Hlavní obsah

Víte, jak uvařit krupicovou kaši?

Foto: Liliya Kandrashevich, Shutterstock.com

Foto: Liliya Kandrashevich, Shutterstock.com

Reklama

Možná si říkáte, proč číst článek o krupicové kaši – tu přece umí uvařit každý. A máte jistojistě pravdu. Ne každý ji však umí připravit tak, aby výsledkem byla hedvábná lahůdka, kterou klidně nabídnete návštěvě ke svačině, a ne tuhá betonová hmota, po které tlačí břicho ještě druhý den.

Článek

Na krupičnou kaši potřebujete krupičku, mléko a kousek másla. Máslo není nezbytně nutné, ale výsledek bude rozhodně jemnější. Místo jemné (dětské) krupičky můžete použít také obyčejnou krupici, rozdíl je jen v hrubosti mletí – zrnka krupice jsou o něco větší než zrnka krupičky (a ta zase o něco hrubší než u hrubé mouky). V čem tedy tkví tajemství přípravy dokonale hedvábné kaše?

Namáčení je nezbytné

Je potřeba dodržet jen dvě věci: krupičku dopředu namočit a pak ji pořádně provařit. Jestli jste na kaši právě teď dostali chuť a myslíte, že než dočtete článek, budete mít uvařeno, jste na nejlepší cestě k žaludku zalepenému krupicovým betonem. Krupičku je třeba namočit aspoň hodinu předem. A pokud preferujete hrubou krupici místo obvyklejší jemné, je vhodné dobu máčení ještě prodloužit. Máte rádi kaše k snídani? Namočte krupičku večer – ráno bude v nejlepší kondici.

Nabobtnalá, předem namočená krupice během vaření snáze změkne a hůře dělá hrudky. Ostatně, namáčení mouky je dobré dodržet i v přípravě oblíbených palačinek nebo jakéhokoliv jiného jídla, kde je tepelná úprava krátká a hrozí, že se mouka řádně neprovaří a bude hůře stravitelná. Na palačinky se používá hladká či polohrubá mouka – díky menší velikosti zrnka stačí namáčet 15 až 20 minut.

Čím ochutit mléko

Někdo mléko na kaši i zlehka osolí, ale není to nutné. Jinde se přidává také trocha cukru, ale je to čistě věc osobních preferencí. Kaši jako takovou dostatečně osladí mléko. Anebo můžete část mléka vyměnit za smetanu – je také o něco sladší.

Foto: Shebeko, Shutterstock.com

Krupičku je potřeba na hodinu namočitFoto: Shebeko, Shutterstock.com

Jak na kaši: vařte ji pomalu a dlouho 

Na 2 porce si připravte 500 ml mléka a 4 vrchovaté lžíce krupičky. Pokud si potrpíte na přesné poměry, tak 4 lžíce odpovídají 60 ml a ty v případě jemné krupičky váží asi 40 gramů. Někdo má raději kaši hustější, jiný zase řidší, takže porci podle svých zvyklostí klidně až o 10 gramů upravte. Požadované množství krupice rozmíchejte v polovině mléka a nechte bobtnat zmíněnou hodinu.

Pak v rendlíku zahřejte zbylou polovinu mléka, a když se blíží varu (povrch se lehce klepe a podél stěn se začíná tvořit pěna), přilijte promíchanou namočenou krupičku a pořádně rozmíchejte. Za velmi častého míchání přiveďte k varu a pět až deset minut vařte zcela doměkka. Nestačí jen do zhoustnutí, to je krupice ještě polosyrová.

Naše babičky na míchání podobných pokrmů nejraději používaly dřevěnou kvedlačku a nic lepšího dosud nikdo nevymyslel – tak to zkuste také. Dostatečné provaření je důležité kvůli stravitelnosti. Dlouhý var je nezbytný, zvlášť když kaši připravujete pro děti nebo lidi s citlivým zažíváním. Hotovou kaši odstavte z plotny a vmíchejte plátek másla pro zjemnění. Kaše samozřejmě chladnutím tuhne, takže pokud ji chcete podávat třeba jako chlazený dezert či smetanové flameri, měla by být při dovaření spíš řidší (viz poměr mléka a krupičky výše). Podívejte se na univerzální recept na nejlepší krupicovou kaši bez hrudek.

Foto: Fascinadora, Shutterstock.com

Krupicová kaše je mimořádně variabilní a její obměny vás příjemně překvapíFoto: Fascinadora, Shutterstock.com

Jak kaši ochutit a čím ji vyšperkovat

Kaše se nejčastěji podává s kakaem a cukrem, pokladená plátky másla, někdo si možná vzpomíná na další oblíbenou verzi – se skořicovým cukrem. Ten se horkostí částečně rozpustil a na povrchu se vytvořila spousta skořicového sirupu s křupavou cukrovou krustičkou.

Už vás klasika neláká a rádi byste si kaši dali i trochu jinak? Doporučujeme několik způsobů, jak docílit skvělé a zase trochu jiné pochoutky. Osvědčilo se doplnit celkem nevýraznou kaši nějakou exotickou či zajímavou ingrediencí – výborná je krupicová kaše s jujubou. Co dále přidat či změnit, aby vás krupička příjemně překvapila?

  • Čerstvé ovoce - zejména v letní sezoně na kaši navršte spoustu ovoce, jako jsou jahody, maliny nebo třešně.
  • Koření - ať už do ovocné omáčky (odkazy na recepty najdete níže), nebo přímo do kaše přidejte špetku skořice nebo třeba mletého hřebíčku, vanilky či kardamomu.
  • Mléko - místo kravského mléka zavařte krupičku do mléka rostlinného nebo jejich kombinace. Skvělé je polovinu mléka doplnit kokosovým nebo mandlovým nápojem.
  • Extra jemnost - chcete-li mít kaši extra jemnou, přidejte na závěr ještě kousek másla navíc nebo třetinu použitého mléka vyměňte za smetanu.
  • Sušené plody - v zimě si kaši dopřejte se sušeným ovocem a oříšky doplněnými medem nebo javorovým sirupem.
  • Naslano - v řadě rodin se krupičná kaše připravuje i naslano. Kaši už během varu osolte, podává se třeba se smaženou cibulkou a maštěná sádlem, někdy i s na kostičky nakrájenou a osmaženou slaninou či uzeným masem.

Nechutná vám čerstvé ovoce na teplé kaši? Nepřemáhejte se a užijte si plody tepelně upravené. Vyzkoušejte recept na ovocnou omáčku – tento postup se hodí například i pro meruňky, broskve, švestky, jablka nebo hrušky. A mimo sezonu ochutnejte výtečný přeliv z kompotovaného ovoce.

Chutná vám krupičná kaše? Máte ji raději hedvábnou bez hrudek, nebo by to bez nich prostě nebylo ono? V každém případě si uvařte fantastickou panna cottu z krupicové kaše!

Reklama

Načítám