Hlavní obsah
3,7
(37)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Dobrá zpráva pro čokoholiky: kvalitní čokoládu si můžete snadno připravit i doma přímo z kakaových bobů! Stačí výkonný robot, cukr podle vaší chuti, a za chvíli máte hotovo!

20 min.
Příprava
5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 tabulky 80% čokolády
  • 300 g nadrcených kakaových bobů
  • 75 g třtinového cukru
Článek

01.

Kakaové boby nejdříve opražte, aby měly lepší chuť a šly snáze rozmixovat: vsypte je na pánev a za stálého míchání je na mírném ohni nasucho opražte.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

02.

Po chvíli začnou měnit barvu do teplejšího tónu a nádherně vonět. Celkově pražte asi 5 minut, ale záleží na chuti každého.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

03.

Ještě teplé zlomky přeneste do mixéru a promixujte. Přidejte cukr a dále mixujte: jak se boby zahřívají, uvolňuje se z nich kakaové máslo a směs začíná dostávat konzistenci čokolády.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

04.

V kupovaných drcených bobech jsou sem tam slupičky, takže směs nebude úplně dokonale hladká, ale to vůbec není na škodu. Stěrkou sem tam setřete směs ze stěn mixéru a pokračujte, až bude mít konzistenci rozpuštěné čokolády.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

05.

Ochutnejte, jestli je čokoláda dost sladká, a na pečicím plechu tvořte malé placičky, které můžete posypat drcenými oříšky či sušeným ovocem. Čokoládu také můžete rozdělit do silikonových tvořítek na pralinky nebo nalít na plech vyložený pečicím papírem (a opět posypat ovocem), takže vám vznikne velká tabulka.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Související témata:

Načítám