Hlavní obsah

Vánoční tipy našich čtenářů: Kapr jinak, salát i pomazánka

Foto: Jakub Jurdič

Strouhanka jinak? Ano! A k tomu ještě pikantní salát a vychytaná pomazánka!

Tradiční vánoční hostina je věc krásná, může se však stát trochu nudnou a stereotypní. Chtělo by to aspoň malou změnu? Inspirujte se tím, co doma vaří naši čtenáři!

Článek

Každá rodina si pod pojmem „vánoční recepty“ představí něco jiného, dokonce i recept na bramborový salát se aspoň trochu odlišuje. Někde rodiny obědvají vinnou klobásu nebo tradičního kubu, jinde se zase celý den postí a čekají na kapra se salátem. Jak hodujete vy? Napsali jste nám své tipy, ze kterých jsme vybrali tři recepty, které nás zaujaly nejvíc.

Zkusíte vy ostatní pikantní salát, originální strouhanku nebo lahodnou pomazánku?

Bramborový salát čtenářky Heleny

Na 4 porce potřebujete: 6 středně velkých brambor, 1 velkou mrkev, 100 g mrazeného hrášku, 1 červenou cibuli, 4 zavařené nakládané okurky, 2 uvařená vajíčka, 5 cm čerstvého křenu, 100 g majonézy, 100 g bílého jogurtu, 2 lžíce hořčice, sůl, pepř

Foto: Jakub Jurdič

Křen chutná v bramborovém salátu překvapivě dobře!

Postup:Brambory omyjte a dejte vařit do měkka. Když jsou uvařené, nechte je vychladnout a oloupejte je. Mrkev nakrájejte na kostičky a krátce povařte, aby změkla. Vajíčka, okurky a cibuli nakrájejte najemno a přidejte k uvařené mrkvi. Vychladlé oloupané brambory nakrájejte na kostičky a vmíchejte k nim připravenou směs.

Přidejte hrášek a začněte s ochucováním. Velmi záleží na kvalitě majonézy (jak najít tu pravou, zjistíte tady), pak přidejte jogurt, hořčici a podle chuti dosolte a dopepřete. Nakonec do salátu nastrouhejte oškrábaný čerstvý křen, promíchejte a dejte přes noc uležet. Tenhle salát má super grády!

Hančina strouhanka trochu jinak

Na 4 řízky potřebujete: 200 g kukuřičné strouhanky, svazek čerstvých bylinek, 1 velký bio citron, sůl, 2 vajíčka, 3 lžíce mléka, 100 g hladké mouky, olej na smažení, kapra nebo jiné maso na řízky

Foto: Jakub Jurdič

Kukuřičná strouhanka s citronovou kůrou jsou tou správnou volbou!

Postup:Citron omyjte a kůru z něj nastrouhejte najemno. Snažte se ho ostrouhat opravdu důkladně. Bylinky omyjte a nasekejte nadrobno. Kůru i bylinky přidejte ke strouhance, kterou zároveň trochu osolte. K vajíčkům přidejte trochu mléka, směs osolte a rozkvedlejte. Řízky nejprve vysušte, pak je obalte v hladké mouce, vajíčkách, a nakonec strouhance. Dejte je opékat na rozpálenou pánev s olejem nejprve z obou stran zprudka, pak oheň stáhněte a dopečte dozlatova.

Rybí pomazánka podle Jitky

Potřebujete: 100 g upečené ryby (použít můžete kapra, lososa nebo třeba tresku), 2 lžíce másla, 2 lžíce pomazánkového másla, 1 lžíci hořčice, šťávu z půlky citronu, sůl, pepř, pažitku a pečivo k podávání

Foto: Jakub Jurdič

Z přebytečné ryby se dá vytvořit špičková pochoutka!

Postup: Zjistili jste, že vám v lednici po Vánoční večeři zbývá kousek syrové ryby? Upečte ji a udělejte z ní báječnou pomazánku! Rybu osolte, opepřete a dejte ji na 30 minut péct do trouby na 180 °C. Pak ji oberte a bez kostí ji dejte do mixéru. Přidejte k ní normální i pomazánkové máslo a mixujte, dokud nevznikne nadýchaná pomazánka. Pak ji dochuťte hořčicí, solí, pepřem a citronem a promíchejte. Podávejte namazanou na pečivu a ozdobenou pažitkou nebo citronem.

Jak probíhá vánoční večer u vás? Těšíte se?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama