Hlavní obsah

Paraván: Udělejte si soukromí kdekoli!

Foto: deco-design.biz

Paraván má místo i v moderním interiéruFoto: deco-design.biz

Reklama

Dříve jsme je potkávali na zámcích, konkrétně v budoáru zámecké paní. Dnes jsou součástí našich interiérů a vytváří zajímavá intimní i dekorativní zákoutí. Seznamte se s paravány!

Článek

Z historie až do dnešní doby

Paravány v minulosti lidé nejvíce využívali v Anglii, Číně, Japonsku, ale i v řadě dalších zemí.

Co se zachovalo do přítomnosti? To je bezesporu jejich využití: rozdělit prostor pokud možno elegantně, efektně a hlavně rychle! Díky tomu vznikne intimní prostředí. Zdánlivě obyčejná skládací deska našla využití nejen jako šikovný kus nábytku, který zajistí soukromí i ve frekventovaném prostředí, ale i jako zajímavý dekorační prvek, na který se dnes klade velký důraz. Z paravánů se tak stávají umělecká díla dokreslující celý zbytek interiéru. Využívají se nejen v domácnostech, ale zejména v hotelích, restauracích a dokonce i v kancelářích.

Foto: atelier-algier.com

S paravány se setkáte i u špičkových designérůFoto: atelier-algier.com

Je libo dřevo nebo kov?

Chcete zaclonit menší prostor? Nabízí se řešení v podobě jednoduché stěny nebo zmíněného paravánu složeného z několika dílů. Ty jsou vzájemně spojeny, nejčastěji pomocí pantů nebo jednoduchých závěsů. Vnitřek - nazvěme ho kostrou paravánu - může tvořit jakýkoli materiál. Většinou se používají přírodní materiály jako bambus nebo dřevo. Ty však dnes v moderních interiérech bývají nahrazovány kovem nebo plastem. Konstrukce je potažena různými druhy látek a tkanin. Výplně jsou rozmanité od ručně malovaného papíru přes neprůsvitné sklo, dřevo, rákos, hojně se využívá i kůže.

Hra tvarů

Začalo to skládací obdélníkovou deskou. Dnes už se ale setkáte s mnohem větší rozmanitostí nejen materiálů, ale i tvarů. Oblíbený je oblouk. Bývá vysoký cca 2 metry a skládá se ze tří dílů. Ani tady se však pravidla už nedodržují! V každém interiéru najdou spolehlivě své místo i uplatnění. Je tedy jedno, zda holdujete klasice, moderně nebo extravaganci. Stačí si jen vybrat, jednodušší kousky seženete za pár stovek. Za ruční práci si budete muset nějakou tu tisícikorunu připlatit.

Foto: stylepark.comZástěna vás uchrání před zvědavými pohledy

Do zahrady? Proč ne!

Původně to byly klasické dřevěné desky sloužící k oddělení prostoru. To, co zvládnete s paravánem doma, lze ale i v přírodě. Zahradě nebo třeba terase nejlépe sluší průsvitný nebo takový, skrz nějž je vidět. Tady se bude hodit spíše přírodní materiál jako dřevo nebo proutí. Dobře vypadá i zajímavě tvarovaná kovová konstrukce. Myslete hlavně na to, že venku musí odolávat vnějším vlivům, což byste měli zohlednit při jeho výběru. Stejně tak mu sluší květiny. S oblibou se aranžují na zástěny, přičemž vznikají velmi příjemná květinová zákoutí.

Pořídíte si paraván? Uděláte dobře! Změna prospěje každému interiéru i zahradě či terase.

Reklama

Související témata:

Načítám