Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Mia Mirrelli

Foto: Mia Mirrelli

Aktualizováno

Máte na zahradě větší úrodu cuket nebo vám jen zbyla v ledničce zelenina, a vy nevíte, co s ní? A už jste vyzkoušeli zeleninové řízečky nebo burgery? Pokud ne, pusťte se do nich s námi, třeba hned dnešní k večeři! Jedna porce vás vyjde na 35 korun.

50 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Zeleninové řízečky
  • 1 ks cukety
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 ks vejce
  • 4 ks sušených rajčat
  • 2 lžíce strouhanky
  • 1 hrst listové petržele
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
  • 1 ks brambor
Příloha
  • 4 ks housky
  • 4 listy hlávkového salátu
  • 1 ks červené cibule
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 50 g majonézy light
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
Článek
Foto: Mia Mirrelli

Foto: Mia Mirrelli

Cuketu očistěte a nastrouhejte na hrubším struhadle. Loupat ji už nemusíte. Vymačkejte přebytečnou šťávu. Mrkev nastrouhejte na jemném struhadle a také vymačkejte přebytečnou tekutinu. V míse smíchejte s nasekanou petrželkou a nadrobno nakrájenými sušenými rajčaty.

Foto: Mia Mirrelli

Foto: Mia Mirrelli

Foto: Mia Mirrelli

Foto: Mia Mirrelli

Foto: Mia Mirrelli

Foto: Mia Mirrelli

Cibulku nasekejte nadrobno a přimíchejte spolu s drceným česnekem. Dochuťte solí a pepřem. Rozklepněte vejce a hmotu důkladně promíchejte. Začněte přidávat strouhanku. Zeleninová směs by měla mít konzistenci jako směs na karbanátky. Na nepřilnavé pánvi rozpalte malé množství oleje a v ruce vytvarujte malé řízečky nebo pomocí tvořítka kulaté hamburgery. Obalte je ve strouhané, šťávy zbavené syrové bramboře a smažte na středním plameni, dokud nejsou krásně zlatavé.

Foto: Mia Mirrelli

Foto: Mia Mirrelli

Foto: Mia Mirrelli

Foto: Mia Mirrelli

Foto: Mia Mirrelli

Foto: Mia Mirrelli

Pokud jste je vytvarovali jako hamburgery, vložte zeleninový řízeček do rozkrojené housky, do které přidejte list salátu a kolečka červené cibule. Přidejte jogurtový dip a večeře bude dokonalá. Tento dip vytvoříte smícháním jogurtu, majonézy, citronové šťávy a kůry, to vše dochucené solí a pepřem.

Foto: Mia Mirrelli

Foto: Mia Mirrelli

K malým řízečkům se zase báječně hodí také bramborová kaše. Brambory oškrábejte a pokrájejte na kousky, uvařte je v osolené vodě. Pomocí vidličky nebo šlehače rozmačkejte brambory na hrubou kaši a přidejte vlažné mléko, vyšlehejte dohladka. Podle chuti vmíchejte máslo a osolte. Na pečicí papír pomocí zdobicího pytlíku vytvořte hromádky a dejte na pár minut do trouby pod gril, dokud povrch kaše nezezlátne. Na talíři ozdobte čerstvým salátem a jogurtovým dipem.

Foto: Mia Mirrelli

Foto: Mia Mirrelli

Další tipy:

Do zeleninových řízečků můžete dát jakoukoli zeleninu – kořenovou, mraženou nebo luštěniny, jako je čočka, fazole, cizrna a hrách. Obměňujte ji podle sezony.

Výborně se hodí i opečená slanina nebo různé druhy sýrů. S čerstvými bylinkami budou chutnat báječně, stejně jako s tradičním kořením. Ke karbanátkům a řízečkům se nejlépe hodí brambory a kaše, k hamburgerům houska nebo opečená bagetka. Kuličky můžete zkombinovat třeba se špagetami a rajčatovou omáčkou.

Je úplně jedno, jak jim říkáte, můžete udělat řízečky, karbanátky, hamburgery, kuličky… Záleží jen na vaší fantazii a chuti. Pro občasné zpestření jídelníčku nebo spotřebu přebývající zeleniny se ale báječně hodí.

Foto: Mia Mirrelli

Foto: Mia Mirrelli

Reklama

Související témata:

Načítám