Hlavní obsah

Vyhoďte potraviny s plísní, mohou vyvolat rakovinu!

Foto: thinkstock

Případné plísně na chlebu nebo rybě jsou důvodem k okamžitému vyhození celého kusuFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sebrala vaše babička jen bílý povlak ze zavařeniny? Vám radíme tuto metodu odstraňování plísní z potravin rychle zapomenout. Ne vše je totiž hermelín nebo penicilin, a vy můžete vážně onemocnět!

Článek

Ani snaha ušetřit by vás neměla přemoci natolik, že byste jedli potraviny s plísněmi. Natož, abyste si je „dopřávali“ pravidelně. Je to totiž velmi nebezpečné!

Co plísně způsobují?

Kdykoli váháte, zda byste měli jen „trošku“ plesnivý chléb vyhodit opravdu celý, vzpomeňte si, že kromě zažívacích obtíží plísně ohrožují i játra, ledviny, imunitu, krvetvorbu a mohou se podílet na vzniku rakoviny.

Nejznámější jedy:

  • Asi nejznámějším plísňovým jedem je aflatoxin. Mohli jste o něm slyšet v souvislosti s ořechy, hlavně s buráky. Bývá i v sušených plodech, pocházejících z tropů a subtropů. Je to karcinogen, který napadá játra. Může ale poškodit i ledviny, střeva, plíce.
  • Ochratoxin může být v obilovinách a výrobcích z nich, v rozinkách i kávě. Může poškodit trávicí soustavu, ledviny, způsobit nechutenství, deprese, průjmy i horečky a příznaky podobné cukrovce – žízeň, časté močení.
  • Patulin nejčastěji vzniká při plesnivění jablek, hrušek, hroznového vína, ale objevuje se i na cereáliích nebo sýru. Má karcinogenní účinky.

Všechny tyto jedy jsou škodlivé nejen pro lidi, ale i pro zvířata, takže ani těm plesnivé potraviny nedávejte.

Foto: thinkstock

Objevili jste právě plíseň na jídle? Nepanikařte, ale raději ho vyhoďte.Foto: thinkstock

Jak se chránit před plísněmi v potravinách?

1. Nekupujte potraviny s prošlou dobou spotřeby, s narušeným obalem, poškozené ovoce či zeleninu. „Varujeme před nákupem vykrájeného ovoce nebo zeleniny. Mohou obsahovat zatím neviditelné plísně. Ostatně – prodej výkrojů zákon zakazuje,“ říká tiskový mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavel Kopřiva a dodává: „Potraviny s viditelnými stopami plísně a hniloby nelze považovat za potraviny bezpečné pro lidské zdraví, a proto není možné je uvádět do oběhu."

2. Doma uložte potraviny dle doporučení na etiketě. Vyplatí se nemít příliš velké zásoby a i ty pravidelně probírat, třídit a vyhazovat prošlé.

3. V místě uchování potravin dbejte na čistotu, větrejte a kontrolujte správnou vlhkost – neukládejte potraviny obsahující vodu do igelitových neprodyšných obalů.

Foto: thinkstock

Po požití většího množství plísní můžete mít střevní obtíže, bolest hlavy, ale i halucinaceFoto: thinkstock

4. Pokud se na potravině plíseň objeví, vyhoďte ji, plísňové jedy nelze zničit převařením ani zmrazením.

5. V lednici nastavte teplotu mezi 1,5 °C a 4,5 °C – v tomto rozmezí rostou bakterie a plísně nejpomaleji. V mrazáku by mělo být ideálně kolem -18 °C. „Znovu nezmrazujte jednou rozmrazené potraviny, mráz plísně nezničí,“ varuje RNDr. Daniela Kolejková ze SZPI.

6. Zbytky od oběda co nejrychleji ochlaďte a překryjte. Při dalším ohřevu je zahřejte na teplotu kolem 80 °C.

7. Lednici vymývejte alespoň jednou měsíčně.

Opravdu vždycky vyhodíte celý kus, na kterém jste našli plíseň? Přiznejte se.

Reklama

Načítám