Hlavní obsah

Kuře pečené na kysaném zelí

Hodnocení:
(135)
Foto: Autorka
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
nízká

Ve dnech, kdy peču vánoční cukroví, chci k jídlu něco kyselého, co se „dělá samo“. Kuře na kysaném zelí splňuje obě podmínky – vytáhněte z lednice zbytek sádla ze svatomartinské husy a kupte dobrý houskový knedlík, příprava je opravdu snadná. A když budete mít v novém roce více času a chuť, udělejte ke kuřeti bramborové lokše, jako příloha jsou k tomuto jídlu nepřekonatelné.

Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat:
  • 2 lžíce husího sádla
  • 2 ks cibule
  • 500 g kysaného zelí
  • 4 ks kuřecích stehen
  • 250 ml černého piva
  • 1 lžíce kmínu
  • 1 ks bobkového listu
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Krok 1: Oloupejte dvě menší nebo jednu velkou cibuli a nakrájejte je na kostičky. Kysané zelí sceďte a vyždímejte (když máte spíš jemnější chutě, můžete ho ještě krátce propláchnout pod studenou vodou, já to ale nedělám). Předehřejte troubu na 200 stupňů.

Krok 2: V hrnci rozpusťte lžíci husího sádla (použít můžete i kachní nebo vepřové) a osmažte na něm cibuli do světlehnědé barvy. Přidejte scezené a okapané zelí, bobkový list a společně krátce promíchejte.

Krok 3: Předpřipravené zelí přemístěte do pekáčku a na vrch rozložte omytá a osušená kuřecí stehna. Každé stehno řádně osolte, posypte kmínem i troškou pepře a rozdělte na ně zbytek sádla. Vše podlijte černým pivem a dejte do trouby.

Krok 4: Pečte asi 15 minut, stáhněte troubu na 180 stupňů a za občasného podlévání kuřat dopečte doměkka – podle velikosti stehen to bude trvat dalších 30–40 minut.

Krok 5: Nechte chvíli odpočinout a podávejte. Jako příloha se hodí houskový knedlík nebo bramborové lokše.

Tak co, zkusíte tohle výborné a šťavnaté kuřátko?

ynezorPumanzeSaNyknalC
pátek 06:00

Reklama