Hlavní obsah

Za (ne)štěstí v lásce můžou tyhle čtyři věci!

Foto: Thinkstock

Nemáte příliš štěstí v lásce a veškeré vaše vztahy končí nezdarem? Pátrejte po příčináchFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proč nemám vůbec štěstí v lásce? Co dělám špatně? Taky nad tím často přemýšlíte? Faktem je, že na váš milostný život má vliv řada věcí, které si ani neuvědomujete. Nejčastěji tyto čtyři!

Článek

Vybíráte si pořád stejně nevhodné partnery? Končí každý váš vztah katastrofou? Je důvod rozchodu většinou velmi podobný, případně úplně identický? Může za to vaše podvědomí a naučené způsoby chování! „I když se to nezdá, všichni jsme si v dětství osvojili určité zvyky, programy, způsoby chování. A podle nich žijeme, reagujeme na určité věci. Mozek si všechny zkušenosti zapsal a v různých situacích, tedy i v těch milostných, nám je dává znovu a znovu prožít,“ vysvětluje kouč partnerských vztahů Aleš Kalina.

Nejzásadnější vliv na kvalitu našeho milostného života mají následující čtyři věci.

1. Vztah s rodiči

Milovali vás rodiče, věnovali se vám, rozvíjeli vás a podporovali? Nikdy jste v dětství netrpěli žádným emočním nedostatkem? Pak to nejspíš podobně idylicky vypadá i ve vašem partnerském vztahu, protože jste se v dětství naučili lásku přijímat i rozdávat.

Bylo to ale přesně naopak? Doma vás spíš zanedbávali, přehlíželi, přehnaně vás kritizovali, nikdy jste neudělali nic správně? Pak se z vás buď stane podobně citově chladný jedinec, nebo naopak budete po lásce prahnout téměř chorobně. „Ženy s takovou minulostí velmi často podvědomě vyhledávají partnery podobné svým rodičům, tedy těm, kteří je v dětství citově neuspokojili. Jejich mozek neustále touží po tom, co mu bylo v dětství odepřeno, tedy získat od nich lásku a náklonnost," říká psycholog a psychoterapeut Gerald Stein. Jenže tito partneři se k nim pak chovají stejně neomaleně jako rodiče, a tak se ženy stále jen trápí a trápí, prožívají jedno milostné zklamání za druhým.

Foto: Thinkstock

Vztah s rodiči je jednou z nejzásadnějších věcí, které mají vliv na váš milostný životFoto: Thinkstock

2. Vaše sebevědomí

To, jak si věříte či nevěříte, zásadně ovlivňuje už jen to, zda jste, či nejste schopné nějaký vztah navázat. A samozřejmě platí i následující zákonitosti:

  • Dokud si samy sebe nevážíte, jak si vás může vážit někdo jiný?
  • Nízké sebevědomí komplikuje i váš sexuální život. Mějte rády své tělo, až pak se dokážete skutečně uvolnit a milování si užít.
  • Nízké sebevědomí má vliv i na to, jaké partnery přitahujete. Když si rovnou řeknete, že na někoho nemáte, tak ho opravdu nemáte šanci zaujmout.

Navíc čím nižší sebevědomí, tím nižší zodpovědnost za vlastní život. Když si nevěříte, podvědomě hledáte někoho, o koho se můžete opřít a veškerou tíhu života přehodit na něj. „Neočekávejte od partnera, že naplní váš život a učiní vás šťastnými. To za vás nikdo nemůže udělat. Žádný vztah nemůže vyřešit všechny problémy a neudělá váš život bezchybným. Navíc zátěž, kterou tím nakládáte partnerovi, nemůže nikdo unést,“ varuje Gerald Stein.

Foto: Thinkstock

Křivdy z dětství, nenaplněné potřeby, okoukané nefunkční modely chování. To vše se dá napravit, jen je potřeba se o to pokusitFoto: Thinkstock

3. Máma versus táta

Aniž byste si to uvědomovaly, stejně tak jste v útlém věku od rodičů „okoukaly“, jak to (ne)funguje mezi ženou a mužem. Nejčastěji si mozek zapisuje jednu ze dvou protichůdných rovnic:

  • Hádky jako běžný způsob komunikace X umění kompromisů a utváření dohod
  • Muž je hlava rodiny, žena musí poslouchat X muž a žena jsou rovnocenní partneři

4. Dosavadní zkušenosti

To, co jste zažily, kolik milostných zklamání máte za sebou, jak se k vám muži doposud chovali, to vše má vliv na to, jak se k lásce stavíte. Celkem často se stává, že ženy, které prožijí opravdu velké zklamání, v podstatě na vše rezignují. Jejich mozek nabude dojmu, že nic nemá cenu, vše stejně skončí špatně, protože všichni chlapi jsou prostě stejní.

Samozřejmě to není pravda, jde spíš o jakýsi obranný mechanismus mozku. Když se o nic nesnažíte, v nic nedoufáte, nemůžete být z ničeho zklamané. Vše je ale špatně. „Je potřeba si všechna tahle nastavení uvědomit a vlastně mozek přeprogramovat,“ dodává Aleš Kalina.

Jak jste na tom s milostným životem vy? Co vás ovlivnilo?

Reklama

Načítám