Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Mia Mirrelli

Palačinky od Markéty vám budou určitě chutnatFoto: Mia Mirrelli

Aktualizováno

Dali byste si jen něco jednoduchého a klidně i bez masa? Ochutnejte zapečené palačinky s cuketou!

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Palačinky
  • 100 g hladké mouky
  • 2 ks vejce
  • 300 ml mléka
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce másla
Tomatová omáčka
  • 425 g loupaných rajčat
  • 125 g čerstvého krémového sýru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 ks cukety
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 3 lžíce oleje
Na posypání
  • 2 lžíce italského sýru
Článek

Postup

01.

V míse smíchejte dvě vejce s hladkou moukou a poté přilijte mléko. Pomocí metličky nebo ručního šlehače vymíchejte směs dohladka. Těstíčko jemně osolte a pro chuť můžete přidat trochu piva. Nechte v ledničce alespoň dvě hodiny odležet. Nejjednodušší je připravit těsto den předem nebo ráno před odchodem do práce, večer bude krásně uleželé.

02.

Na pánvi nechte rozpustit kousek másla a udržujte teplotu tak, aby se nepřepalovalo. Na pánev o průměru 32 cm bude stačit jedna střední naběračka těsta. Palačinky by měly být tenké a na okrajích trochu křupavé. Z tohoto množství těsta uděláte čtyři kusy.

Foto: Mia Mirrelli

Foto: Mia Mirrelli

03.

Cuketu očistěte a nakrájejte na plátky. Loupat se nemusí, slupka během vaření změkne. Rozpalte trochu oleje na grilovací pánvi a cuketu z obou stran opečte.

Foto: Mia Mirrelli

Foto: Mia Mirrelli

04.

Mezitím, co se opéká, smíchejte sýr s utřeným česnekem a ochuťte solí a pepřem. Sýr namažte na všechny palačinky, stačí v tenké vrstvě.

Foto: Mia Mirrelli

Foto: Mia Mirrelli

05.

Na sýr navrstvěte opečené cukety tak, aby zaplnily celou plochu palačinek. Poté je klasicky srolujte, konce odkrojte a nakrájejte na špalíky. Mně vyšly z jedné palačinky 4 kousky.

Foto: Mia Mirrelli

Foto: Mia Mirrelli

Foto: Mia Mirrelli

Foto: Mia Mirrelli

06.

Připravte si větší zapékací mísu a jednu po druhé je poskládejte vedle sebe. Celá rajčata z konzervy nakrájejte na kousky a rovnoměrně rozprostřete na palačinky. Zbylou šťávou z rajčat je podlijte. Povrch posypte strouhaným sýrem a dejte do trouby na 180 stupňů Celsia zapéct na zhruba 20 minut. Sýr by měl zezlátnout. Stačí ozdobit bylinkami, dolít víno do sklenic, a můžete podávat!

Foto: Mia Mirrelli

Foto: Mia Mirrelli

Foto: Mia Mirrelli

Foto: Mia Mirrelli

A

další tipy? Mojí oblíbenou kombinací jsou zapékané palačinky s čerstvým kozím sýrem, vlašskými ořechy a medem. S trochou zeleného salátu vykouzlíte výbornou večeři za pár minut.

Když je sezona lilku, tak jednoduše vyměním palačinku za plátek ogrilovaného plátku baklažánu a cuketu nakrájím do rajčatové omáčky. Je to skvělá obměna.

Pro ty, kteří se nechtějí vzdát svého oblíbeného masa, je palačinka netradiční přílohou a určitě tuto změnu čas od času uvítají.

Cuketu také můžete nastrouhat přímo do těstíčka na palačinky, jen ji předtím nezapomeňte trochu „vyždímat“, aby těsto nebylo moc mokré. Tímto způsobem zdravou zeleninu dostanete třeba i do dětí, které ji často odmítají.

Do rajčatového pyré můžete přimíchat třeba i trochu smetany, chuť bude zase trochu jiná. Skvěle můžete využít i dobře dostupné bylinky, stačí je přidat do těsta nebo k sýru.

Reklama

Související témata:

Načítám