Hlavní obsah

Vylepšené švestkové knedlíky? Zkuste těsto z krupicové kaše!

Foto: Tomáš Rubín

Ovocné knedlíky mají dva vrcholy sezony a ten druhý zažívají právě teď, s příchodem sladkých modrých švestek. Zapomeňte na drahé tvarohové nebo pracné kynuté těsto a zkuste si ho připravit z krupičné kaše.

Článek

Dělat tvarohové knedlíky pro dva strávníky ještě tak drahé není, pro čtyři už vám ale nákup peněženku provětrá. V červenci jste s námi mohli vyzkoušet levné spařované těsto (recept najdete níže), teď přišel čas na těsto z krupičné kaše.

Švestkové knedlíky z krupicového těsta

Na 3–4 porce potřebujete: 350 ml mléka, 80 g dětské krupičky + na zahuštění, 1 velké vejce, špetku soli, 1 rovnou lžíci krupicového cukru, 400 g švestek. Na posyp: 70 g skořicových sušenek, 1 lžičku mleté skořice, 1 vanilkový cukr, 75 g rozpuštěného másla

Postup: Dvě třetiny mléka dejte zahřívat do kastrolku, ve zbytku rozmíchejte krupičku. Když mléko začne vřít, vmíchejte do něj krupičnou směs a uvařte hustou kaši. Nechte ji zcela vychladnout. Pak přidejte sůl, trochu cukru a vejce a vymíchejte hladké těsto. Podle potřeby ho ještě zahustěte trochou krupice, dokud nedrží pohromadě tak, aby z něj šly dělat placičky.

Švestky vypeckujte. Na mokrou dlaň rozprostřete trochu těsta, na něj dejte švestku a zabalte – z uvedeného množství je asi šest až osm knedlíků. Vařte je asi sedm až devět minut, dokud nevyplavou. Sušenky rozemelte na prach a smíchejte se skořicí a vanilkovým cukrem. Hotové knedlíky v sušenkové drti obalte a podávejte zakápnuté trochou másla.

S čím máte nejraději švestkové knedlíky vy? Dáváte přednost skořici, nebo máku?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama