Hlavní obsah

Kvíz: Jste znalec české literatury? Ukažte se!

Foto: Popartic, Shutterstock.com

Foto: Popartic, Shutterstock.com

Reklama

Ať už jste vášniví čtenáři, nebo vás na knížky moc neužije, nějaké povědomí o české literatuře jistě máte. Koneckonců řada věcí se učí už na základních školách. Jak jste na tom s vědomostmi v této oblasti? Zjistíte to v našem kvízu!

Článek

Máte doma knihovnu hodnou literárního ústavu? Nebo naopak moc nečtete a na poličce v obýváku se najde tak maximálně Honzíkova cesta? Nějaké vědomosti v oblasti české literatury ale určitě máte. Jak velké, to zjistíte v našem testu.

1. Počátky české literatury jsou spojovány s příchodem Cyrila a Metoděje v 9. století. Ti vytvořili písmo hlaholici a prosadili staroslověnštinu jako liturgický jazyk. První česky psaná literární díla vznikají ale až na počátku 13. století. Věděli byste, jak se jmenuje nejstarší česky psaná veršovaná kronika?
2. Jak se nazývá jedna z nejslavnějších husitských písní, která je také pokládána za stěžejní dílo české literatury, asi víte. Kdo je ale pravděpodobným autorem chorálu Ktož jsú boží bojovníci?
3. Jedním z nejzásadnějších období pro českou literaturu je doba národního obrození. Patří sem všechna ta slavná jména jako Karel Havlíček Borovský, František Ladislav Čelakovský, Karel Hynek Mácha a z žen především Božena Němcová. Její nejslavnější dílo, Babičku, jistě znáte. Víte, jaké ale měla jedna z hlavních hrdinek Barunka příjmení?
4. Jen jedinkrát se česká literatura dočkala jednoho z nejzásadnějších ocenění. Víte, který český básník získal Nobelovu cenu za literaturu?
5. „Za trochu lásky šel bych světa kraj, šel s hlavou odkrytou a šel bych bosý, šel v ledu − ale v duši věčný máj, šel vichřicí − však slyšel zpívat kosy, šel pouští − a měl v srdci perly rosy. Za trochu lásky šel bych světa kraj, jak ten, kdo zpívá u dveří a prosí.“ Kdo by neznal slavnou báseň ze sbírky Okna v bouři, kterou napsal? Kdo?
6. R.U.R., Válka s mloky, Ze života hmyzu, Zahradníkův rok, Povídky z jedné kapsy, Povídky z druhé kapsy, Věc Makropulos, Bílá nemoc, Matka a další a další. Víte, který významný český spisovatel a dramatik, který byl sedmkrát nominován na Nobelovu cenu za literaturu, je jejich autorem?
7. K nejvýznamnějším autorům české literatury druhé poloviny dvacátého století patří například Václav Havel, Arnošt Lustig, Bohumil Hrabal či Josef Škvorecký. Který z nich je autorem věhlasných děl Ostře sledované vlaky, Obsluhoval jsem anglického krále, Perličky na dně, Pábitelé či Příliš hlučná samota?
8. Jedním z nejprodávanějších současných autorů je Michal Viewegh, i když v posledních letech jeho hvězda mírně upadá. Na svém kontě má řadu skvělých knih, mnohé z nich se dočkaly i filmového zpracování. Která ale ne?
9. Jednou z významných postav české literatury po roce 2000 je bezesporu spisovatelka Kateřina Tučková. Do povědomí se dostala v roce 2009 díky knize Vyhnání Gerty Schnirch, obří úspěch ale slavila v roce 2012 s knihou, v níž zachytila život výjimečného rodu léčitelek z Bílých Karpat. Získala za ni například Cenu Josefa Škvoreckého či Magnesii Literu. Víte, jak se kniha jmenuje?
10. V poslední době se velké oblibě těší další současná česká spisovatelka, která už má na svém kontě řadu knih. Mezi jejími díly najdete třeba titul Slepá mapa, Hana nebo Listopád. Víte, jak se spisovatelka jmenuje?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Že nejste humanitní typ a vždy jste byli lepší v přírodovědných předmětech? Fajn! Máme pro vás Test z matematiky. Jak ovládáte látku prvního stupně ZŠ?

Reklama

Načítám