Hlavní obsah

Za tři minuty hotovo: Vyrobte si omyvatelný ubrousek na svačinu

 

Reklama

Obyčejný kus bavlny se vmžiku změní v mnohokrát použitelný ubrousek, který najde své místo jak v lednici pro uložení zbytků jídla, tak v tašce školáka. Pořiďte si včelí vosk, zbytek potřebného určitě najdete doma.

Článek

Velkým hitem amerických e-shopů jsou již několik týdnů Bee’s Wrap – potravinové ubrousky s včelím voskem. Pustili jsme se do experimentování a přinášíme vám domácí verzi takového speciálního omyvatelného ubrousku, který můžete používat hned na několik způsobů. V kruhovém tvaru bude například skvělým řešením pro uložení zbytků jídla do lednice – stačí přehnout přes okraj hrnce nebo misky a získáte praktickou „pokličku“.

Udržujete v lednici neustále kousek parmezánu pro případ rychlé špagetové večeře? Pak máte konečně vyřešeno, v čem sýr skladovat. V igeliťáku totiž rychle plesniví a v papíru oschne, zatímco voskový obal udrží ideální mikroklima. Schováte-li do něj rozkrojenou cibuli nebo papriku, nemusíte se bát, že vyschnou. Do „kouzelného“ ubrousku zabalíte i bagetu a švestkový koláč do školy či na cesty, a když na něm něco zůstane, opláchnete ho pod vodou, osušíte utěrkou a jede se dál. Voskem zpevněná látka navíc drží tvar zabaleného. Při každodenním používání ubrousek vydrží až měsíc. Mytím se vrstva vosku bude postupně ztenčovat.

Včelí vosk se v čištěné formě přidává do krémů a mastiček, proto ho můžete koupit v praktických granulích (je bílý a nebarví látku). Levnější cesta povede k blízkému včelaři, případně se podívejte v obchodech po plátech vosku určených k výrobě svíček. Anebo kupte hotové svíčky z včelího vosku – při strouhání pozor na knot. V tomto případě počítejte s tím, že výsledný ubrousek bude mít nažloutlý odstín, proto zvolte tmavší barvu bavlny. Postup krok po kroku najdete v našem videu, tak už vám ve výrobě nic nebrání. Nastavte si žehličku na nejvyšší výkon, připravte látku a za pár minut máte hotovo. Navíc můžete žít v dobrém pocitu, že nepřispíváte k nekonečné hromadě odpadků.

Také vás nadchla mnohostrannost ubrousku? 

Reklama

Související témata:

Načítám