Hlavní obsah

Vychytávky na odpuzování komárů i hmyzu: Vyrobte si je anebo kupte!

Foto: Profimedia

Při odpuzování hmyzu můžete spoléhat i na vůně běžně dostupných bylinekFoto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Posezení na zahrádce nebo balkoně je jedním z hlavních bonusů letních teplých dní i večerů. Ovšem jen v případě, když tento požehnaný čas nemusíte marnit odháněním nepříjemného hmyzu.

Článek

Taky se občas v duchu ptáte, proč jsou na světě tak protivní tvorové, jako je například komár? Nic nedovede pokazit posezení pod hvězdami tak, jako jeho neustálé nálety a snaha si z vás udělat svačinku. Do stejné kategorie letních otravů patří i vosy, klíšťata a muchničky. Jistě se bez jejich přítomnosti obejdete, takže drahá každá rada, která vám pomůže udržet je od vás na co nejdelší vzdálenost. Poradíme vám pár odpuzovacích fíglů.

Co hmyzu nevoní?

O tom, že lze nepříjemný hmyz a klíšťata odradit pro vás docela příjemnou vůní, se dočtete i v článku Jak se letos vyhnout klíšťatům? Vyrobte si přírodní repelenty.

Vůně bylinek není příjemná žádnému protivnému hmyzu – například komárům vadí vůně levandule, máty peprné, tea tree, tymiánu, eukalyptu a citronové trávy, ale i rozmarýnu nebo majoránky. Můžete si tedy osázet okno, terasu nebo truhlíky těmito bylinkami. Zvolit jde i aromalampu a dát do ní vonné esence nebo použít sušené bylinky.

Pokud byste si chtěli dát vonný olej na tělo, což lze také, rozetřete ho na zápěstí, na čelo a spánky a na kotníky, to jsou nejoblíbenější místa hmyzu. Tyto olejíčky nepoužívejte pro děti mladší dvou let. Jde sice o čistě přírodní prostředky, ale jejich použití je omezeno i zdravotním stavem, například levanduli nesmí používat lidé s nízkým tlakem. Mnoho bylinek i olejíčků je zapovězeno i těhotným ženám.

Foto: Profimedia

Obklopte se levandulí, její vůně je pro hmyz odpudiváFoto: Profimedia

Jako přírodní odpuzovač lze použít i citrusy – pomeranče, citrony. Buď je nechte ležet na stole jen tak rozpůlené nebo namočte jejich slupky do vody a tuto voňavou vodu rozmisťte kolem. Nevoní jim ale ani muškáty.

Na trhu jsou i vonné svíčky odpuzující komáry. Můžete je vyzkoušet, ale ve valné většině dost čadí, a tím pádem nemusí být příjemné ani vám.

Co pomůže s odpuzením hmyzu

Můžete si vyrobit nebo koupit lapače hmyzu. Díky nim se nevítaní hosté soustředí jinam a vám dají pokoj. Plní se pivem, sladkým sirupem nebo sladkou vodou. Fungují jako past, ze které se hmyz už nedostane a utopí se. Takovou nádobu si můžete vyrobit doma. PET láhev rozřízněte asi v jedné třetině pod hrdlem. Odříznutou část otočte a hrdlem dolů vložte do zbytku láhve. Výsledek je funkční, ale není moc vzhledný, takže máme i pár tipů kupovaných lapačů.

Foto: archiv firem

Popisek: Na foto (zleva): Lapač hmyzu může být i krásná dekorace, jako je tomu u výrobku z Novaline. Jde o kombinaci skla a litiny. Velikost 12 x 12 cm, cena 304 Kč. Vosochňap od Dedry je vyroben ze silnostěnného plastu. Velikost 9 x 12 cm, cena 59 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Orion lapač vos můžete zavěsit na pergolu, ale i strom. Je vyroben z plastu. Velikost 8,5 x 13 cm, cena 49 Kč. Tescoma lapač je také závěsný. Je z odolného plastu, který lze mýt v myčce. Velikost 14 x 16 cm, cena 149 KčFoto: archiv firem

Lapače hmyzu ale mohou lákat i na světlo. Hmyz se pak popálí a usmrtí. Mohou být na baterie, ale i do zásuvky.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Lapač hmyzu UV Bang97 z e-shopu Eva má 2x 10W UV zářivku, silou až 3000 V spolehlivě zabíjí, je účinný na ploše asi 80 metrů čtverečních, cena 799 Kč. Orava MK-5 má ultrafialovou 4W zářivku, zásobník na spadaný hmyz a ochrannou mřížku, cena 269 KčFoto: archiv firem

Nepříjemný hmyz můžete odpudit i za pomoci voňavých materiálů, které lze v podobě klipů nebo náramků nosit na těle či oblečení.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Želvička Aria Pura se připevňuje na oblečení, vydrží až 2 měsíce, hodí se pro děti od 3 let a dospělé, cena 119 Kč. Náramek na odpuzování hmyzu Dedra s vůní citronely můžete dát na ruku, kotník, ale i kočárek nebo stan. Vydrží až 2 měsíce, cena 139 KčFoto: archiv firem

Pijte pivo!

Jak jsme řekli, hmyz nemiluje některé vůně či zápachy. Platí to ale i o „vůni“ vaší kůže, vaší krve. To, jak moc budete hmyzu chutnat, je z části genetika. Prokazatelně méně na vás však půjdou, pokud z vás budou cítit vitamin B – můžete toho dosáhnout konzumací vhodných potravinových doplňků, ale třeba i piva.Podobné účinky má mít i konzumace česneku. Víc kousanců budou mít ti zadýchanější, teplejší. Komáři přímo milují ethanol, čili stačí vypít pár sklenek a jste jasný cíl. Jdou víc na lidi, kteří barevně vyčnívají z okolí, tedy mají výrazné oblečení.

Máte vlastní zaručený způsob, jak odpudit bodavý hmyz? Rozhodně nám o něm napište!

Související témata:

Načítám