Hlavní obsah

Veselé Vánoce s dětmi aneb Vtipné hlášky nejmenších. Autodráhu rozbila karma a maminka měla v ložnici cizího pána

Foto: Drapak.photo, Shutterstock.com

Foto: Drapak.photo, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vánoce děti milují. To nedočkavé těšení, nastražené uši, aby náhodou nepropásly zázračné cinkání zvonečku. Rozechvělost při rozbalování dárků a nadšení z toho, že i letos se Ježíšek neomylně trefil. Vánoce s dětmi jsou ale ještě mnohem víc! Je to i řada veselých příběhů a historek, které se pak v rodině předávají po generace. Tohle je jen pár z nich.

Článek

Je to šrumec, shon a spousta práce, ale stejně to stojí za to. I přes náročnost a vyčerpání jsou Vánoce pro většinu rodičů ty nejkrásnější chvíle v roce. Všechen ten stres je totiž zapomenut ve chvíli, kdy se zahledíte do očí šťastného dítěte, které našlo pod stromečkem přesně to, co si přálo.

Neexistuje snad rodina, která by neměla se Štědrým večerem či Vánocemi spojený nějaký veselý příběh - situaci, které se smějí i po letech…

Dopis Ježíškovi

Vánoce si vyžadují přípravu. A zatímco dospěláci řeší nákupní seznamy, pečení cukrovípořízení stromečku, děti mají jiné starosti. Musí napsat Ježíškovi! A to není jen tak - musíte vytvořit seznam svých přání (to bývá ta snazší část), ale měli byste Ježíškovi nějak taktně vysvětlit, proč si to všechno zasloužíte.

Jak ale obhájit, že by vám měl přinést opět novou autodráhu, aniž byste přiznali, že jste si tu loňskou rozšlápli, protože jste nepořádník, co si v pokojíčku neuklízí? To přesně řešil druhák Tomáš. A šel na to chytře. „Psal, že to byla smutná nehoda a tak různě se vytáčel. A pak najednou napsal ‚máma říkala, že to byla karma‘, což jsem mu tehdy řekla. On samozřejmě nevěděl, co je to karma, ale měl to na koho hodit,“ vzpomíná jeho maminka Helena.

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Snad každý jsme někdy psali dopis JežíškoviFoto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Schovávání dárků

Všichni máme svá oblíbená místa, kam schováváme dárky pro děti a partnera. A to je právě zdroj veselé historky, která se traduje v rodině dnes už plnoleté Terezy z dob, kdy jí byly tři. „Manžel odjel na služební cestu a já mu koupila k Vánocům lyže, po kterých strašně toužil. Mělo to být velké překvapení,“ vypráví Monika, maminka Terezky. Když tahle tajná zásilka dorazila, poprosila pána z doručovací služby, aby jí dal lyže nahoru na skříň, kam nedosáhne. Terezka se ale samozřejmě ptala, kdo to byl a co přinesl. „Řekla jsem jí, že to je dárek pro tatínka, ale že mu to nesmí říct, jinak by to překvapení zkazila,“ vzpomíná Monika.

Když se za pár dní její muž vrátil, už ji ani nenapadlo, že by si Terezka příhodu s ukrýváním lyží ještě pamatovala. „Jenže jakmile manžel vešel do dveří, vrhla se mu Terča kolem krku, a když se jí zeptal, co se tady dělo, byl průšvih,“ vypráví Monika. Terezka začala tatínkovi vyprávět, že tu byl jeden pán, o kterém nesmí mluvit, protože by se maminka zlobila, a že byl u nich v ložnici. „Vypadalo to, jako bych tu během jeho služební cesty měla milence. Tak jsem radši řekla pravdu a ukázala mu jeho nové lyže. Měl obří radost a dodnes se tomu smějeme,“ dokončuje Monika.

Foto: glenda, Shutterstock.com

V hledání schovaných dárků jsou děti přeborníciFoto: glenda, Shutterstock.com

Existuje, nebo ne?

Nevíte kdy, ale jednou to přijde. Vaše děti začnou pochybovat a budete čelit otázce: Opravdu Ježíšek existuje? Někdy je poznání pravdy dojemné. Vojta o existenci Ježíška díky starším spolužákům pochyboval už v první třídě, ale to se ještě jeho rodičům podařilo všechno takzvaně zahrát do outu. Ve druhé už to bylo ale složitější, nějaký čas se stále snažili, ale pak už začali cítit, že Vojtu ta nejistota spíš štve a trápí. „Tak jsme mu řekli pravdu a byli připraveni, že se naštve, protože jsme mu lhali. Ale on úplně zmlknul, vyvalil na nás oči a s naprostým úžasem tiše pronesl: ‚Takže to jste fakt všechny ty krásné dárky kupovali vy? To jste všechno byli vy?‘ A asi pět minut nás jen beze slov objímal,“ popisuje Vojtova maminka Irena.

Jindy je ale odhalení drsné. Takové bylo i prozření osmileté Kristýnky, která byla o existenci Ježíška pevně přesvědčená. Každé Vánoce velmi prožívala a nemohla se jich dočkat. „Už jsme si s manželem říkali, že bychom jí to měli asi nějak prozradit, aby to za nás neudělal někdo ze spolužáků. Nakonec jsme se dohodli, že to necháme na příští rok,“ vzpomíná Kristýnina maminka Veronika. Jenže to, čeho se báli, se také stalo.

Spolužačka jejich dcery to tajemství Kristýnce poněkud nešetrně prozradila a samozřejmě se nevzdala ani poněkud pohrdlivého úšklebku a posměšků. „A jak se v naší Kristýnce praly ty emoce, zklamání, pocit zrady, smutek a já nevím, co všechno, tak ji nenapadlo nic lepšího než popadnout šutr a praštit jím tu druhou holčičku po hlavě,“ vypráví Veronika. To, co ale vypadalo jako velký průšvih, nakonec dopadlo dobře. Holčičce se nic nestalo, Kristýna zklamání z neexistence Ježíška zpracovala a i maminka druhé dívenky vše pochopila.

K Vánocům patří cukroví, kapr, koledy, dárky a samozřejmě rodinná pohoda. Ale nepodceňujte ani výzdobu! Levná varianta, klasika i rychlovka pro ty, koho to nebaví: Adventní věnec pětkrát jinak.

Poznámka redakce: Článek byl aktualizován o nové informace.

Načítám