Hlavní obsah

Večeře do 100 Kč: Zeleninové řízečky

Foto: Mia Mirrelli

Cuketa a zelenina zahálí v lednici? Tady je tip na jejich zabavení

Máte na zahradě větší úrodu cuket nebo vám jen zbyla v ledničce zelenina, a vy nevíte, co s ní? A už jste vyzkoušeli zeleninové řízečky nebo burgery? Pokud ne, pusťte se do nich s námi, třeba hned dnešní k večeři! Jedna porce vás vyjde na 35 korun.

Článek

Máte rádi zeleninu, nebo naopak nevíte, jak ji dostat do partnera nebo dětí? Náš dnešní recept je pro vás skvělým tipem! Jemně nastrouhaná zelenina, vyladěná bylinkami, česnekem nebo jiným kořením zachutná skoro každému. A že v řízečcích není žádné maso, si pak nikdo už ani nevšimne.

Na zeleninové řízečky pro 4 osoby budete potřebovat: 1 větší cuketu, 2 mrkve, 1 střední cibuli, 3 stroužky česneku, 2 vejce, 4 kousky sušených rajčat, strouhanku na zahuštění, petrželku, sůl, pepř. Na přílohu: 4 housky, 4 listy salátu, červenou cibuli, 1 bílý jogurt, 2 lžíce sladké chilli omáčky, 1 lžíci majonézy, kůru a šťávu z ½ citronu, sůl, pepř a pažitku nebo 10 brambor, mléko a máslo.

Foto: Mia Mirrelli

Suroviny zvolíte podle varianty, která vám bude bližší

Zelenina musí být najemno

Cuketu očistěte a nastrouhejte na hrubším struhadle. Loupat ji už nemusíte. Vymačkejte přebytečnou šťávu. Mrkev nastrouhejte na jemném struhadle a také vymačkejte přebytečnou tekutinu. V míse smíchejte s nasekanou petrželkou a nadrobno nakrájenými sušenými rajčaty.

Foto: Mia Mirrelli

Z nastrouhané cukety vymačkejte přebytečnou šťávu

Foto: Mia Mirrelli

Nastrouhejte mrkev, přidejte vajíčko a cibuli

Foto: Mia Mirrelli

Do směsi patří i petrželka, sušená rajčata a česnek

Cibulku nasekejte nadrobno a přimíchejte spolu s drceným česnekem. Dochuťte solí a pepřem. Rozklepněte vejce a hmotu důkladně promíchejte. Začněte přidávat strouhanku. Zeleninová směs by měla mít konzistenci jako směs na karbanátky. Na nepřilnavé pánvi rozpalte malé množství oleje a v ruce vytvarujte malé řízečky nebo pomocí tvořítka kulaté hamburgery. Obalte je ve strouhané, šťávy zbavené syrové bramboře a smažte na středním plameni, dokud nejsou krásně zlatavé.

Foto: Mia Mirrelli

Směs nezapomeňte okořenit

Foto: Mia Mirrelli

Brambory využijte podle chtěného výsledku

Foto: Mia Mirrelli

Řízečky nebo hamburgery usmažte dozlatova

Dva nápady na servírování

Pokud jste je vytvarovali jako hamburgery, vložte zeleninový řízeček do rozkrojené housky, do které přidejte list salátu a kolečka červené cibule. Přidejte jogurtový chilli dip a večeře bude dokonalá. Tento dip vytvoříte smícháním jogurtu, majonézy, chilli omáčky, citronové šťávy a kůry, to vše dochucené solí, pepřem a čerstvou nasekanou pažitkou.

Foto: Mia Mirrelli

Výborný hamburger se skvělou omáčkou ocení i děti

K malým řízečkům se zase báječně hodí bramborová kaše. Brambory oškrábejte a pokrájejte na kousky, uvařte je v osolené vodě. Pomocí vidličky nebo šlehače rozmačkejte brambory na hrubou kaši a přidejte vlažné mléko, vyšlehejte dohladka. Podle chuti vmíchejte máslo a osolte. Na pečicí papír pomocí zdobicího pytlíku vytvořte hromádky a dejte na pár minut do trouby pod gril, dokud povrch kaše nezezlátne. Na talíři ozdobte čerstvým salátem a jogurtovým dipem.

Foto: Mia Mirrelli

K řízečkům se výborně hodí bramborová kaše

Tipy a triky od Markéty

  • Do zeleninových řízečků můžete dát jakoukoli zeleninu – kořenovou, mraženou nebo luštěniny, jako je čočka, fazole, cizrna a hrách. Obměňujte ji podle sezony.
  • Výborně se hodí i opečená slanina nebo různé druhy sýrů.
  • S čerstvými bylinkami budou chutnat báječně, stejně jako s tradičním kořením.
  • Ke karbanátkům a řízečkům se nejlépe hodí brambory a kaše, k hamburgerům houska nebo opečená bagetka. Kuličky můžete zkombinovat třeba se špagetami a rajčatovou omáčkou.

Je úplně jedno, jak jim říkáte, můžete udělat řízečky, karbanátky, hamburgery, kuličky… Záleží jen na vaší fantazii a chuti. Pro občasné zpestření jídelníčku nebo spotřebu přebývající zeleniny se ale báječně hodí. Zkuste je s dalšími omáčkami, tipy na ně najdete zde.

Foto: Mia Mirrelli

Markéta dala přednost řízečkům

Jak zpracováváte zbylou zeleninu vy? Pochlubte se svými tipy v diskusi!

ynezorPumanzeSaNyknalC