Hlavní obsah

Levná varianta, klasika i rychlovka pro ty, koho to nebaví: Adventní věnec pětkrát jinak

Foto: Natalia Ruedisueli, Shutterstock.com

Foto: Natalia Ruedisueli, Shutterstock.com

Adventní období pomalu přichází a vy už možná přemýšlíte, jaký věnec letos chcete. V klidu si to rozmyslete. Přinášíme inspiraci na tradiční i netradiční varianty – a mnohé stihnete vyrobit i na poslední chvíli a s malými náklady.

Článek

Adventní čas se rychle blíží – a s ním i tradice věnce se čtyřmi svíčkami. Přinášíme proto krásnou i praktickou inspiraci, která vás určitě příjemně naladí do sváteční pohody. A především vás naše tipy vyjdou levněji, než kdybyste adventní věnec pořizovali v obchodě.

Co symbolizuje adventní věnec

Věnec sloužil církvi k symbolickému odpočítávání čtyř týdnů adventu. Každou neděli se zapalovala jedna svíčka. Svíce mohly být různě vysoké i rozmístěné. Kdy se zapalují a co znamenají?

  • První svíce se rozsvěcí na první neděli adventní, takzvanou železnou, symbolizuje naději a nazývá se svící proroků. Ti předpověděli narození Ježíše Krista.
  • Druhá svíce je nazývána betlémská, je symbolem pokoje a míru a rozsvěcí se druhou, tedy bronzovou neděli.
  • Třetí svíčka zahoří na třetí, stříbrnou neděli a nazývá se pastýřská, také gaudete neboli radostná, a vyjadřuje radost z blížícího se Kristova příchodu.
  • Čtvrtá svíce se rozzáří na čtvrtou neboli zlatou neděli. Říká se jí andělská a je symbolem lásky, pokoje a míru.

1. Tradiční klasický věnec

Klasický adventní věnec je většinou tvořený slaměným korpusem pokrytým větvičkami s jehličím a je ozdobený červenými svíčkami a dalšími ozdobami. Kruh je symbolem věčnosti, červená pak krve Krista. Zajímavá může být i túje, mechový základ zase vydrží i více let. Základní postup, jak vyrobit adventní věnec, najdete zde.

Pak už stačí přidat jen červené svíčky a drobné červené dekorace, které dodají věnci šmrnc. Nejjednodušší je přilepit je tavnou pistolí. Oblíbenou červenou dekorací jsou také červené květy z vánoční hvězdy.

Foto: mapman, Shutterstock.com

Nejoblíbenější je adventní věnec v zeleno-červeném provedeníFoto: mapman, Shutterstock.com

2. Přírodní věnec ve stylu minimalismu

V poslední době se každý rok o slovo hlásí vánoční výzdoba inspirovaná přírodou. Korpus tak můžete ozdobit v podstatě čímkoliv – kousky březové kůry, větvičkami… Zkrátka jakoukoliv přírodninou. Velmi oblíbená jsou i přírodní zákoutí se čtyřmi svíčkami.

Základ takového „věnce“ nemusí vždy nutně tvořit jen zelený korpus, použít můžete i dřevěný podklad či třeba kameninový talíř. Na něj pak naaranžujte svíčky, každou klidně do jiné nádoby. Můžete si tak užít Vánoce v eko stylu.

Foto: Maren Winter, Shutterstock.com

Minimalistický věnec má také své kouzlo, navíc ho lze vytvořit stylem „co dům dal“Foto: Maren Winter, Shutterstock.com

3. Věnec ve formě se světýlky

Nic nevykouzlí zimní sváteční atmosféru tak jako světýlka. Tak proč si je neužít i na adventním věnci? Můžete jimi omotat i tradiční zelený korpus, dá se na to ale jít i podstatně jednodušeji. Vezměte z kredence kulatou formu na koláč, připevněte k ní čtyři svíčky, které doma najdete – a ani nemusejí být nutně nové. A pak už jen stačí ozdobit je světýlky a větvičkami. Efekt zaručen! Jak formy na pečení využít jako krásné dekorace?

Foto: Eva Malúšová

Jednoduchý a rychlý adventní věnec z formy na koláč? Proč ne!Foto: Eva Malúšová

4. Netypický, levný a vkusný věnec

Adventní věnec může okouzlovat ozdobami, které každý rok nakoupíte znovu, třeba podle toho, jaká barva a styl jsou právě trendy. Můžete ale také využít to, co máte doma. Tradiční adventní věnec získáte tak, že klasický korpus ozdobíte sušenými pomeranči nebo skořicí, krásně bude vypadat i badyán, šišky či ořechové skořápky, doplnit ho můžete slaměnými ozdobami nebo mašlí. „Věnce“ lze vyrobit i ze starých hrnečků či ze zavařovaček. Další tipy na krásné a levné adventní věnce najdete zde.

Foto: Stepan Jezek, Shutterstock.com

Stačí zapátrat ve spíži, můžete tam najít dost propriet pro výrobu věnceFoto: Stepan Jezek, Shutterstock.com

5. Adventní věnec na poslední chvíli

Někdy tradiční věnec nestihnete ani pořídit, ani vyrobit v tradičním stylu… Rozhodně však nejste odkázáni běžet do supermarketu a v sobotu, nebo dokonce už o první adventní neděli pořizovat předražený kus. Raději pořiďte jen čtyři svíčky, sundejte ze skříně krabici s vánočními ozdobami a zkuste nějaký z našich tipů na adventní věnce na poslední chvíli.

Využít můžete jakoukoliv misku, tác, formu na bábovku či skleničky a k tomu „co dům dal“. Nebo zahrada. Můžete tedy vzít skleněnou mísu, připevnit do ní voskem čtyři svíčky a okolo jen naaranžovat šišky s několika ozdobami. Šišky lze nahradit třeba jen malými vánočními kouličkami. Anebo je možné rychle a jednoduše vytvořit adventní zasněženou krajinu na oválném talíři.

Foto: Eva Malúšová

Skvělou službu vám místo věnce udělá i skleněná mísa se svíčkami a šiškamiFoto: Eva Malúšová

Reklama