Hlavní obsah

Vychutnejte si zdravý spánek. Nepodceňte povlečení

V posteli trávíte podstatnou část života. A tak je jasné, že je často důležitým vybavením vaší domácnosti, které si rozhodně zaslouží pozornost. Také při výběru nového povlečení.

Článek

Odborníci upozorňují, že pro lidské zdraví je spánek velmi důležitý. Na jeho kvalitu může mít ložní prádlo poměrně zásadní vliv – pokud se totiž nebudete v posteli cítit pohodlně, můžete na osvěžující výlet do říše snů zapomenout.

Pro romantiky i milovníky přírody

Jak vybrat vzor ložního prádla? Než se ponoříte do aktuálních trendů, zamyslete se nad zařízením a také barevným laděním své ložnice. Pokud jí vládnou romantické tóny, neuděláte chybu s jemnými květinovými vzory povlečení. Jestliže jste svou ložnici vybavili spíše moderním nábytkem či doplňky, vsaďte například na povlečení s geometrickými vzory či pruhy.

Bavlněné francouzské povlečení Valerie s květinovým dezénem

A jaké vzory či barvy vládnou letošní sezoně? Klasické pruhy a proužky nejspíš nikdy z módy nevyjdou, jemné květinové vzory také ne. Letos ale najdete i velmi výrazný květinový dezén, který postel promění v dominantu ložnice. Pokud se vám líbí barvy a tvary Orientu, také budete mít z čeho vybírat. To samé se týká i nejrůznějších geometrických vzorů. Již několikátý rok se pak v oblibě drží takzvané fotografické vzory, především s přírodními motivy.

Saténové povlečení Brotex Marion s orientálním designem

Také barvu ložního prádla uzpůsobte vybavení ložnice. Většina lidí ladí povlečení s celkovým vyzněním místnosti, nicméně můžete zvolit i opačnou cestu a pořídit si povlečení v kontrastním odstínu.

Vaše děti budou nadšené 

Samostatnou kapitolu pak tvoří povlečení pro děti. Zde můžete vybírat z množství povlečení s hravými zvířátky či květinkami. Velmi oblíbené jsou pak vzory, které vašeho potomka promění například v kosmonauta nebo princeznu, jejichž tělo je na peřině vyobrazeno v životní velikosti, případně vzory z oblíbených pohádek.

Dětské ložní povlečení Ledové Království Elsa

Dětské bavlněné povlečení Mašinka Tomáš

Bavlnu, či satén?

Ovšem nejen vzor povlečení by při výběru měl hrát hlavní roli. Velmi důležitý je také materiál, z něhož je ložní prádlo vyrobeno. Tradiční je samozřejmě bavlna či její směsi. Dobře se udržuje a má skvělé vlastnosti, díky nimž můžete povlečení používat celoročně. Teď na podzim a v zimě oceníte ložní prádlo z flanelu. Na trhu je také rozšířené povlečení z mikrovlákna.

Kvalitex flanelové povlečení béžové s knoflíky

Krepové bavlněné ložní povlečení

Stále oblíbenější je krep, a to především díky nenáročnosti na údržbu. Pokud hledáte ložní prádlo, které nemusíte žehlit, je krep vaším spojencem. Na výsluní se také dostává povlečení ze lnu. I když se musí žehlit, díky speciální úpravě už není jeho údržba tak pracná. Jestliže si potrpíte na luxus, pak můžete zvolit ložní prádlo ze saténu či hedvábí a jeho směsí.

Saténové povlečení Brotex Lorenza s výrazným vzorem

A jaké povlečení preferujete vy? Spíš nenápadné, nebo vás baví výrazné barvy a vzory?

Reklama

Načítám