Hlavní obsah

Po masce na vlasy musí následovat kondicionér a další kadeřnické otázky a odpovědi

Foto: Nikola Šrajerová

Foto: Nikola Šrajerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kadeřníci jsou novodobí alchymisté. Cit na střihy a barvy musejí mít v oku, stejně tak je pro ně nepostradatelná empatie. Se známým kadeřníkem Robertem Starým jsme si povídali o jeho nedávném mezinárodním úspěchu, jaké možnosti nabízejí nové technologie v barvení a co je základem domácí vlasové péče.

Článek

Kadeřník Robert Starý vystudoval psychoterapii, ale během vysokoškolských studií se rozhodl absolvovat i kadeřnický kurz a začal si přivydělávat stylingem a stříháním vlasů. Nakonec ho vášeň ke kadeřnické práci naprosto pohltila a nyní v Praze vede vlastní salon.

S kolegou Markem Metelkou si nedávno odvezli z prestižní mezinárodní kadeřnické soutěže AIPP druhé místo v kategorii pánských střihů. Mottem kolekce Be Mature bylo „Nos to, v čem se budeš cítit nejlépe“. Esencí úspěchu byl fakt, že nechali své modely rozhodnout, jaký střih chtějí nosit .„Je v tom cítit přirozenost a že se sami sobě v účesu líbí,“ komentuje soutěžní umístění Robert Starý.

Co je nepostradatelnou výbavou kadeřníka, proč se někdy nevyplatí kombinovat různé značky vlasové kosmetiky a proč po masce dávat na vlasy ještě kondicionér?

Foto: Nikola Šrajerová

Kolekce pánských účesů, za kterou si Robert Starý a Marek Metelka odvezli druhé místo z mezinárodní kadeřnické soutěže AIPPFoto: Nikola Šrajerová

Součástí vaší pánské kolekce jsou účesy, které jsou dost odlišné od těch, které vídáme v barbershopech. Znamená to, že vystříhané pánské účesy jsou už out?

Celosvětově trend barberů ustupuje – myslím tím ten střih, kdy je to hodně vyholené u krku a boční strany. V Berlíně, což je taková mekka barbershopů, se bude tento styl držet pořád. Ale třeba v Londýně se rýsují účesy v pánské kategorii s mnohem delšími vlasy, takové přerostlé, sestříhané, rozcuchané jakoby ve stylu skupiny Oasis. Celkově se odklání od uniformnosti, což barber vlastně je, a trendem je přizpůsobovat účes na míru klientovi. Ale tím může být vlastně i zrovna ten střih z barbershopu – některým mužům jednoduše vyhovuje a chtějí ho nosit dál.

Četla jsem o vás, že jste vystudovaný psychoterapeut. Hodí se vám to při vaší současné profesi?

Extrémně! Vždycky je totiž potřeba konzultace se zákazníkem. A psychoterapie mi velmi pomáhá a ulehčuje práci. A myslím, že kadeřník bez empatie nebude nikdy tak dobře fungovat. Jenom dobrá konzultace vás zachrání od toho, abyste nevyvedl něco, v čem se ten člověk pak nebude cítit dobře.

Foto: Profimedia.cz

Nejste pamětníci, nebo jste zapomněli? Tak takové účesy nosívala kapela Oasis (na snímku v roce 2006). A tento trend se vrací zpět!Foto: Profimedia.cz

Vyčerpává vás někdy práce s lidmi?

Ne, já si díkybohu můžu vybrat klientelu stejně tak, jako si oni vybírají mě. Když jste ve skupině lidí, jež je fajn a která vás obohacuje, tak to nemůže být vyčerpávající. Pokud tedy dodržujete hranice a z práce se nestává úplný workoholismus. Pakliže jste workoholik, logicky vyčerpaný být můžete. Zákaznice se vám začnou svěřovat, protože se jich dotýkáte. Překračujete hranici jejich osobního prostoru, takže se ztrácí zábrana a tím pádem mají tendenci vám toho říkat o sobě víc a řešit s vámi i svoje problémy. I kadeřník by si proto měl vybírat, koho si pustí do svého osobního prostoru.

Objeví se někdy klient, který vám poví „dělejte si s mými vlasy, co chcete“ a nechá to vyloženě na vás?

Je jich takových spousta, ale když jdete do hloubky, tak zjistíte, že téměř nikdo nechce tuhle úplnou nejistotu. Já to nedělám rád, protože je dobré zjistit si určité limity a hranice, kde se klient chce pohybovat. A když se s ním pak o tom začnu bavit, tak na konci zjistím, že přece jenom lehkou představu má.

