajerová

Postup: Bagetu rozřízněte napůl a potřete směsí z najemno nastrouhaného sýra, prolisovaného česneku a kysané smetany ochucené solí a pepřem. Navrch přidejte kolečka papriček zbavených semínek a dejte na asi 10 minut zapéct do trouby vyhřáté na 200 °C. Nakrájejte na proužky a podávejte se salátem jako rychlou večeři nebo pikantní občerstvení k vínu.

Tip: Pro extra pálivé bagetky přidejte další papričky i přímo do sýrové směsi.

Na čem si nejraději vychutnáváte rozpečený sýr vy?

Reklama

Související témata:

Načítám