Článek
Umělý nebo živý, v květináči anebo řezaný, jedle, smrk či raději borovice? Přečtěte si, jaký vánoční stromeček je pro vás ten pravý a podle čeho vybírat, aby vám hned neopadal. Máme pro vás pár tipů, jak si domů donést nejhezčí stromek.
Umělý, nebo živý?
Zapomeňte na to, že je umělý stromek ekologicky lepší volba! Je vyroben z PVC, většinou obsahuje nebezpečné těžké kovy a uhlíkovou stopu zanechává nejen pří výrobě, ale i během dlouhé dopravy, neboť se vyrábí hlavně v Číně. Pokud chcete šetřit přírodu, pak si nekupujte žádný stromeček a dejte si do vázy jen pár větviček.
Je na vás pár větví z lesa přece jen málo? Pořiďte si stromek v kořenáči a potom ho vysaďte na zahradu nebo do přírody. Anebo si zajděte do půjčovny! Za 75 cm vysoký, už ozdobený kus v květináči dáte kolem pětistovky, a až ho vrátíte, poroste dál.
Jak se pozná „ekologický“ stromeček
Pokud chcete živý řezaný stromek, sáhněte po takovém, který byl buď vypěstovaný u nás, nebo pochází z prořezávek, tedy by ho stejně z lesa odstraňovali. Ekologové radí kupovat stromky s certifikátem FSC, který zaručuje šetrné lesní hospodářství, nebo PEFC, ten zajišťuje udržitelný trvalý rozvoj lesů a jejich obhospodařování.
Nehleďte jen na tvar, ale všímejte si, zda stromku neopadává jehličí nebo není proschlýFoto: Oleggg, Shutterstock.com
Jaký koupit, aby neopadal?
Aby nejkrásnější vánoční dekorace, kolem které se na Štědrý večer všechno točí, vydržela co nejdéle i v teplé místnosti, vybírejte stromek v dobré kondici. Jak získat kvalitní živý vánoční stromek?
- Kupujte venku - Stromečkům vadí teplo, takže je lepší kupovat ty, které jsou uskladněné venku.
- Překontrolujte jehličí a smolu - Barva a ohebnost jehličí prozradí, zda je stromek v kondici. Rozhodně nesmí už při prodeji opadávat, působit oschle a neměl by ani výrazně ronit pryskyřici.
- Skladujte v chladu - Stromek si nechte na cestu zabalit, ale ne seříznout, to udělejte až doma. Postavte ho na chladné místo, kam nesvítí slunce. Budete-li ho skladovat při teplotě nad nulou, postavte kmínek do vody. Při nižších teplotách to není třeba.
- Nazdobený stromek zalévejte - Až nastane chvíle pro zdobení, umístěte stromek tam, kde není sálavé teplo a kam nepraží oknem slunce. Ideální je dát strom do stojánku s vodou, nezapomínejte ji pravidelně dolévat.
Smrk, jedle, nebo borovice?
Nejoblíbenějším vánočním druhem je v posledních letech jedlička, která neopadává, většinou je krásně rostlá a voní. Ale není to jediná možnost.
- Smrk ztepilý - Má krátké a husté jehličí, je většinou nejlevnější, brzy opadává.
- Smrk pichlavý (stříbrný) - Je krásně zbarvený, má husté a pevné jehličí, skoro neopadává, je dražší.
- Borovice lesní - Má pěkné jehličí, delší než smrk, větve mívá dál od sebe, opadává později.
- Borovice černá - Dlouhé jehličí dosahuje délky až 15 cm, stromek je většinou objemnější, skoro neopadává.
- Jedle kavkazská - Má lesklé, nepichlavé a krátké jehličí, často nepravidelný růst, skoro neopadává, většinou bývá nejdražší.
Vyberte si stromek vypěstovaný u nás – nemusel k vám cestovat přes půl EvropyFoto: Monkey Business Images, Shutterstock.com
Kdy koupit stromek?
Vánoční stromky se začínají prodávat koncem listopadu a bývají řezané najednou, takže čekat na čerstvý nemá smysl. Jestli máte vhodné chladné místo k uskladnění, pak si pořiďte co nejdříve. Kdybyste ho ale museli mít doma v teple, pak se na nákup raději vydejte co nejblíž Štědrému dni.
Věříte na magické tradice? Připomeňte si klasické zvyky a tradice. A další vánoční inspirace najdete nejen u nás, ale také ve videích na Televizeseznam.cz.