Hlavní obsah

Veronika Žilková: Teče nám do bot!

Foto: Mona Martinů

Propršená dovolená je hrozná. Všichni pořád myslí jen na to, kdy vykoukne slunceFoto: Mona Martinů

Reklama

K létu patří odjakživa voda. K vodě se chodíme koupat, pitím vody dodržujeme pitný režim. Letošní léto je také ve znamení vody. Vody v botách. Prší nám do bot, do stanu, na děti na táboře. Minulý týden dovolené všem propršel...

Článek

Počasí v posledních letech je záhadné. Někteří vědci to vysvětlují globálním oteplením, jiní zas říkají, že kvůli oteplení přijde ochlazení. Oteplením se vypaří tolik vody z tajících ledovců, že se zeměkoule obalí dešťovými mraky. Slunce se přes ně nedostane k Zemi, a tak se zase ochladí.

Ať je teorie, jaká chce, co bude za tisíc let, už nás trápit nemusí. Co nás ale trápí právě teď, je počasí během naší dovolené.

Celý rok se těšíme na odpočinek a volno, a pak nám to všem zásadně ovlivní dobré či špatné počasí. Plánujeme volno, sledujeme krátkodobé i dlouhodobé předpovědi. Jenže – předpovědi čím dál víc nevycházejí.

Čím větší znalosti o mracích a frontách máme, tím častěji bezmocně sledujeme satelitní záběry. Znenadání se přesune oblačnost ze západu na východ a od moře do hor. A my zaskočeně sedíme v promočeném stanu.

Co s tím?

Ať se snažíme sebevíc, počasí naši náladu stejně ovlivní. Když ráno na dovolené začne vylitím vody z bot, na dobré náladě to nepřidá. Letní šaty vyměníte za mikinu a pláštěnku. Večer se vše suší, kde se dá. Kdo může, topí v kamnech. Suché ponožky rychle dojdou a mokří psi zablátí, co se dá.

Hrajou se karty, Člověče, nezlob se a dospělí si zvedají náladu vším, co teče. A čeká se. Drsní vodáci, panička z hotelu i malí táborníci se sjednotí a všichni čekají na splnění jediného přání. Ať je ráno sluníčko, sluníčko, sluníčko!!!

Když po dlouhých propršených dnech konečně na chvilku vykoukne, vyvolá ve všech dobrou náladu a pocit štěstí, jako v americkém dojáku. A dovolená je najednou, jak má být.

Přeju vám hezké počasí.

Reklama

Načítám