Hlavní obsah

Domácí čokoláda ze dvou ingrediencí

Hodnocení:
(15)
Foto: Mona Martinů
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
5 minut
Náročnost
nízká

Dobrá zpráva pro čokoholiky: kvalitní čokoládu si můžete snadno připravit i doma přímo z kakaových bobů! Stačí výkonný robot, cukr podle vaší chuti, a za chvíli máte hotovo!

Ingredience pro:
3 tabulky 80% čokolády
  • 300 g nadrcených kakaových bobů
  • 75 g třtinového cukru
Článek

Krok 1: Kakaové boby nejdříve opražte, aby měly lepší chuť a šly snáze rozmixovat: vsypte je na pánev a za stálého míchání je na mírném ohni nasucho opražte.

Foto: Mona Martinů

Krok 2: Po chvíli začnou měnit barvu do teplejšího tónu a nádherně vonět. Celkově pražte asi 5 minut, ale záleží na chuti každého.

Foto: Mona Martinů

Krok 3: Ještě teplé zlomky přeneste do mixéru a promixujte. Přidejte cukr a dále mixujte: jak se boby zahřívají, uvolňuje se z nich kakaové máslo a směs začíná dostávat konzistenci čokolády.

Foto: Mona Martinů

Krok 4: V kupovaných drcených bobech jsou sem tam slupičky, takže směs nebude úplně dokonale hladká, ale to vůbec není na škodu. Stěrkou sem tam setřete směs ze stěn mixéru a pokračujte, až bude mít konzistenci rozpuštěné čokolády.

Foto: Mona Martinů

Krok 5: Ochutnejte, jestli je čokoláda dost sladká, a na pečicím plechu tvořte malé placičky, které můžete posypat drcenými oříšky či sušeným ovocem. Čokoládu také můžete rozdělit do silikonových tvořítek na pralinky nebo nalít na plech vyložený pečicím papírem (a opět posypat ovocem), takže vám vznikne velká tabulka.

Foto: Mona Martinů
ynezorPumanzeSaNyknalC