Hlavní obsah

Vyrobte si doma vlhčené ubrousky na úklid, odlíčení i přebalování

Foto: SpeedKingz, Shutterstock.com

Foto: SpeedKingz, Shutterstock.com

Reklama

Vytáhnout a utřít. Jak pohodlné, že? Vlhčené ubrousky nabízí komfort a jednoduché použití. Za kupované si ale někdy připlatíte. Pokud za ně nechcete utrácet, vyrobte si je doma. Nabízíme 3 návody.

Článek

Rychlé přebalení miminka, snadné odlíčení, jednoduchý úklid…S tím vším vám dokáže pomoci kousek buničiny napuštěné příslušným mixem nejrůznějších látek. Ovšem zvlášť u miminek a při odličování pokožky obličeje je nutné mít se na pozoru právě kvůli složení chemické směsi, kterou jsou ubrousky navlhčeny. O alergickou reakci jistě nikdo nestojí.

Pokud tedy máte třeba citlivou pokožku, jste duší tvořivou nebo prostě jen chcete vědět, s čím máte tu čest, udělejte si podle našich návodů domácí vlhčené ubrousky. Výroba je opravdu nenáročná. Kromě ubrousků pro miminka a na odličování přikládáme i recept na ubrousky vhodné pro rychlý úklid domácnosti.

Na přebalování

Vlhčené ubrousky znají v první řadě snad všechny maminky malých dětí. Tato praktická vychytávka velmi usnadňuje péči o ně, respektive jejich přebalování. Bohužel však ve spotřebitelských testech nedopadají z hlediska složení dvakrát dobře. Zkuste tedy ty doma vyrobené.

Budete potřebovat: Dětské celulózové separační pleny (role 150 ks), 2 hrnky černého čaje, 2 lžíce mandlového oleje (případně měsíčkového kojeneckého), 5 kapek levandulového oleje, půl lžičky medu

Postup: Pleny nastříhejte napůl a naskládejte do uzavíratelné dózy. Ostatní suroviny dobře promíchejte. Směsí zalejte pleny, ale pouze do poloviny, aby se pouze nasákly. Tekutina z nich nemá kapat. Skladujte v lednici.

Tip: Pokud vám část směsi zbude, můžete používat i roztok. Naplňte jím rozprašovač a při přebalování naneste na ubrousek či přímo na zadeček a setřete.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Na odlíčení

Po celém dni se ještě důkladně odlíčit…Pro málokoho příjemná kratochvíle. Očistu pleti od nánosu make-upu vám usnadní vaše vlastní odličovací ubrousky. Fungují a neobsahují žádné chemikálie.

Budete potřebovat: 1 malou roli papírových utěrek – rozříznutá napůl, druhou polovinu si nechte na příště, 2 šálky převařené destilované vody, 2 zarovnané lžíce kokosového oleje, 4 kapky Tea tree oleje

Postup: Tekutý kokosový olej promíchejte s vodou a Tea tree olejíčkem. Do vhodné uzavíratelné nádoby dejte polovinu role papírových utěrek a zalejte směsí. Nechte nasáknout, zavřete a otočte dnem vzhůru. Nechte alespoň půl hodiny vsakovat. Otočte zpět a vytáhněte lepenkovou středovou ruličku. Tahejte od středu. Skladujte zavřené, používejte maximálně 5–7 dní. I tyto ubrousky je možné použít na přebalování.

Tip: Pokud vám nevyhovují ubrousky, příště zkuste roztokem nasáknout odličovací tampony.

Na úklid

Zvlášť v době předvánoční, kdy se slovo úklid skloňuje snad ve všech pádech, se vám budou hodit tyto vlhčené ubrousky. Pokud nechcete utrácet za ty z obchodu, zkuste si je vyrobit. Úklid vám půjde od ruky.

Budete potřebovat: velkou roli papírových utěrek, 100 ml vysokoprocentního denaturovaného lihu, 50 ml přírodního tekutého mýdla, 50 ml octa, 300 ml destilované vody, 50 kapek esenciálního oleje, například levandulového či Tea tree (případně jiného oblíbeného esenciální oleje)

Postup: Tekuté přísady smíchejte. Roli utěrek dejte do uzavíratelné nádoby a směsí ji zalejte. Uzavřete, otočte dnem vzhůru, nechte chvíli vsakovat. Poté otočte nazpět a vytáhněte středovou roli. Tahejte od středu a uchovávejte uzavřené.

Tip: Pokud nemáte vysokou uzavíratelnou dózu, stejně jako u předchozího návodu roli přeřízněte napůl a dejte do dvou menších nádob.

Používáte rádi vlhčené ubrousky?

Reklama

Načítám