Hlavní obsah
3,8
(17)
Foto: Mona Martinů

Jako přílohu podávejte například vařené bramboryFoto: Mona Martinů

Máte rádi kuře, ale stále dokola točíte staré známé recepty a myslíte, že se už nic jiného vymyslet nedá? Omyl! Je tu recept na rychlé křupavé kuřátko, který se dá snadno obměnit. A jako bonus navíc vás určitě potěšíme tím, že se peče v jednom pekáči a vy se nemusíte namáhat po obědě s horou nádobí!

35 min.
Příprava
1 hod., 10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 4 ks kuřecích stehen
  • 500 g červeného zelí
  • 500 g bílého zelí
  • 2 ks cibule
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžičky skořice
  • 1,5 lžičky soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 2 lžíce oleje
  • 500 g brambor
Článek

Postup

01.

Nejdříve si připravte brambory jako přílohu. Očištěné je na nějaký čas namočte do vody, aby se z nich vyplavil škrob. Kuřecí stehna omyjte pod vodou a okořeňte solí a pepřem. Kůži nestahujte, při pečení udělá křupavou kůrčičku. Smíchejte červené a bílé zelí a odlijte přebytečnou šťávu. Tu nevylévejte do odpadu, ale během vaření ji můžete vypít, obsahuje velké množství vitaminu C a toho není nikdy dost.

02.

Připravte si pekáček, dno vymažte trochou oleje nebo ještě lépe domácím sádlem a poklaďte zelím, navrch položte stehna. Lehce je posypte skořicí, ale nepřežeňte to. Skořice je ve velkém množství hořká a zkazila by chuť masa. Bude stačit asi půl čajové lžičky na stehno. Prsty ji „vmasírujte“ do kůže.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

03.

Pokud máte tuhý med, smíchejte ho v misce s trochou oleje. Pomocí silikonové mašlovačky „namažte“ med na kuřátko. Pekáček přiklopte poklicí, rozpalte troubu na 190 °C a dejte péct. Nechte uvnitř asi 25 minut, pak kuře zkontrolujte. Povrch ještě jednou pomažte medovou směsí a vraťte zpět do trouby, ale už bez poklice. Nechte ještě 15–20 minut péct při 210 °C. Med na povrchu krásně zkaramelizuje a kůrčička bude jedna báseň.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

04.

Jako přílohu si uvařte dříve namočené brambory. Pro lepší chuť je můžete ještě opéct. Na závěr nechte osmahnout cibulku dohněda, aby křupala, a naservírujte ji na zelí s kuřátkem. Za tenhle nedělní oběd vás rodina určitě pochválí!

A další tipy?

Ještě před pečením do zelí můžete přidat třeba osmahlou slaninu nebo cibulku, chutě se propojí a vznikne vám nová kombinace chutí. Chuťově výborné je zelí s přidaným bílým vínem (mají ho například v Lidlu).

Pokud vás nezaujala kombinace skořice a medu, můžete zkusit klidně jen červenou papriku a pomazat trochou tuku. Zkuste příště zaměnit kuře třeba za kousek vepřového a podlít před pečením trochou piva, uvidíte, že vám také zachutná.

Jako příloha by se hodil i bramborový knedlík, brambory pečené ve slupce nebo domácí bramboráčky. Až budete vařit brambory, dělejte je zvlášť. Pokud byste je přidali k zelí, kyselost způsobí, že se povrch brambor zatáhne a zůstanou tvrdé.

Po tomhle vydatném obědě si určitě dopřejte dlouhou procházku na čerstvém vzduchu a cestou se můžete stavit třeba ve vaší oblíbené hospůdce. Hlavně žádný stres nad přívalem kalorií, ta trocha nedělní pohody za to stojí!

Reklama

Související témata:

Načítám