Hlavní obsah

V módě jsou lolitky. Oblečené!

Foto: Fashionrevue

Lolita má evokovat panenkovskou krásuFoto: Fashionrevue

Reklama

Zajímá vás móda? Myslíte si, že znáte všechny trendy a že už vás žádný nemůže překvapit? Představujeme vám ten se jménem Lolita! Nejrozšířenější módní i životní styl mladých Japonek, jehož zastánkyně najdete po celém světě. To, zda nad lolitami jen nevěřícně zakroutíte hlavou, nebo vás inspirují k novým módním kreacím, necháme na vás!

Článek

Inspirací pro tento styl byla hlavně móda běžná ve viktoriánské době a v období rokoka. Pro ni byla typická zdobnost a propracovanost, což jsou zároveň i výrazné rysy oblečení dnešních lolitek. Lolita má působit křehce a má být ztělesněním nevinnosti, má evokovat panenkovskou krásu. Lolita nemá být sexy, jak by se vzhledem k častému využívání tohoto názvu pro erotické pomůcky mohlo zdát – jejím hlavním znakem je především cudnost, což dokládá i minimální odhalenost. Šaty nemají velké výstřihy a pod ně se nosí téměř vždy bavlněné punčocháče.

Foto: japan-chic.blogspot

Lolitkovskou módu nosí hlavně JaponkyFoto: japan-chic.blogspot

Základní pilíře lolitkovské módy

Základním rysem je především výrazná zdobnost – Lolita styl je plný volánků, krajek, mašlí a mašliček, roztomilých potisků, růžových paraplíček a podkolenek, kloboučků a rukaviček. Lolita je vždy dokonale upravená od roztomilých lokýnek a čelenek po dětsky vyhlížející botičky.

Sukně nebo šaty mají délku minimálně po kolena a zvýrazněný pas a vždy jsou doplněny širokou tylovou spodničkou dávající jim ten správný ,princeznovský‘ objem. Dalším typickým kusem oblečení jsou košile zdobené krajkami, mašlemi či fiží a zásadně zapnuté až ke krku.

Foto: charliehotelalpha.blogspot.com

Sukně mají délku minimálně po kolenaFoto: charliehotelalpha.blogspot.com

Podstyly a variace

Lolita styl je velice rozvrstvený a má mnoho podstylů, které se více či méně liší (nejčastěji barvami a vzory látek či mírou zdobení). Mezi ty základní patří Classic Lolita, elegantní varianta často v krémové či vínové barvě, Gothic Lolita, temná odnož Lolita stylu vyznačující se převahou černé barvy, a nejsladší typ, ze kterého dostanete chuť na cukrovou vatu: Sweet Lolita, plný pastelových barev s převahou růžové.

Foto: pollsb.com, Fanpop

Styl se dělí například na Gothic a SweetFoto: pollsb.com, Fanpop

Foto: Asos, Zara

Ze stylu můžete použít třeba jen nadkolenky nebo halenku s krajkamiFoto: Asos, Zara

Inspirace

Lolita styl je skutečně specifický a jednotlivé módní kreace mohou nejednomu kolemjdoucímu vyrazit dech. Než ho ale navždy zavrhnete, zkuste se zamyslet nad jednotlivými detaily. Vždyť košile ozvláštněná krajkou a zajímavým volánkem může být perfektním elegantním protějškem k úzkým džínům, a pokud je doplníte kotníčkovými botkami na podpatku a perlovým náhrdelníkem, máte dokonalý model na nákupy nebo oběd s kamarádkou.

Vraťte se do svých dětských let a pořiďte si podkolenky či nadkolenky – kombinace s širokou sukní a balerínkami vám vytvoří krásnou panenkovskou siluetu, aniž byste vypadala přeslazeně. Nebojte se ani ozdob do vlasů, čelenek či sponek – ať už sáhnete po elegantní černé čelence s peříčky či roztomilé růžové mašli, vždy budou tvořit zajímavý doplněk vašeho outfitu a osvěží váš vzhled.

Tak co myslíte? Dáte alespoň některému prvku typickému pro Lolita styl šanci?

Reklama

Načítám