Hlavní obsah

Veselé zoubky oslovily první školáky

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I v květnu pokračuje ve vybraných více než 200 základních školách po celé České republice preventivní program dm Veselé zoubky.

Článek

Právě v těchto dnech vchází do 200 českých škol krátký film Jak se dostat Hurvínkovi na zoubek. Tento zábavně vzdělávací film natočila společnost dm drogerie markt ve spolupráci s Helenou Štáchovou v Divadle Spejbla a Hurvínka v Praze speciálně pro účely nového preventivního programu dm Veselé zoubky, jehož cílem je postupně seznámit celkem více než 20 000 žáků prvních a druhých tříd a jejich rodiče se základními zásadami správné péče o chrup. Dětem bude tento film promítnut přímo ve školách, pro rodiče společnost dm připravila poměrně obsáhlou edukační brožuru s informacemi, jak se co nejlépe starat o zoubky, a předcházet tak vzniku zubního kazu.

„Záměrem filmu je děti nedidaktickou a humornou formou naučit, jak správně pečovat o svůj chrup, aby je téma zaujalo a řídily se zásadami, které jsou ve filmu prezentovány. Loutkové postavičky Hurvínka a Máničky jsou mezi dětmi natolik oblíbené, že jistě zaujmou každého malého diváka,“ objasňuje Mgr. Martina Horká ze společnosti dm drogerie markt. „Film je natolik zábavný a zároveň naučný, že strhne pozornost i dospělého diváka. Není v něm nouze o vtip a zábavu, a přitom splňuje svůj vzdělávací cíl,“ doplňuje paní Horká.

Dětí vnímají Hurvínka s Máničkou jako své vrstevníky

Podle Mgr. Heleny Štáchové, ředitelky Divadla Spejbla a Hurvínka, děti vnímají Hurvínka s Máničkou jako své vrstevníky. Mají je rády, protože mluví jejich jazykem, zažívají stejné radosti i starosti jako ony samy. Proto od nich snáze přijímají i nedidakticky sdělená poučení, jsou-li vyřčena s humorem, nenásilným způsobem a bez poučování.

Na otázku, proč se rozhodla spolupracovat s dm na preventivním programu Veselé zoubky, Helena Štáchová bez rozmýšlení odpovídá: „Výchovu dětí považujeme za součást našeho poslání, proto také nalezneme na kontě světově oblíbených postav dlouhou řadu velmi smysluplných projektů. V televizi se kupříkladu opakovaně setkáváme se seriálem ,S Hurvínkem za doktorem', ve kterém se děti seznamují s léčením jednotlivých chorob či úrazů takovou formou, která by je nejen poučila, ale hlavně zbavila obav, strachu a nejistoty. Průvodcem po ordinacích všeho druhu je jim Hurvínek. Naši hrdinové rovněž natočili v Supraphonu sedmidílný historický seriál, kde se v každém díle dětští posluchači seznamují s určitou etapou našich dějin. A v neposlední řadě CD nahrávka ,Hurvínek a červený kohout' pojednává o nebezpečí požárů, ,Hurvínkova abeceda slušného chování' seznamuje s pravidly, jak správně komunikovat mezi sebou, a za ,Zlatou zebru', která učí děti jak se bezpečně chovat v silničním provozu, jsme obdrželi cenu Unesca... a mohla bych ještě dlouho pokračovat. Když jsem tedy byla oslovena, zda bychom pro děti natočili desetiminutový film, který by opět zábavnou formou seznámil děti s pravidly, jak správně pečovat o své zoubky, nemusela jsem se dlouho rozmýšlet. Vždyť zdraví dětí je tím nejcennějším, a jestliže můžeme v tomto ohledu trochu pomoci, činíme tak s radostí.“

Po zhlédnutí filmu si děti tematiku správné péče o zuby procvičí prostřednictvím pracovního listu, a poté získají preventivní balíček zaměřený na péči o dětský chrup.

Reklama

Načítám