Hlavní obsah

Japonská dokonalost pro okna

Foto: Maron

Japonské panely poslouží jako dělicí příčkaFoto: Maron

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záclony, rolety, žaluzie... způsobů, jak chránit své soukromí a zároveň dodat oknům styl, je několik. Přesto si mnozí nemohou vybrat a raději nechávají okna holá. Ale co třeba sáhnout po inspiraci na východ a vybrat si japonské panelové stěny?

Článek

Japonské stěny jsou alternativou k obvyklým záclonám nebo žaluziím. Lze je vyrobit ve stovkách barev a z různých materiálů. Oblibu si získaly u majitelů moderních bytů, kteří hledají jednoduché a nenápadné dekorace.

V jednoduchosti je krása

Jak tedy japonské stěny vypadají? Skládají se z horní lišty, zpravidla je vyrobená z hliníku, v ní je zavěšený panel ze stínicí látky. Přitom podle velikosti okna má lišta dvě, tři, čtyři i více drážek a v nich kolečka, na kterých se závěsy pohybují. Jsou k nim připevněné na suchý zip. Ve spodní části má látka tunýlek, do kterého se zasouvá závaží. Stěny tak zůstávají vypnuté a nekrabatí se.

Foto: Rolrols

Panely mohou být i z lehké záclonovinyFoto: Rolrols

Sloužit mohou všude

Japonské stěny lze použít nejen k zastínění oken. Systém je vhodný i jako příčka, která odděluje jídelnu od kuchyně, chodbu od zádveří, dětský pokoj tak, aby každý z potomků měl své soukromí.

Podle využití bychom měli také vybírat látku. Na okna můžeme volit jak lehkou záclonovinu, tak materiály, které se osvědčily na výrobu závěsů či rolet. Pro předěly místností jsou lepší tužší textilie, které budou opticky více připomínat příčku. Na oblibě si získávají přírodní dřevěné tkaniny. Ty na jednoduchých japonských panelech obzvlášť vyniknou.

Podle použité látky také volíme údržbu. Speciální textilie používané na rolety nebo žaluzie jsou zpravidla opatřené antistatickou úpravou na odpuzování prachu a stačí je občas vyluxovat nebo otřít suchým hadrem. Záclonové a závěsové látky samozřejmě můžeme prát. Zde oceníme právě to, že je látka k pojezdům připevněná jen suchým zipem, takže stěnu není třeba nijak pracně demontovat.

Foto: Rolrols

Japonské stěny jsou vhodné i k zastínění velkých plochFoto: Rolrols

Ovládání pro pohodlné

Při výběru japonských stěn si lze vybírat nejen z různých typů látek, ale i z několika způsobů ovládání. Nejjednodušší a nejlevnější je mechanické - k posouvání panelů se využívá tyčka nebo provázek se závažím, které známe od vertikálních rolet. Panely lze ale posouvat i tím, že za ně jednoduše taháme.

Dražší, ale také pohodlnější je systém, kdy jsou panely ovládané elektromotorem. Potom je můžeme ovládat zmáčknutím tlačítka nebo dokonce pomocí dálkového ovládání. Pouze na nás také záleží, jakým způsobem se budou japonské stěny pohybovat. Můžeme je hrnout jak na levou či pravou stranu, tak ke středu nebo na obě strany zároveň, jako když se roztahuje opona.

Pokud doma stále koukáme na „holá" okna, je nejvyšší čas je obléknout!  Japonské stěny nabízejí alternativu, která zaujme na první pohled.

Reklama

Související témata:

Načítám