Podle čeho určujete ten správný střih a barvu?

Žádná konkrétní poučka není. Je to hodně o vnímání oka samotného kadeřníka a samozřejmě záleží na tom, jak klientka vnímá sama sebe. Střih pak závisí na tvaru obličeje, ale pro mě je extrémně podstatné vědět, jakou představu zákaznice má, takže já ji nikdy neovlivňuju svým názorem jako první. Mně nevadí, když mi donese i fotky pro inspiraci, spousta kadeřníků to nemá rádo, ale já to beru jako velké plus. Když to nějaký kadeřník odmítá, tak si vlastně říkám, že si tím ztěžuje práci. Protože ihned vidíte, jak se zákaznice sama vnímá.

Stává se vám často, že chce klientka udělat něco, s čím se úplně neztotožňujete?

Sem tam se to stane a přemlouvám ji pouze v tom případě, kdybych měl narušit vlasy, které nejsou zdravé, to je třeba v případě chemického procesu nebo extrémního zesvětlování. V tom případě jsem schopný říct, že se omlouvám, ale že do toho nepůjdu, protože bych zničil vlasy. A pokud to skutečně vyžaduje, tak jí řeknu, že si bude muset najít jiný salon.

Jestli se ale bavíme třeba o nějakém střihu či barvě, o kterém si já myslím, že to nebude úplně ono, tak máme v salonu různé druhy paruk. Spousta lidí nemá představivost, jak třeba budou vypadat v ofině nebo v mikádu anebo i v jiných barvách. Ale když mi klientka řekne, že i přesto se v tom cítí a že to bude takhle ráda nosit, tak to ostříhám. Neznamená to, že co se líbí mně, tak se v tom automaticky zákazník bude cítit dobře a ztotožňovat se s tím. Hranice vkusu je strašně relativní a pro každého může být rozdílná.

Co je podle vás základem domácí péče pro ženy s rovnými nebo vlnitými vlasy?

Základní péče je šampon, kondicionér a maska. Maska se vybírá v závislosti na tom, jak je, nebo není vlas vyživený, zda potřebuje hydrataci nebo protein, protože to jsou dvě rozdílné věci, které kolikrát ani sami kadeřníci neumí pořádně odhadnout. Třeba u zesvětlovaných rovných vlasů je dost často potřeba spíše protein, kdežto u vlnitých vlasů, které jsou tvrdé, rounovité, tam velmi často chybí spíš hydratace. Když jsou vlasy vysušené, tak doporučuju masku každý týden, když jsou méně suché, tak vám stačí maska jednou za měsíc.

Velký problém ale je, že si většina žen dá na vlasy masku a zapomene pak ještě použít kondicionér. Pro pocit hezčích vlasů to samozřejmě stačí, ale proteinová maska nemá schopnost uzamknout povrch vlasu. Ten vypadá jako šiška, šampon šupinky rozevře a kondicionér je zase uhladí. Když použijete jen masku, tak během pár hodin z vlasů vyprchá, protože nebyla uzamčená uvnitř. A laicky řečeno – vyhodila jste peníze za masku do kanálu.

Test elasticity

Jak poznáte, zda jsou vaše vlasy poškozené, nebo dehydratované? Udělejte si test podle známé kadeřnice Terezy Vlasákové. Dělá se na mokrých vlasech umytých šamponem. Mezi prsty vezměte tenoulinký pramínek, stačí čtyři pět vlasů. Omotejte si je okolo prstů jako zubní nit a natáhněte. Když vlas hned praskne, tak mu chybí hydratace. Když se natáhne o třetinu a pak se vrátí zpět a jako by zkrabatí, tak mu chybí protein. Zdravý vlas se natáhne o třetinu a zase se vrátí beze změny.

A nevadí, když použiju masku a kondicionér od různých značek?

To záleží, protože některé značky se mezi sebou nedají kombinovat. Třeba když se budete rozhodovat mezi přírodní a běžnou retailovou kosmetikou. Technologie jdou tak extrémně dopředu, že jsou značky, které používají makromolekuly. A díky tomu, že jsou molekuly menší, nezatěžují tolik vlas a výživa v nich vydrží delší dobu. V momentě, kdy začnete kombinovat značky z drogerie a ty profesionální anebo i některé profesionální, které nejsou založené na těchto nových technologiích, tak vám to nebude dohromady fungovat, vlasy budou vypadat zplihle.

