Hlavní obsah

Jak vybrat vánoční stromeček? Podle jehličí i certifikátu. Nákup ale neodkládejte!

Foto: Oleggg, Shutterstock.com

Foto: Oleggg, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedlička, anebo smrček? Umělý, nebo třeba v květináči? Vánoce se blíží a je třeba si ujasnit, pod jaký stromeček letos Ježíšek položí dárky. A pokud to bude ten „živý“, pak vám ho pomůžeme správně vybrat.

Článek

Umělý, nebo živý, v květináči, anebo řezaný, jedle, smrk, či raději borovice? Otázek je spousta a je dobré na ně znát odpovědi dřív, než pro stromeček vyrazíte. Takže co si ohlídat, pokud chcete koupit ten živý řezaný? Máme pro vás pár tipů, jak si domů donést nejhezčí stromek.

Umělý, nebo živý?

Před pár lety si mnozí kupovali umělý vánoční stromeček s přesvědčením, že to je ekologicky lepší volba, protože vydrží léta. Teď je ale už známo, že to tak není. Je vyroben z PVC, většinou obsahuje nebezpečné těžké kovy a uhlíkovou stopu zanechává nejen při výrobě, ale i během dlouhé dopravy, neboť se vyrábí hlavně v Číně. Pokud chcete šetřit přírodu, pak si nekupujte žádný stromeček a dejte si do vázy jen pár větviček.

Je na vás pár větví z lesa přece jen málo? Pořiďte si stromek v květináči, a až poslouží na Vánoce, vysaďte ho na zahradu nebo do přírody.

Jak se pozná „ekologický“ stromeček

Pokud chcete živý řezaný stromek, sáhněte po takovém, který byl buď vypěstovaný u nás, nebo pochází z prořezávek, tedy by ho stejně z lesa odstraňovali. Ekologové radí kupovat stromky s certifikátem FSC, který zaručuje šetrné lesní hospodářství, nebo PEFC, ten zajišťuje udržitelný trvalý rozvoj lesů a jejich obhospodařování.

Foto: Oleggg, Shutterstock.com

Nehleďte jen na tvar, ale všímejte si, zda stromku neopadává jehličí nebo není proschlýFoto: Oleggg, Shutterstock.com

Jaký koupit, aby neopadal?

Aby nejkrásnější vánoční dekorace, kolem které se na Štědrý večer všechno točí, vydržela co nejdéle i v teplé místnosti, vybírejte stromek v dobré kondici. Jak získat kvalitní živý vánoční stromek?

  • Kupujte venku – stromečkům vadí teplo, takže je lepší kupovat ty, které jsou uskladněné venku.
  • Překontrolujte jehličí a smolu – barva a ohebnost jehličí prozradí, zda je stromek v kondici. Rozhodně nesmí už při prodeji opadávat, působit oschle a neměl by ani výrazně ronit pryskyřici. Stromek by měl být těžký, protože jen tak obsahuje dost vody a déle vydrží.
  • Překontrolujte kůru a kmen – aby mohl přijímat vodu, měl by mít na kmeni kůru. Jestliže je kmen seříznutý kvůli stojánku, překontrolujte, jestli nemá tmavé skvrny, které by ukazovaly na plíseň nebo houbovou chorobu.
  • Skladujte v chladu – stromek si nechte na cestu zabalit, ale ne seříznout, to udělejte až doma. Postavte ho na chladné místo, kam nesvítí slunce. Budete-li ho skladovat při teplotě nad nulou, postavte kmínek do vody. Při nižších teplotách to není třeba.
  • Nazdobený stromek zalévejte – až nastane chvíle pro zdobení, umístěte stromek tam, kde není sálavé teplo a kam nepraží oknem slunce. Ideální je dát strom do stojánku s vodou, nezapomínejte ji pravidelně dolévat.

Smrk, jedle, nebo borovice?

Nejoblíbenějším vánočním druhem je v posledních letech jedlička, která neopadává, většinou je krásně rostlá a voní. Ale není to jediná možnost.

  • Smrk ztepilý – má krátké a husté jehličí, je většinou nejlevnější, brzy opadává.
  • Smrk pichlavý (stříbrný) – je krásně zbarvený, má husté a pevné jehličí, skoro neopadává, je dražší.
  • Borovice lesní – má pěkné jehličí, delší než smrk, větve mívá dál od sebe, opadává později.
  • Borovice černá – dlouhé jehličí dosahuje délky až 15 cm, stromek je většinou objemnější, skoro neopadává.
  • Jedle kavkazská – má lesklé, nepichlavé a krátké jehličí, často nepravidelný růst, skoro neopadává, většinou bývá nejdražší, ale nejlépe snáší přechod z chladna do teplé místnosti. Často se prodává i v květináči.
Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Vyberte si stromek vypěstovaný u nás – nemusel k vám cestovat přes půl EvropyFoto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Kdy koupit stromek?

Vánoční stromky se začínají prodávat koncem listopadu. Protože bývají řezané všechny najednou, nemá smysl čekat co nejblíž Vánoc s pocitem, že pak dostanete „čerstvý“. Naopak – pokud si ho koupíte dřív, můžete dohlédnout na jeho skladování, tedy například ho můžete postavit do kbelíku s vodou. Jestliže ale nemáte místo, kde byste ho nechali čekat v chladu, a museli byste ho dát do teplého sklepa v paneláku, je lepší si ho koupit až těsně před Vánoci.

Věříte na magické tradice? Připomeňte si klasické zvyky a tradice.

Reklama

Související témata:
Umělé vánoční stromky

Načítám