Hlavní obsah

Adventní kalendáře pro děti i dospělé: čokoláda, oříšky i perly nebo trenky!

Foto: Tatyana Soares, Shutterstock.com

Foto: Tatyana Soares, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak si ukrátit těšení na Vánoce? Klasickým pomocníkem je adventní kalendář, který nabídne většinou na každý den jeden dáreček jako odměnu či útěchu při čekání. Jaké letos dětem, ale i dospělým nadělit?

Článek

Advent je obdobím příprav na Vánoce a pro mnohé i dobou, kdy už se začínají těšit na Ježíška. V rodinách s dětmi padá klasická otázka „kdy už to bude“ a nervy rodičů dostávají zabrat. Proto je mazané děti zabavit nejen tím, že pomohou s pečením cukroví nebo výrobou dekorací, ale samozřejmě i tím, že jim pořídíte adventní kalendář. Není ale špatným dárkem ani pro dospělé. Tak se s námi podívejte, jaké možnosti máte.

Kde se vzal adventní kalendář?

Kdybyste hledali historicky první adventní kalendář, možná byste narazili na zmínky z roku 1850, ale první oficiální lze považovat až ten, který v roce 1908 vyrobil Gerhard Lang, tiskař z Mnichova. Prý to nebyl až tak jeho nápad, protože v Rakousku se prodávaly kalendáře už někdy kolem roku 1902, ale moc o nich nevíme.

Tiskař Lang prý využil vzpomínku z dětství, kdy mu maminka dala čtyřiadvacet malých sušenek na kartonu, a trochu ji vylepšil. Místo sušenek do kalendáře ale umístil verše a obrázky z bible… Kolem roku 1920 svůj kalendář inovoval a vyrobil otvírací okénka - bylo jich jen devatenáct, protože začínal na Mikuláše.

Ve třicátých letech Lang svůj podnik zavřel, ale kalendář už žil vlastním životem a dostal se do povědomí lidí natolik, že jeho vydávání pokračovalo dál. Dokonce během války posloužil k šíření nacistické ideologie.

Adventní kalendář, jak ho známe

Po válce se myšlenky adventního kalendáře chopil Richard Sellmer ze Stuttgartu a rozjel jeho výrobu ve velkém. Právě on mu dal přebal s vánoční a zimní tematikou čili podobný, jaký má dodnes. Čokoláda se do něj ale začala vkládat až v padesátých letech minulého století.

Kalendáře s čokoládou, šperky i kosmetikou

Adventní kalendář můžete darovat nejen dětem. Radost udělá i dospělým. Z čeho můžete vybírat letos?

Načítám