Hlavní obsah

Vyznáte se ve světové literatuře? Otestujte své znalosti

Foto: FOTOGRIN, Shutterstock.com

Foto: FOTOGRIN, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jste vášniví čtenáři a kniha je vaše nejlepší kamarádka? V tom případě pro vás bude náš kvíz na téma světová literatura hračka. Poradit by si s ním měli ale i ti, kdo na čtení moc nejsou, jde spíš o všeobecný přehled. Tak co, zkusíte to?

Článek

Je jedno, zda máte doma gigantickou knihovnu a bez přečtení alespoň několika stránek večer neusnete, nebo k milovníkům četby rozhodně nepatříte. V našem kvízu na téma světová literatura jsme se zaměřili na to nejzásadnější, co se učí ve škole. Otestujte, co máte načteno nebo co si z dob školní docházky ještě pamatujete.

1. Jedním z nejstarších literárních děl jsou dva rozsáhlé eposy připisované řeckému básníku Homérovi. První se věnuje pověsti o Trojské válce, druhý líčí události, které potkají hlavního hrdinu po ní. Víte, jak se jmenují?
2. Za středověkou literaturu bývají označována díla, která vznikla mezi lety 500 až 1500 našeho letopočtu. Knihtisk byl vynalezen v polovině 15. století, takže jde většinou o díla, která se nám zachovala v rukopisech. Často jde o náboženskou literaturu, kroniky nebo hrdinské eposy. Jeden z nejznámějších eposů, Píseň o Nibelunzích, vznikl asi ve 13. století v jedné z evropských zemí. Věděli byste kde?
3. Období 14. až 16. století nazýváme obdobím renesance či humanismu. V literatuře je značný odklon od náboženských témat, díla jsou více „lidská“. Kolébkou renesance je Itálie a nejslavnějším dílem pravděpodobně Dekameron od Giovanni Boccaccia. Dokázali byste dílo obecně popsat?
4. Do období renesance patří i nejslavnější světový dramatik pocházející z Anglie William Shakespeare. Vyjmenovat alespoň několik jeho slavných děl asi není problém, minimálně Romea a Julii zná asi každý. Ale které z následujících děl William Shakespeare nenapsal?
5. Nejslavnější díla Johanna Wolfganga Goetha jsou veršovaná hra Faust a román v dopisech Utrpení mladého Werthera. Goethe měl silnou vazbu k jednomu českému městu, kde se ve svých 72 letech zamiloval do o 55 let mladší dívky Ulriky von Levetzow. Chtěl si ji vzít, ale dívčina matka tomu zabránila. Víte, ve kterém českém městě tenhle milostný románek proběhl a básníkův pobyt tam připomíná pomník?
6. První polovina 19. století patří romantismu, který klade důraz na člověka jako individuum, na cit spíš než na rozum a revoltuje proti společnosti. V Anglii ho reprezentuje básník George Gordon Byron, v Rusku Alexandr Sergejevič Puškin. Ale určitě znáte i nejslavnějšího francouzského představitele romantismu, autora slavných Bídníků či románu Chrám Matky Boží v Paříži. Znáte jeho jméno?
7. Jsme v druhé polovině 19. století a v období realismu, který se snaží svět popisovat bez příkras. Silné zastoupení má tento styl v Rusku, kde se objevují tak výrazná jména jako Nikolaj Vasiljevič Gogol či Lev Nikolajevič Tolstoj. Významným spisovatelem je i Fjodor Michajlovič Dostojevskij, mimo jiné autor románu Zločin a trest. Dokázali byste říct, který další román z následujících možností je také jeho dílo?
8. Ještě drsnější formou realismu je naturalismus. Styl, který popisuje hlavně ošklivé stránky života (bídu, utrpení, nemoci). Za stvořitele tohoto stylu bývá označován Francouz Émile Zola. Znáte jeho nejslavnější román, který popisuje zhoubný vliv alkoholu na člověka?
9. 20. století se nese v duchu světových válek a odráží se to i v literatuře. Vznikají slavné válečné romány. Třeba Na západní frontě klid či Vítězný oblouk. Víte, kdo je autorem těchto děl?
10. Jedním z nejslavnějších autorů píšících proti totalitě je Angličan George Orwell. Jeho slavná Farma zvířat, kde si jsou všechna zvířata rovna, ale některá si jsou rovnější, patřila za komunistů k zakázaným knihám. Znáte jeho další slavné dílo, román, kde světu vládne Strana a jakýkoli náznak odporu proti kolektivnímu myšlení je trestáno? Knihu, v níž padl slavný výrok „velký bratr tě sleduje“?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Světovou literaturu jste zvládli na výbornou? Jak jste na tom ale s tou naší? Jste znalec české literatury? Ukažte se!

Načítám