Hlavní obsah

Víkendové vaření: Hruškový závin

Foto: Petr Makovička

Hruškový závin určitě ochutnejte!Foto: Petr Makovička

Reklama

Kdo byl v Itálii nebo Rakousku na lyžích, určitě neunikl jejich výbornému domácímu závinu z jablek s vanilkovou omáčkou! Nabízejí ho snad v každé restauraci na svahu a je tak dobrý, že víte, co po příjezdu z dovolené upečete k nedělní kávě. Navíc je velmi jednoduchý a s mnoha obměnami pro všechna roční období! Pojďte ho zkusit se mnou, třeba s náplní z hrušek.

Článek

Není nad lehké a rychlé recepty, které zvládne i začátečník. Připomeňte si zimní „lyžovačku“ v Alpách nebo jen překvapte své blízké výborným dezertem ke kávě!

Na hruškový závin pro 4 osoby budete potřebovat: 1 balení listového těsta (koupíte v supermarketu na pečicím papíře), rozinky namočené v rumu, hrst vlašských ořechů, dvě hrušky, trochu strouhanky, 1 balíček vanilkového cukru, 35 g cukru písek, skořici, vanilku, 250 ml smetany ke šlehání, 3 vejce.

Foto: Petr Makovička

Přísady pro přípravuFoto: Petr Makovička

Jednoduše zavinout a je hotovo!

Listové těsto rozložte na podložku a posypte strouhankou. Hrušky oloupejte a nakrájejte na kostičky – ne na plátky, těsto by se špatně zavinovalo. Poklaďte hrušky na strouhanku. Posypte je vanilkovým cukrem, skořicí, sekanými vlašskými ořechy a okapanými rozinkami.

Foto: Petr Makovička

Hrušky nakrájejte na malé kouskyFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Kostičky rozprostřete po rozváleném listovém těstuFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Nezapomeňte ani na rozinky a ořechyFoto: Petr Makovička

Boční okraje přehněte směrem dovnitř – asi 3–4 cm a zaviňte do roličky. Náplň se stočením dostane až k okrajům, proto ji poklaďte jen do středu. Připravený závin přeneste i s pečicím papírem na plech a pomažte rozkvedlaným vajíčkem. Troubu předehřejte na 180 °C a dejte péct na asi 30 minut – dokud povrch nezezlátne.

Foto: Petr Makovička

Okraje přehněte dovnitř a zarolujteFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péctFoto: Petr Makovička

Vanilková omáčka

Do smetany v kastrůlku přidejte vanilkový lusk a míchejte těsně do bodu varu, potom odstavte. Žloutky ze dvou vajec utřete s cukrem do husté bílé našlehané pěny. Vanilku vyndejte ze smetany a pomocí kvedlačky nebo šlehače při nízkých otáčkách vmíchejte žloutky s cukrem. Zbylý vanilkový lusk vydlabejte pomocí ostrého nožíku a semínka vraťte do smetany. Vraťte zpátky na plotnu a míchejte zhruba 8 minut, dokud se ze směsi nevytvoří řidší puding. Závin nakrájejte na plátky a servírujte s horkou vanilkovou omáčkou.

Foto: Petr Makovička

Žloutky s cukrem utřete do pěnyFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

V kastrůlku zase prohřejte smetanu s luskemFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Zbytek lusku ještě vydlabejteFoto: Petr Makovička

Tipy a triky od Markéty

  • Místo hrušek můžete použít jablka, jahody, meruňky, broskve, lesní směs ovoce, mák, ořechovou náplň, a podobně.
  • Pokud nemáte zrovna po ruce „vlašáky“, můžete je nahradit loupanými mandlemi nebo lískovými ořechy.
  • Strouhanka se dává na těsto proto, aby zachytila přebytečné tekutiny, které se během pečení z ovoce uvolňují. Pokud na ni zapomenete, nejspíš vám těsto někde praskne, ovocná šťáva se rozlije po celém plechu, a pokud nepoužíváte pečicí papír nebo bude spodek těsta moc mokrý, připálí se.
  • Rozinky namočte alespoň den dopředu do rumu, pokud to nestihnete, nevadí. Závin bude dobrý i bez něj.
  • Nemáte rádi „chemický“ vanilkový cukr? Kupte vanilkový lusk a přidejte ho do nádoby s cukrem a budete mít vlastní přírodní vanilkový cukr.
  • Tuto základní vanilkovou omáčku můžete použít i při výrobě crème brûlée.
  • Přinejhorším můžete místo vanilkové omáčky použít klasický vanilkový puding, pořiďte si ale alespoň nějaký kvalitní s pravou vanilkou.
  • Nechcete péct z kupovaného listového těsta a máte raději domácí? Inspirujte se mým tipem, jak na něj.
Foto: Petr Makovička

A může se ochutnávat!Foto: Petr Makovička

Jak na domácí listové těsto?

Budete potřebovat 600 g hladké mouky, 250 ml vody, špetku soli a 500 g másla. Z těchto ingrediencí je potřeba vytvořit dvě různá těsta, která se pak překládáním spojí.

Nejprve si ve vodě rozpusťte sůl a postupně přidávejte 500 g mouky. Ze začátku nebudete věřit, že může být z této hmoty někdy hladká koule těsta, ale budete překvapeni. Stačí asi 10 minut hníst a těsto se jako zázrakem začne spojovat. Rozhodně nepřilévejte vodu. Zpracované těsto zabalte do fólie a nechte minimálně tři hodiny odpočívat.

Na druhé těsto nechte máslo při pokojové teplotě povolit a smíchejte se zbývajícími 100 g mouky. Poté směs rozložte na pečicí papír, zabalte a nechte v lednici ztuhnout.

Po zhruba třech hodinách vyválejte první těsto na obdélník o velikosti cca 30 x 60 cm, doprostřed položte druhé těsto vyválené na poloviční velikost a přeložte na polovinu. Opět rozválejte a znova přeložte. To opakujte asi třikrát, dokud těsto nezačne povolovat. Pak ho vraťte znova do lednice. Postup s překládáním opakujte zhruba desetkrát a mezitím nechte tuhnout zabalené ve fólii v lednici.

A jaké jsou výhody domácího těsta? Víte, co v něm je, tedy žádná zbytečná chemie, má opravdu máslovou chuť a je o mnoho levnější než kupované. Z této dávky totiž budete mít 4 porce těsta.

Už se vám dělají chutě? Tak honem do obchodu, a za chvíli je závin na stole! A pokud chcete ještě další tipy na mlsání, inspirujte se v článku Tři sladká pokušení z čokolády.

Zkusíte se mnou hruškový závin? Jaké oblíbené ovoce doma používáte vy? Podělte se o své tipy v diskusi pod článkem.

Reklama

Související témata:

Načítám