Hlavní obsah

Začátek vztahu? Tyhle „drobnosti" nepodceňujte!

Foto: Versta, shutterstock.com

Na začátku vztahu mívají lidé tendence nebrat vážně varovné signály, které jejich nový partner vysíláFoto: Versta, shutterstock.com

Reklama

Nechodíte spolu dlouho, je to v podstatě nová známost. Zatím se poznáváte, vzájemně se oťukáváte. A tohle jsou věci, které není dobré podceňovat. Nemávejte nad nimi rukou, mohlo by se vám to vymstít.

Článek

Na začátku vztahu je každý plný očekávání a kvůli zamilovanosti spoustu věcí přehlížíte nebo jim odmítáte přiznat důležitost. Tohle jsou ale věci, které byste podceňovat neměly. I když máte tendence říkat, že nehrají žádnou roli, je to právě naopak.

Na přátelích záleží

Možná vám jeho kamarádi moc do oka nepadli, není vám s nimi úplně příjemně. A říkáte si, že je to jedno, protože přece s nimi chodit nechcete. Jenže pozor, přátelé jsou vaším zrcadlem. „Vybíráte si je do života dobrovolně. Jsou velmi důležitou součástí vás samých,“ říká vztahová koučka Hana Lustíková.

Takže váš partner má nějaký důvod, proč mu s nimi je dobře. Něco s nimi má společné. Vy si jen musíte všimnout toho, co to je. Možná je to neškodná záliba (hrají spolu fotbal nebo chodí na ryby), ale může to být i přístup k životu, který se vám nelíbí (opíjení, vymetání večírků, sklony k nevěře).

Foto: DGLimages, shutterstock.com

Na tom, s kým se kamarádí, záležíFoto: DGLimages, shutterstock.com

Když udeří nepohoda

Je snadné být příjemný a zábavný, když jste v naprostém pohodlí. Jenže život není vždycky snadný, občas narazíte na větší či menší překážky. Nepodceňujte to, jak se v takových situacích chová.

Jak reaguje, když kuchař v restauraci přesolil polévku, když v autě nefunguje klimatizace, nebo má vlak, na který čekáte, zpoždění? „Skutečná vyrovnanost se pozná právě ve chvílích diskomfortu a nečekaných událostí,“ potvrzuje vztahová koučka ze Školy pro ženy Kateřina Matláková.

Ztrácí nervy, je nepříjemný, chová se třeba až agresivně? Nebo umí tyto chvíle zvládat s klidem a humorem a problémy racionálně řeší? Je jedno, že jde o drobnosti, ve skutečně vypjatých chvílích se bude chovat úplně stejně!

U něj doma

To, v jakém prostředí žije, je odrazem jeho samého. Jedna věc je běžný „chlapský“ nepořádek, druhá ale skutečný binec a chaos. „Stav domácnosti velmi často dokresluje váš životní příběh, vaše dějiny. Je to vaše realita. Já si například na terapiích všimla, že úspěšní muži většinou preferují čistotu a pořádek. Mají prostě rádi uklizeno jak vně, tak uvnitř svého života,“ říká Hana Lustíková.

Ale v podstatě ani naprosto neudržovaná domácnost nemusí být špatně, pokud vám to nevadí, jste nastavená stejně. Pokud ale máte ráda pořádek, buď utečte, nebo se smiřte s tím, že jeho udržování bude jen vaší starostí. Váš partner bude dělat nepořádek a vy budete uklízet.

Foto: bbernard, shutterstock.com

Všímejte si i toho, jak to vypadá u něj domaFoto: bbernard, shutterstock.com

Jak je na tom s časem

Každý se občas zpozdí. Co když je to ale skoro pokaždé? A jak reaguje, když přijde pozdě? Je mu to líto, omlouvá se, nebo z toho má spíš legraci a jednoduše počítá s tím, že každý se s jeho nedochvilností nějak sám popere? „Nedochvilnost nám ženám brnká na strunu uctivosti. Pokud váš partner vidí, že vám jsou jeho pozdní příchody nepříjemné, ale stejně to bagatelizuje, je to základní projev nerespektu,“ radí Kateřina Matláková.

Pravidelné pozdní příchody jsou navíc známkou nespolehlivosti a neschopnosti zorganizovat si život.

Rodinné vztahy

Své příbuzné si nevybíráte a někdy prostě ovlivnit nejdou. I k blízkým, které nemáte rádi, nesdílíte jejich životní postoje, lze ale přistupovat s úctou a respektem, vypořádat se s nimi slušně a lidsky. „Vnímejte tedy spíš postoje k nefungujícím vztahům, než to, že nefungují. Je to podobné jako s hodinkami, když se rozbijí. Hodíte je hned do koše a koupíte nové, nebo se je pokusíte opravit?“ říká Kateřina Matláková.

Souhlasíte, nebo vás napadají ještě jiné důležité věci?

Reklama

Načítám