A další věc: aby vám fungovala vlasová kosmetika, je dobré používat detoxikační šampon. Pokud ho nepoužíváte, ztěžujete si práci nejenom ve výživě vlasu, ale i v následném stylingu.

Foto: Archiv Roberta Starého

Kadeřnická práce Roberta Starého Foto: Archiv Roberta Starého

A jak často bychom měli detoxikační šampon používat?

Jednou za měsíc nebo za tři týdny. Některé zákaznice musí i jednou za dva týdny. Pokud je nepoužíváte, vlasy nebudou tak držet tvar a budou plihnout. Je to takový peeling pro vlasy i pokožku, dostanete z nich veškeré přípravky, styling a silikony, které nejsou smývatelné pouze vodou a klasickým šamponem pro každodenní použití.

Co je základem domácí péče pro ženy s kudrnatými vlasy?

Tento typ vlasů bývá extrémně suchý, rounovitý a tvrdý. Mají větší tendenci nasávat všechno z vnějšího prostředí a hodně tím trpí. Pokud ženy nepoužívají právě detoxikační šampon, můžou pak vlasy hodně krepatět. Aby se totiž mohla hydratace dostat až dovnitř vlasu, musí být očištěný. Jinak se na vlasech vytváří takový laicky řečeno karamel, který nepropustí výživu dovnitř. Takže důležitý je nejprve detox a následně dodávat hydrataci.

Jak je to s novými technologiemi u barev na vlasy?

Modernější barvy na vlasy neobsahují amoniak. Můžou být i hodně pečující, zejména když zvolíte ty přírodní. Některé obsahují třeba velké procento medu, který má obrovskou schopnost hydratace. Vlas je hydratovaný v průběhu barvení i potom, a to se pak odrazí v jeho kvalitě.

Přírodní barvy mají ještě tu výhodu, že respektují multitónnost jednotlivých vlasů, takže účes nevypadá jako jednolitá obarvená helma. Vlasy se od přírody ve svých odstínech trochu liší a právě přírodní barva to dokáže respektovat. Odrost je pak také přirozenější a nevzniká takzvaná dálnice. A navíc je šetrnější i k pokožce hlavy a při působení na kůži nepálí.

Foto: Nikola Šrajerová

Součástí úspěšné kolekce bylo pět pánských účesů a modely doplnila modelka symbolizující silnou a sebevědomou ženu ve světě mužůFoto: Nikola Šrajerová

Nejpalčivější problém s vlasy je asi objem. Jak ho podpořit pomocí stylingu?

Detoxikační šampon, opět jsme u něj zpátky. Pokud je vlas zatížený, bude vždycky plihnout. To samé pokožka hlavy – musí být odmaštěná. Potom je potřeba zaměřit se na výběr produktů, které vlas tolik nezatěžují. Nejoblíbenějším pomocníkem u žen je pěnové tužidlo.

  • Existuje velmi jednoduchý test, abyste zjistili, jestli bude pěnové tužidlo fungovat. Nastříkejte trochu do sklenice, a pokud se pěna ztratí a po 30 sekundách je z toho lepivá voda, nebude to na objem moc fungovat. Jestliže ale i po minutě zůstane pěna pěnou, bude takhle fungovat i ve vašich vlasech.

Spolupracujete s filmovými cenami Český lev. Líbil se mi drdol herečky Natálie Germáni. Mohl byste popsat, jak na takový uhlazený účes?

Ten zrovna dělal kolega Marek Metelka, se kterým jsme pracovali i na soutěžní kolekci. Takový účes napodobit doma není úplně snadné, protože na začátku na tom pracovali tři kadeřníci. Uhlazení potřebuje víc rukou, takže kdybyste se do toho chtěla pustit sama, musela byste být extrémně zručná a přidat gel nebo lak a to by pak nevypadalo tak přirozeně.

Takže na uhlazení nebyl použit žádný přípravek – gel ani lak?

Ne. Jen úplně na konec, aby se to celé zafixovalo. Kdyby se začal vrstvit lak během sčesávání, působily by vlasy matně. Proto je důležité nejdřív vlasy vyfoukat přes kartáč s uhlazovacím sprejem a vše foukat směrem dozadu. Pak musíte vlasy přidávat do culíku po malých sekcích a sčesávat všechno dozadu. Je také těžké culík utáhnout, aby byl opravdu pevný. Tyhle účesy, které vypadají velmi jednoduše, jsou kolikrát ty nejsložitější.

Načítám