Hlavní obsah

Vícečetná těhotenství - štěstí, nebo hazard?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Kolik je asi miminek v bříšku?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Spolu s rostoucí neplodností párů a následným umělým oplodňováním se zvyšuje i počet vícečetných těhotenství. Zatímco maminky mají z budoucích miminek radost, lékaři se bojí o jejich životy a zdraví budoucích dětí.

Článek

Statistiky hovoří o tom, že v České republice vychází na jeden porod dvojčat osmdesát porodů klasických. Mít trojčata už také není nic neobvyklého a rodí se jich více než v dřívějších dobách. Čtyřčata už jsou v našich končinách spíše raritou. Ta poslední se narodila před pár lety v Brně.

Že jde spíše o starost než radost, mohou potvrdit samotné maminky, které si vícečetným těhotenstvím prošly. Doslova s každým miminkem v bříšku navíc rostou rizika nejen pro nastávající maminku, ale i potomky. Mezi ta nejčastější patří samovolný potrat, ztráta jednoho nebo více dětí, hrozí vrozené vývojové vady, růstová retardace, předčasný porod a další. Předčasné porody navíc s sebou přinášejí i socioekonomické problémy. „Zní to hrozně, ale dá se říci, že vyrábíme děti s handicapem, což přináší obrovské náklady," upozorňuje porodník Michal Koucký. Že někteří rodiče nedokáží stát pevně nohama při zemi a i přes varovné signály doktorů nedokáží reálně posoudit hrozící nebezpečí, dokazuje i současný případ z Tuniska.

Dvanácterčata v Tunisku

Abnormálně velké vícečetné těhotenství diagnostikovali porodníci u jedné učitelky z Tuniska. Po dvou potratech s manželem požádala o pomoc experty na léčbu neplodnosti a nechala se uměle oplodnit. Výsledkem je těhotenství, které nese šest chlapců a šest holčiček.

Rodiče jsou prý z extrémního počtu dětí nadšení. Manželé svou identitu nechtěli vyzradit, pouze o otci dvanácterčat média uvádějí, že se jmenuje Marwan a učí na střední škole ve městě Gafsa arabštinu. „Na počátku jsme si mysleli, že moje manželka porodí dvojčata, ale pak objevili více plodů. Naše radost se tak zvýšila s počtem narozených dětí,“ citoval otce britský list Daily Telegraph. Jenže z podobných zpráv nemají radost porodníci, protože je to podle nich šílený hazard se životy matky i všech potomků extrémního vícečetného těhotenství.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Trojčat se rodí více než v dřívějších dobáchFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Nezodpovědní doktoři?

Lékaři, kteří takové matky ošetřují, se pak podle světových expertů chovají přinejmenším nezodpovědně. „Ať už jsou důvody jakékoli, šance, že vše skončí šťastně, je mizivá. Možnost, že by všechny ty děti přežily, je extrémně malá a že někdo z nich přežije bez vážných zdravotních komplikací, je téměř nepravděpodobné. Budou mít všechny zřejmě vážné zdravotní komplikace,“ tvrdí profesor Simon Fisher z Oxfordské univerzity.

Nový trend: Umělé oplodnění a jednočetné těhotenství

„Snaha lékařů v současné době v oblasti metod asistované reprodukce je docílit jednočetných těhotenství, tedy v případě nutnosti redukce plodů," upozorňuje porodník Michal Koucký. ... Rizika u vícečetných těhotenství vzniklých z umělého oplodnění jsou prý totiž mnohem vyšší. „Do dvanáctého týdne se ovšem maminka může rozhodnout pro přerušení těhotenství, obzvláště v případě, že se ujme více vajíček. Ze čtyř plodů se např. redukují dva, ze dvou jeden apod. I když to zní velmi razantně, je to pro budoucí plod i pro maminku lepší. Každopádně je maminka poučena o rizicích, ale rozhodnutí je pouze na ní," říká Koucký.

Všechny porody u vícečetných těhotenství probíhají ve vyspělých zemích podle odborníka už pouze císařským řezem. Platí také pravidlo, že v těchto případech dochází k předčasným porodům - u trojčat ve 35. týdnu, čtyřčat ve 34. týdnu atd.

Každá těhotná žena, u které se prokáže vícečetné těhotenství, je každopádně pečlivě sledována a poučena o všech hrozících rizicích. Doktoři se tak snaží chránit nejen matku, ale i plod.

Reklama

Související témata:

Načítám