Hlavní obsah

Vlasové wellness aneb Jak přežít do další návštěvy kadeřníka

Foto: Svitlana Sokolova, Shutterstock.com

Foto: Svitlana Sokolova, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Odrosty se zvětšují a vlasy zoufale potřebují péči, ale vy se zrovna z různých důvodů nedostanete ke svému kadeřníkovi A co s tou přerostlou ofinou? Nebojte, máme pro vás chytré tipy. Uchrání vás před experimenty, kterých byste později vy i vaše vlasy litovaly.

Článek

Třeba nemáte čas jít ke kadeřníkovi, nebo on nemá čas na vás, jste v karanténě, případně potřebujete šetřit. Nebojte, máme pro vás rady, jak v  vlasům dopřát to, co potřebují, aby byly zdravé i krásné. Prospěje jim pořádná dávka hydratace, masáž i peeling. A také jsme z kadeřníků dostali, jak si sami zastřihnout ofinu, když už nic jiného nezbývá.

Vlasy v domácí péči

Svatá trojice, když přijde na péči o vlasy, je: šampon, kondicionér a olej, který vmasírujete po umytí do konečků. Tyhle tři produkty by vám neměly chybět a pečlivě je vybírejte podle typu vlasů. „Doma můžete provádět vlasový wellness, to znamená určitě jednou týdně dopřát vlasům hydratační masku,“ doporučuje kadeřník Martin Loužecký ze salonu Hairthusiast. Pokud si nevíte rady s výběrem, níže vám poradíme, ale také můžete po telefonu kontaktovat svého kadeřníka, který vám doporučí přípravky na míru.

Zkuste masáž

„Jako prevence proti vypadávání vlasů, jejich vyživení a uvolnění vlasového napětí je vhodné doplnit péči o každodenní masáže hlavy, což stačí dělat prsty nebo hřebenem,“ radí kadeřník Libor Smrž ze salonu Hair We Are. Zkusit můžete také peelingové šampony. Čistí vlasy do hloubky, odstraňují nánosy stylingových přípravků, odumřelé kožní buňky a nadbytečný maz. Pokud ale máte pokožku hlavy citlivou, raději je vynechte.

Vlasy také zbytečně tepelně nezatěžujte, ocení to!

Foto: Archiv firem

Zleva: Čisticí peelingový šampon Opus Magnum Salt Scrub Cleanse, Urban Alchemy, 490 Kč (250 g), prodává U Vlásků; Okysličující vlasový peeling, Yves Rocher, 159 Kč (150 ml)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Olej na konečky vlasů, Organická Apotéka, 201 Kč (10 ml); Makadamiový olej, Saloos, 99 Kč (50 ml)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Posilující maska na vlasy s proteiny Cashmere, Ziaja, 100 Kč (200 ml); Regenerační maska na vlasy Authentic Beauty Concept, 899 Kč (200 ml), zakoupíte ve vybraných kadeřnictvíchFoto: Archiv firem

Co s vybledlou barvou a šedinami?

Potřebuje vaše barva trochu vzpruhu? Poohlédněte se po maskách a šamponech, které umí vlasy lehce natónovat a na chvilku překrýt menší šediny. Vydrží několik umytí, záleží, co slibuje daný výrobce. Odvíjí se to také od toho, jak dlouho přípravek necháte působit i jakou kvalitu mají vaše vlasy. Z poškozených se vymývají pomaleji, protože pigmenty do vlasů více „zalezou“.

Ideální jsou pro brunetky, kterým oživí barvu a dodají lesk.  U blondýnek dokážou délky jemně natónovat do studených nebo teplých odstínů. Světlovlásky můžou také zkusit barevné experimenty – třeba s pastelovou růžovou. Nicméně zesvětlit vlasy tyhle produkty neumí.

Jak tónovací masky použít?

A jak tyto tónovací masky používat? Jako všechny ostatní, jen s tím rozdílem, že je musíte nanést po celé délce vlasů, tedy až ke kořínkům, ale i tak se snažte vyhnout co nejvíc pokožce hlavy. Masku opláchněte a nezapomeňte potom použít ještě na minutku kondicionér, který uzavře kutikulu, a tím pádem uzamkne pigmenty uvnitř vlasu. Tónovací šampony a balzámy používejte stejně jako ty klasické, jen je nechte působit déle.

„Nejhorší to mají samozřejmě zákaznice se stříbrnými odrosty, tam bych se nebránil krycím sprejům, které můžete koupit i v drogerii,“ doporučuje Martin Loužecký. Vyvarujte se ale jejich použití těsně před návštěvou kadeřnického salonu. Mohlo by se totiž stát, že barva nechytne tak, jak by měla.

Foto: Archiv firem

Zleva: Tónovací šampon pro hnědé vlasy, Plantur 39, 319 Kč (250 ml), prodává Alza; Tónovací šampon pro studený odstín blond vlasů Blond Me, Schwarzkopf Professional, 189 Kč (250 ml), prodává ElninoFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Tónovací kondicionér pro studenou hnědou, Alcina, 350 Kč (150 ml), koupíte ve vybraných kadeřnictvích; Tónující maska na vlasy pro tmavě hnědou, Moroccanoil, 650 Kč (200 ml), prodává Svět kadeřnictvíFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Maska s barevnými pigmenty pro světle hnědou, Maria Nila, 325 Kč (100 ml); Regenerační maska pro popelavou blond, REF, 554 Kč (200 ml), obojí prodává NotinoFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Mahagonový sprej na odrosty Magic Retouche, L’Oréal Paris, 149 Kč (75 ml), prodává dm drogerie; Sprej na šediny světle hnědý, Colorwin, 199 Kč (75 ml)Foto: Archiv firem

Jak si zastřihnout ofinu

Kadeřníci neradi slyší, že si zastřihujete ofinu samy, ale co když už není zbytí? „Je potřeba, aby byly vlasy perfektně umyté a ofina vyfoukaná přes plochý kartáč do směru, do kterého ofinu nosíte. Nikdy ji nestříhejte na mokrých vlasech,“ radí Martin Loužecký. Najděte doma ty nejostřejší nůžky a postupujte od středu ofiny ke stranám. Pokud je vaším přáním klasická ofina, stříhejte ji za sucha minimálně pod obočí.

„Zastřihávejte raději méně než více, abyste měly prostor pro případnou opravu. Nikdy při střihání nenatahujte vlasy jinak, než přímo kolmo dolů do očí,“ uzavírá téma Libor Smrž.

Související témata:

Načítám