Hlavní obsah

Vánoční úklid? Zvládnete ho během pár hodin

Foto: thinkstock

Uklidit a vyzdobit byt? Dá se to zvládnout za pár hodin (bez oken)Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejštědřejší svátky roku jsou tu za pět dní a vy jste ještě nezačali s úklidem? Nevyšilujte, nestresujte se, zvládnete to za pár hodin. Všechno chce totiž systém!

Článek

Vánoce si idealizujete vzpomínkami z dětství: Byt voní, třpytí se a leskne, kolem vás je spokojená rodina. Dnes nic nestíháte, protože se vracíte pozdě z práce, neumíte navodit tu pravou atmosféru a v bytě je stále nepořádek? Buďte v pohodě. Dá se to stihnout, ale zapomeňte na generální úklid. Ten se má dělat na jaře.

Plánujte a bude to hračka

V klidu si sedněte, dejte si punč nebo svařené víno a naplánujte si, jak to postupně zvládnout. Nejdůležitější je posbírat rozházené věci a co nejvíce jich uklidit tam, kde nebudou na očích.

Foto: Philips

Parní mop SteamPlus v kombinaci s elektrickým smetákem, pracujícím na principu rotačního kartáče, je ideálním řešením pro alergiky, stejně tak pro domácnosti se zvířecími mazlíčky. Cena je 3199 KčFoto: Philips

Začněte shora

Důležitý je postup shora dolů, a to v každé místnosti. Prach, ačkoli je lehký, po zvíření padá k podlaze, čili tu je nejlepší nechat až zcela nakonec. Osvědčené je postupovat takto:

  • otřete lustr a přídavná svítidla – samozřejmě zhasnutá a odpojená od sítě, případně s vypnutým jističem
  • otřete od prachu police od nejvyšší k nejnižší
  • umyjte skla na skříňkách
  • na řadě jsou okna, která neotíráte suchým hadříkem, ale čistíte za mokra
  • nyní je čas otřít, případně vyleštit i zbylý nábytek
  • podlahu umývejte nebo vysajte až nakonec
  • poslední, co udělejte, je pověšení záclon.

Máte špinavá okna? Jak je umýt co nejefektivněji, si přečtěte v článku 5 vychytávek na mytí oken. Také jsme vám psali o fintách našich babiček v tomto článku.

V předsíni redukujte oblečení

  • Ukliďte všechno přebytečné oblečení z věšáků. Nezklízejte ale úplně vše, vždyť se bude jistě něco průběžně ještě nosit, a proč by pro to měla chodit rodina do skříně?
  • Letní sezonní boty máte jistě již uložené, zredukujte i množství zimních, které musíte mít v předsíni po ruce.
  • Otřete věšáky, zrcadlo, vyčistěte podlahu. Se špinavými podlahami pomohou například parní čističe. „Toto čištění je hygienické a kvalitní, pára zlikviduje 99,9 % bakterií a mikrobů, říká Dobroslav Šanda, ze společnosti Philips. Zde jsou další tipy na úklid bez chemie.

Obývák

V obývacím pokoji se zaměřte na to, aby se ani tady nepovalovaly všudypřítomné drobnosti. Prádlo patří do špíny nebo do pračky, nepotřebné noviny nabalíčkujte do sběru, na časopisy si pořiďte uzavřený stojan, do kterého odložíte také pletení či ovladače. Televizor a jinou elektroniku otřete speciálním antistatickým přípravkem, který zabrání masivnímu usazování prachu. Tipy, jak bojovat s prachem, najdete zde. (A také víme, jak omezit prach v bytě zcela a jak čistit jednotlivé materiály podle povrchů).

Foto: Boconcept

Multifunkční stolky Occa nabízejí množství vyklápěcích komponentů a skrytých úložných prostor. Cena 21 230 KčFoto: Boconcept

Foto: Design Outlet

Elegantní stojan na noviny nebo časopisy z tmavě hnědé syntetické kůže. Stojan má dvě ucha pro pohodlné přenášení a ve složeném stavu je velmi kompaktní. Cena 1090 KčFoto: Design Outlet

Dětský pokoj

Děti potřebují hračky a jejich pokoj nebude urovnaný nikdy. Tak jim na ně kupte lehce přístupné boxy a krabice, do nichž večer hračky naskládají a další den si je zase vyberou. Podívejte se i na tyhle tipy na super úložné prostory nejen do dětského pokoje.

Foto: Ikea

Hračky, prádlo, dětské plenky a oblíbené sbírky. Hravě se o ně postarají krabice a vaky. V uklizené místnosti se žije lépe. Cena 229 Kč za 3 ksFoto: Ikea

Pořádek v ložnici

Samozřejmost je ustlat, použijte přehoz a na ně položte dekorativní polštářky. Pak stačí jen utřít prach a vyluxovat. Je-li třeba vyčistit čalounění, inspirujte se našimi radami v tomto článku.

V kuchyni se zbavte nádobí

Také tady je neustále „mokrá špína“. Nejhůře to vypadá okolo dřezu a sporáku. Nenechávejte nádobí na odkapávači.

Foto: Whirlpool

Na indukční, skleněné a sklokeramické desky použijte speciální prostředky proti poškrábání a otiskům prstů, například Activ´VitroFoto: Whirlpool

Otisky prstů na místech okolo ovládání spotřebičů a madel dvířek, trouby, mikrovlnky a myčky otřete. Skvěle to zvládne čistič s alkoholem (například Clin, na nerezové povrchy se hodí třeba Activ Inox). O indukční, sklokeramické i skleněné varné desky je potřeba pravidelně pečovat vhodnými prostředky.

Foto: Bonami

Přihrádky Drawer Store Organiser sestávají ze dvou dílů. Využijete na uskladnění rolí fólií či sáčků do odpadkových košů, budete mít vždy pořádek. Hodí se pro zásuvky 34 x 53,5 cm. Cena 699 KčFoto: Bonami

Foto: Whirlpool

Zkuste to ekologickým čističem a leštičem. Ceny Wpro ECO 307 je 115 Kč. Balení má objem 250 mlFoto: Whirlpool

„Poohlédněte se po výrobcích, které plochy účinně čistí a zanechají na nich ochranný film proti poškrábání a otiskům prstů,“ radí Jiří Beneš ze společnosti Whirlpool. „Nikdy je ale nemíchejte s jinými čisticími prostředky,“ dodává odborník.

Není lepší velký úklid udělat po svátcích, až se zbavíte stromku a spousty jehličí?

Reklama

Načítám