Článek
Máte rádi zeleninu, nebo naopak nevíte, jak ji dostat do partnera nebo dětí? Náš dnešní recept je pro vás skvělým tipem! Jemně nastrouhaná zelenina, vyladěná bylinkami, česnekem nebo jiným kořením zachutná skoro každému. A že v řízečcích není žádné maso, si pak nikdo už ani nevšimne.
Na zeleninové řízečky pro 4 osoby budete potřebovat: 1 větší cuketu, 2 mrkve, 1 střední cibuli, 3 stroužky česneku, 2 vejce, 4 kousky sušených rajčat, strouhanku na zahuštění, petrželku, sůl, pepř. Na přílohu: 4 housky, 4 listy salátu, červenou cibuli, 1 bílý jogurt, 2 lžíce sladké chilli omáčky, 1 lžíci majonézy, kůru a šťávu z ½ citronu, sůl, pepř a pažitku nebo 10 brambor, mléko a máslo.
Suroviny zvolíte podle varianty, která vám bude bližší
Zelenina musí být najemno
Cuketu očistěte a nastrouhejte na hrubším struhadle. Loupat ji už nemusíte. Vymačkejte přebytečnou šťávu. Mrkev nastrouhejte na jemném struhadle a také vymačkejte přebytečnou tekutinu. V míse smíchejte s nasekanou petrželkou a nadrobno nakrájenými sušenými rajčaty.
Z nastrouhané cukety vymačkejte přebytečnou šťávu
Nastrouhejte mrkev, přidejte vajíčko a cibuli
Do směsi patří i petrželka, sušená rajčata a česnek
Cibulku nasekejte nadrobno a přimíchejte spolu s drceným česnekem. Dochuťte solí a pepřem. Rozklepněte vejce a hmotu důkladně promíchejte. Začněte přidávat strouhanku. Zeleninová směs by měla mít konzistenci jako směs na karbanátky. Na nepřilnavé pánvi rozpalte malé množství oleje a v ruce vytvarujte malé řízečky nebo pomocí tvořítka kulaté hamburgery. Obalte je ve strouhané, šťávy zbavené syrové bramboře a smažte na středním plameni, dokud nejsou krásně zlatavé.
Směs nezapomeňte okořenit
Brambory využijte podle chtěného výsledku
Řízečky nebo hamburgery usmažte dozlatova
Dva nápady na servírování
Pokud jste je vytvarovali jako hamburgery, vložte zeleninový řízeček do rozkrojené housky, do které přidejte list salátu a kolečka červené cibule. Přidejte jogurtový chilli dip a večeře bude dokonalá. Tento dip vytvoříte smícháním jogurtu, majonézy, chilli omáčky, citronové šťávy a kůry, to vše dochucené solí, pepřem a čerstvou nasekanou pažitkou.
Výborný hamburger se skvělou omáčkou ocení i děti
K malým řízečkům se zase báječně hodí bramborová kaše. Brambory oškrábejte a pokrájejte na kousky, uvařte je v osolené vodě. Pomocí vidličky nebo šlehače rozmačkejte brambory na hrubou kaši a přidejte vlažné mléko, vyšlehejte dohladka. Podle chuti vmíchejte máslo a osolte. Na pečicí papír pomocí zdobicího pytlíku vytvořte hromádky a dejte na pár minut do trouby pod gril, dokud povrch kaše nezezlátne. Na talíři ozdobte čerstvým salátem a jogurtovým dipem.
K řízečkům se výborně hodí bramborová kaše
Tipy a triky od Markéty
- Do zeleninových řízečků můžete dát jakoukoli zeleninu – kořenovou, mraženou nebo luštěniny, jako je čočka, fazole, cizrna a hrách. Obměňujte ji podle sezony.
- Výborně se hodí i opečená slanina nebo různé druhy sýrů.
- S čerstvými bylinkami budou chutnat báječně, stejně jako s tradičním kořením.
- Ke karbanátkům a řízečkům se nejlépe hodí brambory a kaše, k hamburgerům houska nebo opečená bagetka. Kuličky můžete zkombinovat třeba se špagetami a rajčatovou omáčkou.
Je úplně jedno, jak jim říkáte, můžete udělat řízečky, karbanátky, hamburgery, kuličky… Záleží jen na vaší fantazii a chuti. Pro občasné zpestření jídelníčku nebo spotřebu přebývající zeleniny se ale báječně hodí. Zkuste je s dalšími omáčkami, tipy na ně najdete zde.
Markéta dala přednost řízečkům
Jak zpracováváte zbylou zeleninu vy? Pochlubte se svými tipy v diskusi!