Hlavní obsah

Velikonoční dobroty nejen pro koledníky. Děti je milují!

Foto: Eva Malúšová

Vtipné velikonoční pohoštění ocení nejen malí koledníciFoto: Eva Malúšová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

S kolegyní Zuzkou (a našimi malými pomocníky) pro vás máme několik tipů na roztomilé jarní občerstvení, které se bude hodit nejen na koledu. V kuchyni tak strávíte jen chvilku, ale zato s maximálním efektem!

Článek

Raději, než kupované sladkosti nabízíte koledníkům domácí dobroty (a tím nemyslíme zrovna produkty z domácí palírny!)? Vsaďte na vtipná plněná vajíčka, zeleninové jednohubky, hráškovo-mátové lívanečky nebo roztomilá čokoládová hnízda. A místo klasických jidášů upečte letos kynuté zajíčky podle naší redaktorky Zuzky. Jen se po nich zapráší!

Marinovaná plněná vajíčka

Potřebujete: 10 vajec, 1/2 malé cibule, 2–3 lžíce majonézy, 1–2 lžíce plnotučné hořčice, sůl, pepř, ¼ lžičky sladké nebo pálivé papriky, kopr nebo pažitku na ozdobu

Na marinádu: 1 střední řepu, lžičku soli, lžičku cukru krupice, 4 lžíce octa, 3 hrnky vody

Foto: Eva Malúšová

Řepná marináda dodá vajíčkům hlavně barvu, ale stojí to za to!Foto: Eva Malúšová

Postup: Vejce uvařte natvrdo, zchlaďte ve studené vodě a po vychladnutí oloupejte. Mezitím asi 20 minut doměkka povařte oloupanou a na kousky pokrájenou řepu spolu se solí, cukrem octem a vodou. Po vychladnutí do hrnce přidejte vajíčka a nechte je alespoň 3 hodiny, ale klidně i přes noc, marinovat. Obarvená vajíčka poté rozpulte a žloutky smíchejte s jemně sekanou cibulí, majonézou, hořčicí, solí, čerstvě mletým pepřem a paprikou dle chuti. Lžičkou nebo zdobicím sáčkem plňte zpět do bílků a zdobte koprem nebo pažitkou.

Foto: Eva Malúšová

Pro dospělé připravte jarní jednohubky a plněná vajíčkaFoto: Eva Malúšová

Hráškové placičky s mátou a citronem

Na 14 placiček potřebujete: 350 g čerstvého nebo mrazeného hrášku, 3 vejce, 2 jarní cibulky, hrst máty (nebo petržele či bazalky), hrnek hladké mouky, ¼ lžičky kypřicího prášku, sůl, pepř, kůru z 1 chemicky neošetřeného citronu, řepkový nebo olivový olej na smažení

K podávání: kelímek řeckého jogurtu, citronovou šťávu, sůl, pepř, mátu

Foto: Eva Malúšová

Hráškové placičky s mátou a citronem jsou krásně svěžíFoto: Eva Malúšová

Postup: Třetinu rozmrzlého hrášku dejte stranou a zbylý rozmixujte s vajíčky. Vmíchejte mouku, kypřicí prášek, sůl, čerstvě mletý pepř a citronovou kůru, a nakonec i odložený celý hrášek a najemno nasekanou jarní cibulku a mátu. V lívanečníku nebo na pánvi smažte placičky, které podávejte s jogurtem ochuceným citronem, solí, pepřem a nasekanou mátou.

Foto: Eva Malúšová

Já placičky podávala s jogurtovo-mátovým dipemFoto: Eva Malúšová

Jednohubky s fazolovo-avokádovým hummusem

Potřebujete: plechovku bílých fazolí, 1 zralé avokádo, ½ citronu, sůl, pepř, 4 lžíce olivového oleje, špetku chilli

Na závitky: 2 pevné okurky nebo cukety, červenou papriku, mrkev, ředkvičky, kopr nebo hladkolistou petržel

Foto: Eva Malúšová

Vtipné okurkové jednohubky naplňte jemným fazolovým hummusem a čerstvou zeleninouFoto: Eva Malúšová

Postup: Fazole propláchněte a rozmixujte spolu s avokádem, citronovou šťávou, solí, pepřem, trochou oleje a chilli dle chuti. Z okurky nebo cukety tvořte škrabkou na brambory dlouhé tenké plátky, které nechte z obou stran na papírové utěrce pořádně osušit, aby závitky nepouštěly šťávu. Každý plátek potřete trochou hummusu, na jednu stranu vyskládejte proužky zeleniny a kopr a od této strany zaviňte. Zbylou pastu můžete podávat jako dip nebo lehkou pomazánku.

Kynutí zajíčci

Na asi 8 zajíčků potřebujete: 1/2 kostky čerstvého droždí nebo 1 lžičku sušeného, 80 g cukru krupice, 260 ml mléka, 300 g hladké mouky, 200 g polohrubé mouky, několik pestíků šafránu (lze vynechat), 2 žloutky, 80 g másla, rozinky nebo sušené brusinky na očička, 1 žloutek na potření

Foto: Eva Malúšová

Místo klasických jidášů letos upečte roztomilé zajíčkyFoto: Eva Malúšová

Postup: 2/3 mléka svařte se šafránem, vmíchejte máslo a cukr a nechte vychladnout. Droždí rozpusťte se lžící cukru a ohřátým zbylým mlékem a nechte asi 10 minut vzejít kvásek. Smíchejte se šafránovým mlékem a žloutky, a nakonec pořádně zapracujte obě mouky, aby vám vzniklo hladké těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte hodinu kynout. Poté z těsta tvarujte zajíčky (ke šnekovi přidejte kuličku jako ocásek a nůžkami nastřihnutý kousek těsta s rozinkou jako hlavičku s oušky), nechte je na plechu vyloženým pečicím papírem nebo vymaštěným máslem ještě půl hodiny kynout, potřete rozšlehaným žloutkem a pečte při 180 °C asi 20 minut dozlatova.

Foto: Eva Malúšová

Zuzka hotové zajíčky ještě ozdobila barevnými mašličkamiFoto: Eva Malúšová

Čokoládová hnízda

Potřebujete: 100 g mléčné čokolády, 100 g másla, 2 vrchovaté lžíce arašídového másla, hrnek jemných ovesných vloček, hrnek kukuřičných lupínků, čokoládová vajíčka

Foto: Eva Malúšová

Vločková hnízda doplňte čokoládovými vajíčkyFoto: Eva Malúšová

Postup: V horké vodní lázni nebo v mikrovlnce rozpusťte čokoládu, máslo a arašídové máslo. Vmíchejte vločky a lehce podrcené lupínky a na pečicí papír pak ze směsi tvarujte malá hnízda. Do každého vtiskněte čokoládová vajíčka a nechte zatuhnout.

Co se (kromě tekutého občerstvení :-)) nabízí koledníkům u vás?

Načítám