Hlavní obsah

Vysavače: Které jsou špatné?

Foto: preisroboter.de

Vyznáte se v nabídce na trhu?Foto: preisroboter.de

Reklama

Po bezsáčkových vysavačích a vysavačích s obrovským výkonem přicházejí výrobci s novým trendem energeticky úsporných přístrojů. Časopis TEST otestoval jak nejlevnější, tak velmi drahé vysavače, jak sáčkové, tak bezsáčkové. A výsledky jsou mnohdy překvapivé.

Článek

Časopis TEST

Po mnoho let byl podle reklamy hlavním indikátorem kvality vysavače jeho výkon. Síla motoru má ale na kvalitu vysávání a zadržování prachu relativně nízký vliv. Navíc skutečný výkon vysavače je často až o několik set wattů nižší než údaje uváděné výrobci.

V souvislosti se zvýšeným zájmem spotřebitelů o úspory energie přišli výrobci s novinkou a představili nové modely s přívlastkem „zelené“, „green“ nebo „eko“. Pyšní se sníženým výkonem při zachování sacího výkonu, což má vést k úspoře ve spotřebě energie.

Za úsporný vysavač si připlatíte

Do testu byly ze „zelených“ modelů vybrány následující přístroje: Siemens VS08GP1266 Green Power Edition, Bosch BSG81266 Ergomaxx Pro Energy a Electrolux Ultrasilencer Green ZUSG3000. Uvedené modely mají deklarovaný výkon 1200, resp. 1250 W. Všechny „zelené" vysavače ve skutečnosti spotřebují o trochu více energie, než je deklarováno. Jsou také relativně dražší, stojí okolo pěti až šesti tisíc korun. Sacím výkonem, schopností odstraňování a zadržování prachu se vyrovnají svým konkurentům s výkonem okolo dvou tisíc wattů.

Ve spotřebě elektrické energie jsou „zelené“ vysavače výrazně lepší než jejich konkurence. Spotřeba je nižší, což je jistě dobře pro životní prostředí, vliv na vaši peněženku už tak jednoznačný není. U přístroje, který používáte jednou dvakrát týdně na maximálně několik desítek minut, není rozdíl několika set wattů na celkové spotřebě příliš znát.

Námi testované „zelené“ přístroje patří k dobrým vysavačům a lze je rozhodně doporučit ke koupi. Pro ty, kdo mají hlouběji do kapsy, a pro ty, kdo nejsou tolik zatíženi na ekologii, se nabízejí jiná řešení.

Levné vysavače na koberce nestačí

Od vysavače neočekáváme o moc víc, než že bude odstraňovat prach, chlupy, vlasy, vlákna a jiné nečistoty a že je bude úspěšně zadržovat ve svém sáčku nebo prachové nádobě. Pohodlná obsluha, nízká hlučnost a jiné aspekty jsou již jen kýženou třešničkou na dortu.

Rozdíly mezi drahými a levnými vysavači můžeme shrnout následovně: levné vysavače často trpí méně kvalitním zpracováním, jsou vyrobené z levnějších plastů, jsou tedy méně odolné. Nemají tak kvalitní motor (zpravidla brzy dojde k obroušení uhlíků v motoru; ty se ale dají vyměnit) a jsou hlučné. Mají méně příslušenství.

Problémem všech levných modelů je konstrukce jejich hubice. Ta má hlavní vliv na schopnost odstraňování prachu, chlupů, vlasů a vláken z koberců. Za dobrý „kobercový“ vysavač si tedy budete muset připlatit, ale ne příliš.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Před nákupem vysavače se poraďte s TESTFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Mezi nejhoršími modely v testu jsou levné, často neznačkové a také bezsáčkové vysavače, ale také velice drahé vysavače značky Dyson. Přístroj Hoover Freespace TFS 7208 získal nejhorší možné hodnocení „nedostatečně". Sice poměrně slušně zadržuje prach, ale jeho hubice nedokáže téměř žádný prach sebrat; a to ze žádného povrchu. Na „dostatečné" velmi levné vysavače Proline také zapomeňte, moc nevysávají a to, co vysají, z nich druhou stranou vyletí zpátky do místnosti.

Poprvé jsme otestovali vysavač české značky Concept. Ačkoliv byl vybaven HEPA filtrem a turbokartáčem, jeho výsledky nejsou vůbec přesvědčivé. Jedná se o velice podprůměrný vysavač, který je navíc nekvalitně zpracovaný. V zátěžové zkoušce mu „odešel“ motor a navíc došlo k utržení zástrčky elektrického přívodu při testu výdrže navijáku kabelu, což znamená potenciální nebezpečí úrazu elektrickým proudem. Celková dosažená známka 3,5–, tedy tři minus. Zadržování prachu bylo hodnoceno pouze jako ,,dostatečné". To ilustruje upozornění, že je-li vysavač vybavený HEPA filtrem, nevypovídá to o jeho lepší schopnosti zadržet i malé částice prachu.

Vysavače pro alergiky?

Jiným příkladem neefektivního nákupu mohou být vysavače Dyson. Svou propagaci staví na bezsáčkové technologii a schopnosti zadržovat i malé částice prachu, takže jsou dle výrobce vhodné pro alergiky. Za tyto „vymoženosti“ zaplatíte dvakrát tolik než za klasický kvalitní vysavač.

Dysony, které jsme testovali, mají kvalitní filtry. Filtr ale není vše. Vysavač s bezsáčkovou technologií je vždy nehygienický vzhledem ke způsobu vyprazdňování nádoby při vysypávání do popelnice, kdy se prach rozlétne do okolí. Oba testované vysavače Dyson navíc nedokázaly odstranit chlupy ani vlákna z koberce.

Dodejme, že se ještě „nenarodil“ vysavač, který by alergikům skutečně účinně pomohl. Jste-li alergici a je-li to možné, přenechejte vysávání někomu jinému z rodiny. Při úklidu mějte vždy otevřená okna (polétavý prach vynesou vzduchové proudy ven). Při vybavování domácnosti se snažte minimalizovat přítomnost textilií (koberce, záclony, závěsy, přehozy apod.); na nich se totiž usazuje nejvíce alergenů.

A na závěr - žádný vysavač vaši domácnost prachu zcela nezbaví, i když v reklamách bude znít pravý opak.

A výsledky? Jsou zajímavé. Jak obstály další vysavače, najdete v detailních výsledcích testů, které jsou dostupné všem předplatitelům časopisu TEST na www.dtest.cz, kde je též uveden úplný seznam testovaných výrobků.

Reklama

Související témata:

Načítám