Hlavní obsah

Záclony: In jsou provázkové!

Foto: shutterstock.com

Záclony se opět vracejí na naše oknaFoto: shutterstock.com

Reklama

Záclony jako přežitek? Mnozí si to mysleli, a tak je nahrazovali roletami, žaluziemi nebo nechávali okna holá. Pokoj jim tak připadal čistější, jednodušší a hlavně tvrdili, že se nikde nezachytává prach. Jenže netrvalo dlouho a záclony se opět vracejí do módy!

Článek

Záclony všech typů se nosí stále, ale nyní se s nimi začíná „pracovat“ jako s bytovým doplňkem, který dodá interiéru na náladě a například kopíruje roční období. „Dříve byli lidé zvyklí na to, že si koupili jedny nebo dvoje záclony za život a o ty se starali, aby stále vypadaly jako nové,“ konstatuje Adéla Macháčková ze společnosti Orsei interiéry.

To už dneska sice neplatí, ale stále se máme co učit. Například v Itálii je běžné, že si domácnosti pořizují dvoje záclony – letní a zimní. V létě zdobí okna záclony dlouhé až na zem, zatímco v zimě je střídají krátké, které dovolují teplu, aby se od radiátorů dostalo do místnosti. U nás se s něčím podobným setkáme stále jen výjimečně.

Na vině může být i poměrně vysoká cena kvalitních záclon. I když mnozí stále kupují ty nejlevnější, vyrobené ze stoprocentního polyesteru, kdy přijde běžný metr zhruba na 200 korun, za ty kvalitnější s příměsí bavlny či lnu zaplatíme 1500 i více korun. Pořídit takové záclony do celého bytu pak přijde i na deset či dvacet tisíc korun.

Foto: housewife.splinder.com

Záclony nemusí být jen bíléFoto: housewife.splinder.com

Záclony, co nejsou záclony

I když záclony mají v našich domácnostech stále své místo, na ty nařasené přes celé okno si moc nepotrpíme. Oblíbené je atypické použití záclonové látky například na japonských stěnách či římských roletkách. Více se o japonských stěnách dočtete v článku Japonská dokonalost pro okna.

Zhruba před dvěma lety zažily svůj boom i provázkové neboli řetízkové záclony. Jak napovídá název, místo kusu látky nám na oknech visí stovky jednotlivých provázků. Vypadají méně tradičně než klasické záclony a v interiéru působí vzdušně a jednoduše. Můžeme si je vybrat v mnoha barvách – bílou doplňují trendové odstíny, jakou jsou fialová, vínová, zelená.

Široká však zůstává i nabídka klasických záclon, ať už s vypalovanými, či vytkávanými vzory. Na své si tak přijdou i milovníci kytiček, kostiček, puntíků nebo bordur. Navíc mohou vybírat z různých barevných odstínů, hustoty látky, ale i délek. I zde ovšem více než na nějaké trendy dbáme na praktičnost. Záclony až na zem si zpravidla pořizujeme k velkým francouzským oknům, balkonovým dveřím a do míst, jako jsou třeba ložnice,kde se moc nechodí a tedy ani nepráší. Naopak třeba v kuchyni, jídelně či pracovně, kde pobýváme hodně, vaří se zde a odehrává spousta dalších činností, volíme spíš ty krátké. „Podle našich odhadů tak sedmdesát procent lidí v panelákových bytech volí stále jen kratší záclony k parapetu, a to hlavně kvůli té praktičnost,“ uzavírá Adéla Macháčková.

A jakým záclonám dáváte přednost vy?

Reklama

Související témata:

Načítám